Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Galerie luků - uživatelé
Uberať či neuberať? Ja ti neviem, asi by som sa na to vykašľal a išiel na pivo, zbytočne veľa roboty, bordel, čas to zaberá, no na čo je to dobré...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
David Ťa chcel motivovať
Fakt ale je, že bez fotky sa ťažko dá radiť.
Môže to byť ešte nedosušené, ale to, čo hovoríš, jaseň zvykne robiť. Preto sa mu osobne vyhýbam. Skús to dať k teplému telesu a sleduj, ako a či klesá hmotnosť. Skôr si ale myslím, že to je spôsobené tým, že jaseň je slabý v tlaku a v dôsledku toho sa deformuje. Kvôli sukom to teda nebude.
Už tu bolo zmieňované, že ak je jedno rameno tvrdohlavejšie, oplatí sa to chvíľu nechať na pokoji, nech si to sadne. Niekedy s tým stačí dať niekoľko šípov, samozrejme nie na plný náťah. Vždy je možnosť zo slabšieho ramena urobiť horné; volá sa to pozitívny tiler a je to tu dobre vysvetlené.
Môže to byť ešte nedosušené, ale to, čo hovoríš, jaseň zvykne robiť. Preto sa mu osobne vyhýbam. Skús to dať k teplému telesu a sleduj, ako a či klesá hmotnosť. Skôr si ale myslím, že to je spôsobené tým, že jaseň je slabý v tlaku a v dôsledku toho sa deformuje. Kvôli sukom to teda nebude.
Už tu bolo zmieňované, že ak je jedno rameno tvrdohlavejšie, oplatí sa to chvíľu nechať na pokoji, nech si to sadne. Niekedy s tým stačí dať niekoľko šípov, samozrejme nie na plný náťah. Vždy je možnosť zo slabšieho ramena urobiť horné; volá sa to pozitívny tiler a je to tu dobre vysvetlené.
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Zdravím vás všechny, včera jsem byl na procházce se svým siberianem (Královehradecko) a našli jsme vcelku zajímavý akátek o průměru cca 60 mm (je jich tu velké množství různé průměry a rostou na pískovcem podloží v okolí lomů ). Má přírodní reflex a k jedné straně se zhušťují léta, ale při průřezu se nedá rozlišit co je jádro (Je možné to u tak malého průměru rozpoznat?). S výrobou luků nemám moc zkušeností poprvé jsem vyřezával ve třinácti, ale špatně opracovával jsem i záda luku, ale i tak střílely okolo 130 m líska. Teď se snažím postupovat podle toho co jsem se dočetl a viděl na videu u amerických bowbuildru. Jaký material, nebo co by jste mi pro začátek doporučili. Ztm nejsem schopen zjistit sílu luku, který jsem už udělal z jasanu. Přidám ho pak na ukázku jen mi sem fotky nejdou nějako nahrát.
markus napsal:David Ťa chcel motivovaťFakt ale je, že bez fotky sa ťažko dá radiť.
Koukám že se mi můj příspěvek sem přesunul. Dobře děkuji hned jak to půjde přihraju foto luk mam teď v práci je tam teplo
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Nepřesunul, byl přesunut, protože nepatřil do galerie.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Pája1111

Rumliku,akátek o průměru 6cm je k ničemu, je to mládě u kterého nejde rozeznat běl od jádra hlavně proto, že nemá ještě ani pořádně vytvořené to jádro.
Akát je plevel, tak se neboj složit něco většího, alespoň tak 15cm v průměru. U akátu potřebuješ široká léta, ne zhuštěná.
Na začátek klidně ten akát, lísku,jasan. Když se to nepovede, nic moc se neděje a nepřijdeš o dobré dřevo.
Zkus si přečíst naše fórum, rad je tady spousta.....je to lepší, než když budeš psát dotazy, které jsou tu již několikrát zodpovězeny....a když budeš mít potom ještě nějaký dotaz na který jsi nenašel odpověď, teprve piš.
Akát je plevel, tak se neboj složit něco většího, alespoň tak 15cm v průměru. U akátu potřebuješ široká léta, ne zhuštěná.
Na začátek klidně ten akát, lísku,jasan. Když se to nepovede, nic moc se neděje a nepřijdeš o dobré dřevo.
