Kuše

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Pappi
Hlad
Hlad
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuše

Příspěvek od Pappi »

Zdar. Já mám na svých kuších šířku lučiště 4 cm. Jedna má nátah 60 kg, druhá 130 kg a žádný problém. :thumbup:
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
guban1

Příspěvek od guban1 »

ok papi,vdaka za info ;)
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

No tak, ono záleží hlavne na tom z čeho to chceš robiť a aké silné lučisko chceš. Pokiaľ máš oceľ a chceš povedzme 250lbs tak stačí hodne úzke, aj 1". Podobne pre laminát. Rohovinové lučišťa mali šírku zvyčajne 5-6cm, pre drevo by som odporučal tiež. 4cm je málo na silnejšiu kušu. Viac ako 6cm mi príde už moc, lebo musíš urobiť predok moc hrubý a to je divné. Videl som flámske kuše s oceľovým lučišťom šírky tiež okolo 6cm. Sila je ale potom značne vysoká.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
guban1

Příspěvek od guban1 »

luciste je celodrevene,agat asi okolo 100 a viac libier,mozno 120..ide mi v podstate o to,ako naklonit to sirsie luciste,ci mi nebude tetiva tlacit moc na sochu,ked to v strede bude mat 6cm vysku,ci ten tlak na sochu nebude krutit ramena,alebo nieco take..
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

To lučiště je usazené šikmo na sochu, tím se dá slušně korigovat přítlak tětivy.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
guban1

Příspěvek od guban1 »

presne tak pajo..a o to mi ide v konecnom dôsledku..najst kompromis medzi pritlakom na sochu a natocenim v mieste priviazania..pred vcerom som to luciste priviazal k soche..v mieste priviazu malo vysku 6.8cm..urobil som v soche dost sikmy vyrez,pretoze som myslel ze ked taku plochu opriem o sochu,aby mi to nevytacalo oka v lucisti smerom nahor,alebo tak tetivu pri vystrele nevyhodilo..to boli len take moje dohady,preto som ho dal v soche sikmo..vysledok bol biedny,tetivu neudrzalo v sedle,vytahovalo ju hore..vlastne hladam suvislost medzi tym ze ked opriem väcsiu stredovu sirku lucista v mieste uviazu k soche,nebude mi to krutit ramena?nebudu sa posuvat oka tetivy smerom nahor?nezosmykne sa potom tetiva z koncoviek lucista?tieto otazky ma zatazuju..pozeral som na hawkwindovu jasanovu kusu z 10-tej strany tohto vlakna,z fotky sa mi vidi,ze to luciste ma v mieste uviazu tiez celkom siroke,aspon z fotky sa tak zda..neviete niekto kolko asi tak cm?cca?
guban1

Příspěvek od guban1 »

zdar hosi,nemate niekto prosim vas vedomost o tom ako vyzeral taky sustruh v stredoveku?na akom principe fungoval?nejake obrazky,odkazy a tak,no..zaujima ma to,ako sustruzili tie parohove orechy v dielnach,kedze predpokladam ze ich nerobili vylucne rucne,hlavne ked ich potrebovali vyrobit velke mnozstvo kôli vybave vojska..diki vam..
melkel

Příspěvek od melkel »

Hareman

Příspěvek od Hareman »

Strakáč!
Místo/Bydliště: Č.Budějovice

Příspěvek od Strakáč! »