Zkus si přečíst naše fórum, rad je tady spousta.....je to lepší, než když budeš psát dotazy, které jsou tu již několikrát zodpovězeny....a když budeš mít potom ještě nějaký dotaz na který jsi nenašel odpověď, teprve piš.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Dobře rozumím a omlouvám četl jsem tu toho už mnoho jen mi toho furt v hlavě moc roštuje. Ohledně toho akátu jsou tu pěkné velké a vcelku rovné jen jsem měl obavy aby mě někdo nevynadal.
- Pája1111

Vynadat ti klidně někdo může, to neovlivním 
O tom zadna. xD
Ahoj, měl bych dotaz a téma k probrání .. 
Za prvé, studuju dálkově ČLA Trutnov, a nedávno jsem v tamnějším lesoparku našel na tisu řez po větvi. Nadmořská výška zhruba 450 m.n.m., podkrkonoší, chladné podnebí, pískovcové podloží. Potkal jsem správce a řekli mi něco jako "uřízli to, nějakou chvíli to tam leželo"
"a pak se s tim asi zatopilo...". Samozřejmě nemůžu vědět, jakej by ta větev měla tvar.
Ale co si myslíte o kvalitě dřeva? Je to sice tis z čech, ale myslím že by určitě byl lepší než běžný parkový ...
Určitě taky znáte případ, kdy jste přišli těsně po řezání a akorát se dozvěděli že s tim bylo zatopeno.
Tady fotka, nedosáhl jsem výš a tak jsem léta nespočítal.
http://imageshack.com/a/img661/8878/fIn678.jpg
Pak bych se chtěl ještě zeptat, obecně u tisu mám zatím zkušenost že mívá střed hodně k jedné straně kde má i daleko hustší léta než na druhé (asi směr severojižní). Dá se tedy říct, že ta strana s hustšími léty bude mít i daleko lepší dřevo, ne? Mám tu zatím nic moc parkové tisy a jednou snad budu hoden je i zpracovat
A nakonec, na hrází vedlejších rybníků jsem ke své trvalé blaženosti objevil celkem dost jilmů vazů a pod nimi úplné jilmí. I když je to z hráze, není to úplná niva, tam by ostatně jilm ani nerostl, je tu celkem nepříznivé písčité a jílové podloží. Tři menší stromky jsem řízl, zde ukázka, snad to bude dobrý matroš.
http://imageshack.com/a/img901/7109/4wR1Wl.jpg
http://imageshack.com/a/img673/5923/mjdTXt.jpg
Za prvé, studuju dálkově ČLA Trutnov, a nedávno jsem v tamnějším lesoparku našel na tisu řez po větvi. Nadmořská výška zhruba 450 m.n.m., podkrkonoší, chladné podnebí, pískovcové podloží. Potkal jsem správce a řekli mi něco jako "uřízli to, nějakou chvíli to tam leželo"
Ale co si myslíte o kvalitě dřeva? Je to sice tis z čech, ale myslím že by určitě byl lepší než běžný parkový ...
Určitě taky znáte případ, kdy jste přišli těsně po řezání a akorát se dozvěděli že s tim bylo zatopeno.
Tady fotka, nedosáhl jsem výš a tak jsem léta nespočítal.
http://imageshack.com/a/img661/8878/fIn678.jpg
Pak bych se chtěl ještě zeptat, obecně u tisu mám zatím zkušenost že mívá střed hodně k jedné straně kde má i daleko hustší léta než na druhé (asi směr severojižní). Dá se tedy říct, že ta strana s hustšími léty bude mít i daleko lepší dřevo, ne? Mám tu zatím nic moc parkové tisy a jednou snad budu hoden je i zpracovat
A nakonec, na hrází vedlejších rybníků jsem ke své trvalé blaženosti objevil celkem dost jilmů vazů a pod nimi úplné jilmí. I když je to z hráze, není to úplná niva, tam by ostatně jilm ani nerostl, je tu celkem nepříznivé písčité a jílové podloží. Tři menší stromky jsem řízl, zde ukázka, snad to bude dobrý matroš.
http://imageshack.com/a/img901/7109/4wR1Wl.jpg
http://imageshack.com/a/img673/5923/mjdTXt.jpg
To kde ten tis rastie ešte nutne neznamená že bude mať také alebo onaké vlastnosti. To čo máš na fotke je očividne gumák a tá vetva musela byť krivá ako fras. Na luky nevhodné, robil som z takého materiálu niekoľko krát a je to strata času. Hodí sa to maximálne na šľachové luky alebo na kuše. Je pravda, že v konároch je stred hodne posunutý na kraj, to je ale jedno, pretože tie sú nevhodné na luky. Aspoň tie vertikálne ako v tvojom prípade.