zdarvím všechny.. :D jsem tu nový jesm asi necelej rok na fóru lukostřelec.cz, bude mi v teď v únoru 17-ct let a táta má dome dílnu truhlaří a já od malička s ním a kutím všechno možná od železa přes dřevo po kůži a různé jiné materiály a jednou sem měl sen si udělat kuši historickou jenže sem něco vyrobil nedávno ale špatně měl sem železný malý ořech na čepu ve dřevě a všechno možný jiný a řekl jesm si že když už dělám kuši tak ať je historicky vypadajísí z materiálů které jsou nejvíce přírodní... jsem na tom foru lukostřelec.cz a tam jsem se už bavil o kuších historických teď vyrábím kuši s losím parohem z losí korunky a už je hotový ale řeším problém a to je lučiště.. zezačátku jsem měl z pružiny z trabantu a slyšel sem o tom jak je nebezpěčná tak jsem to hned sundal... chtěl bych abych se vešel od 11-12 století do 15 století.. mám jednu otázku lučiště ze dřeva o síle nátahu necelých 150kg ještě sháním dřevo na to nejspíš to bude jasan nebo akát ale ten není historicky správný ale zabalím to do celkem tenké kůže okolo 0,5-1mm ještě nevím co napíšete :D a nebude poznat co je v tom za materiál a socha pravděpodobně bude z taky akátu historicky to asi zase nebude ono ale myslím že to bude vypadat jako nazelenalý dub nejradši bych jí měl z dubu ale 6cm fošna se blbě schání a akátovej špalek můžu rozřezat spíše táta na požadovaný rozměry nejvíce mě zajímá ta otýzka na lučiště ze dřeva nejlepší by bylo to udělat z tisu ale sehnat ho v dnešní době je jako hledat jehlu v kupce sena .. dalo by se to sehnat ale jde o to za jaký peníze... vy tomu více rozumíte ještě jedna otázky k tomu lučišti na nátah okolo 150kg a nebo nátah který natáhnu rukama (60-75kg nejsem si jistý že to píšu správně) jak dlouhé lučiště je na to nejlepší ?? a jestli mám dělat tlumící oblouky u upevnění tetivy... jesm ten typ co nekouří, nechlastá, nehraje hry jako pitomej.. nejvíce mě zajímají, a miluju práci která je spojená s šikovností rukou... předem děkuji ;) :salute:
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Strakáč! napsal:... lučiště ze dřeva o síle nátahu necelých 150kg ještě sháním dřevo ...
Takovéhle lučiště není možné vyrobit ze žádného dřeva a bohužel přírodní kompozit v takto malé délce s tak velkým nátahem asi stále není k dispozici, tj. nikdo to dnes již/ještě neumí udělat. Dnešní kuše na střílení mají jádro lučiště z laminátové pružiny (lze objednat např. zde: http://www.bows-kyzl.cz/cs/), dotvarované např. vrstvami silné kůže do podoby lučiště kompozitního. Aby se z kuše dalo normálně střílet, tj. něco jako občas "trénovat", měla by nátahová síla korespondovat s provedením terče, s materiálem a délkou šipek. Při příliš velkém nátahu buď šipky prostřelují terč (je-li z měkčího materiálu) a ničí si křidélka a pokud jsou delší, aby k ničení křidélek nedocházelo, tak se zase musí mířit o hodně výš, což zabraňuje pohodlnému zamíření. Je-li terč příliš tvrdý, tak se šipky po několika málo výstřelech zlomí nebo roztříští a taky nejdou vytahovat. Optimální nátahová síla pro střelbu do terče se jeví cca 80-110 kg. Napínání pro rychlou střelbu opaskovým hákem, pro přesnější střelbu kozí nohou, rumpálem a pro pomalou leč velmi pohlednou střelbu použít hever (německý, anglický).
Stránky plné originálů viz např. zde:
http://www.vikingsword.com/vb/showthrea ... t=crossbow
http://www.vikingsword.com/vb/showthrea ... t=crossbow
Strakáč! napsal:...jsem ten typ co nekouří, nechlastá
Neboj, taky začneš, život je dlouhý a zahrnuje spoustu různých epizod :occasion5:
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Pro info sem dám fotku rozřízlého lučiště kuše z 15. století. Jde o tzv. přírodní kompozit, kdy na spodní tlačené straně jsou slepené rohovinové plátky a na vnější tažené straně vrstvy naklížených šlach. V tomto případě neobsahuje lučiště žádné dřevo, ale existovaly i jiné technologie, které počítaly s dřevěným základem. Délka lučiště se pohybovala kolem 70 cm.

Obrázek
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Strakáč: Ide skor o štýl tvojich príspevkov. Sú také zbrklé, pýtaš sa chaoticky na mnoho vecí, čo by nebolo až tak zlé, keby to tu nikde nebolo, lenže tu máš 30 strán v tomto vlákne a na nete je mnoho iných vecí. Keby zakaždým prišiel niekto a začal sa vypytovať na úplné základy, za chvíľu by to tu skončilo ako na lukostrelcovi, nekonečný príbeh stále dokola a potom by si sa k ničomu rozumnému nemohol cez ten "spam" dopracovať.
K veci: drevené lučisko sa dá urobiť do 150lbs v pohode, z lepšieho dreva ako osage alebo tis aj do 250lbs, čo je na bežné strieľanie dosť. Problém je opotrebovanie, nie údržba. Pretože je krátke a silné, rýchlo sa vypráska. Už som ich zopár urobil. Mne osobne je laminátové lučisko nesympatické aj keď je urobené tak aby vyzeralo autenticky. Keď to chytíš do rúk to je ihneď poznať, naviac korok sa úvazom časom otlačí a je to vidieť. Na začiatok ale najlepšia voľba. Drevené lučisko neurobíš silné a dobré, na to nemáš veci. Treba na to najlepšie tiler z heverom (anglickým napr.). V rukách to ide do nejakých 100lbs, potom je to hrozná práca. Tiež ho treba vytilerovať symetricky až nezanáša a bezpečne až ti nerozbije hlavu ak sa zlomí. Ber od kýzla laminát, najjednoduchšia voľba.

Na začiatok si niekde na nete stiahni knihu Ralph-payne Gallowej The cossbow (či tak nejak). Sú tam hlavne spúšťové mechanizmy a kuše s oceľovými lukmi. Potom je dobrá Die Hornbogenarmbrust od Richtera. Nájdeš je v knižnej podobe napr. v dicku. To sum up, niečo si naštuduj a potom píš.
Pájo, potom to tu premaž prosím.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Víš, Strakáči, snaž se psát příspěvky jako text. Ty se snažíš rychle zapsat, co se ti žene hlavou a to dělá text nepřehledný. Přeskakuješ z jednoho téma na druhé a to není dobré. Piš celé věty a přestaň používat tři tečky. Na ukončení věty stačí jedna. Občas udělej odstavec, lépe se to pak čte.

Hlavně si rozmysli, co chceš. V prvním příspěvku jsi napsal:
Strakáč! napsal:chtěl bych abych se vešel od 11-12 století do 15 století..
To je obrovský časový rozptyl. V tomto období prodělaly kuše velký vývoj. Proto ti všichni píší, aby sis něco prostudoval, než se začneš ptát.

A abys neřekl, že jsme tu na tebe zlí, tak tady máš odkazy na davidem zmíněné knížky:
http://books.google.cz/books?id=bGqxqn4 ... st&f=false
http://books.google.cz/books?id=iiTEAgA ... ow&f=false
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Strakáč!
Místo/Bydliště: Č.Budějovice

Příspěvek od Strakáč! »

Díky za ty odkazy. Hledal jsem je včera a nenašel jsem nic jinýho než nějaké obrázky z té knihy.

A teď o pravdě, co tu píšete o mojich nesmyslných otázkách. Otázky, jedna přes druhou a ptám se i na věci, který znám od jiných lidí.Já jsem zbrklej nejen v psaní ale v čemkoli jíném. Když pracuju tak jsem často v klidu a vymejšlím co a jak udělat hezky i kdyby to mělo stát 3x tolik času.

Honzo.. ano vystihnul jsi to, že se snažím rychle zapsat něco co se mi honí hlavou. Vím ,že je to špatné, často si to neuvědomuji.
To je obrovský časový rozptyl. V tomto období prodělaly kuše velký vývoj. Proto ti všichni píší, aby sis něco prostudoval, než se začneš ptát.
Máš pravdu. To sem psal když jsem chtěl ještě dřevěné lučiště, protože sem nevěděl jestli v 15.st. ještě byly dřevěné lučiště, určitě byly, ale kompozitní se v té době vyráběli jako nejlepší. Teď mě zajímá období 15.st.-16.st.(celkově kuše s kompozitními lučištěmi střední evropy).

Z jakých parožin nebo kostí se dělalo obložení na kuši? Hledal jsem na internetu a nenašel sem zase nic. Jen si tak myslím ,že co bylo k dispozici, to se tam dalo. Je vhodné jelení paroží ? To by se dalo celkem dobře sehnat i za dobrou cenu koupit.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”