Čo sa týka brestu, mám skúsenosti s tým, že keď rastie na dobrej pode je lepší, má hustejšie drevo. Tá tvoja tyčka je na mňa moc krivá, brest sa dá zohnať podstatne lepší. Len si to viac pochoď.
Čo sa týka brestu, mám skúsenosti s tým, že keď rastie na dobrej pode je lepší, má hustejšie drevo. Tá tvoja tyčka je na mňa moc krivá, brest sa dá zohnať podstatne lepší. Len si to viac pochoď.
Mark Twain
Mark Twain
Můžu se zeptat, podle čeho se dá poznat že byla ta větev křivá ...?
A taky bych se rád dozvěděl, s jakým běžným dřevem se dá srovnat parkový "gumák" tis. Alespon tak zhruba, na střední a slabší luky? Je to třeba horší než jasan?
Často tu píšete že je to ztráta času, ale když ta červená je tak hezká a člověk pořád tak nějak doufá ..
K jilmu, prochozeno mám, jsou u nás i rovnější stromy, ale asi se budete smát je mi jich líto - jsou zpravidla větší, víc na světle, mají tak nějak budoucnost, u tak ohroženého stromu je mi vážně líto kácet takové jedince.
A taky bych se rád dozvěděl, s jakým běžným dřevem se dá srovnat parkový "gumák" tis. Alespon tak zhruba, na střední a slabší luky? Je to třeba horší než jasan?
Často tu píšete že je to ztráta času, ale když ta červená je tak hezká a člověk pořád tak nějak doufá ..
K jilmu, prochozeno mám, jsou u nás i rovnější stromy, ale asi se budete smát je mi jich líto - jsou zpravidla větší, víc na světle, mají tak nějak budoucnost, u tak ohroženého stromu je mi vážně líto kácet takové jedince.
To že tá vetva bola pravdepodobne krivá (nie nutne) sa pozná podľa tých ostatných...
gumák je zrovnateľný možno s horšou kvalitou jaseňa, luk je slabý a ťažký => pomalý. Jediná výhoda je, že nedostane tak rýchlo set. Každopádne existujú lepšie dreviny na luky, napr. svíb, drieň, hrab,... Kvalitný tis dnes už skoro neexistuje. Začínam tomu veriť po tom, čo som sa dočítal V Soarovej knihe Secrets of english warbow že len medzi 1530-1560 bolo do Anglicka dovezených viac ako 1/2 milióna tyčí zo strednej Európy (Rakúsko, Švajčiarsko, Polsko,...).
gumák je zrovnateľný možno s horšou kvalitou jaseňa, luk je slabý a ťažký => pomalý. Jediná výhoda je, že nedostane tak rýchlo set. Každopádne existujú lepšie dreviny na luky, napr. svíb, drieň, hrab,... Kvalitný tis dnes už skoro neexistuje. Začínam tomu veriť po tom, čo som sa dočítal V Soarovej knihe Secrets of english warbow že len medzi 1530-1560 bolo do Anglicka dovezených viac ako 1/2 milióna tyčí zo strednej Európy (Rakúsko, Švajčiarsko, Polsko,...).
Mark Twain
Mark Twain
Habr tu mám na sušení, o něj nouze není. Jo všiml jsem si, že tyhle keřovité dřeviny jsou na luk velmi dobré, ale zatím si neumim představit, že bych našel dost rozměrnou větev ..
Taky teprve začínám a byla by jich pro mě škoda
na ty první nic moc luky tu mám zásobu jasanů.
Co si myslíte o mirabelce a trnce? Obojího tu máme až moc tak jsem taky něco dal sušit.
Taky teprve začínám a byla by jich pro mě škoda
Co si myslíte o mirabelce a trnce? Obojího tu máme až moc tak jsem taky něco dal sušit.
-
snorkis
- SHŠ: Militia Decadentis
- Místo/Bydliště: Plzeň, město piva
Kde bydlíš?earendil napsal:Co si myslíte o mirabelce a trnce? Obojího tu máme až moc....
Otázka pro okolí:
Vyplatí se dávat švéda do akátu? Naplánováno cca 35lbs luk (pro jednu slečnu), asi ne, co?