...tak a je hotová... Replika pavézy pro výstavu...
Materiál
Korpus- lípa,
Plátno lněné,
pergamen z jelena
madlo ze šlachy
místo křídy byl použitý naředěný akrylový tmel (je podstatně méně náchylný na změny klimatu)
momentálně odletěla na výstavu do jihokorejského Soulu (partnerské město Prahy). Pro vizuální kopii se vedení po konzultaci s oddělením konzervace rozhodlo na základě rizik spojených s jiným podnebím, expozice jsou samozřejmě klimatizované, ale člověk nikdy neví, nehledě na to, že se kurátor výstavy chtěl aby se u ní asiati mohli fotit...mají pro to slabost:)
Vracet se má koncem ledna a pak bude vystavena na Hlavní budově na Florenci ve stále expozici.
Jinak originál je v depozitáři muzea hl. m. Prahy. Je to kousek datovaný kol r. 1475, měl jsem k němu přístup.
Jinak váží 12,6 kg originál 12,4.
Jedná se samozřejmě o kopii vizuální, nemá si hrát na originál z 15 stol. ovšěm musí působit autenticky. (proto nebyly dělany krakely a jiná poškození, nejde o falsum)
Byla vyráběna dlabáním teslicí a hoblováním člunkačem a uběrákem a klopkařem.
Zajímavé jsou háčky a očka pro spojování pavéz do těsné řady. Dále se domnívám, že šlo o pavézu na roh/hrot formace, protože se zavírá opačně(dole širší než nahoře) proti "plochým" kusům.
PS: chtěl jsem vás pánové a dámy poprosit... o nešíření fotek...podléhají zbytečně utažené politice vedení muzea o autorských právech a tady jsou tak nějak skoro ilegálně...tak je užívejte pro obohacení svého ducha a znalostí, a když je budete někde chtít publikovat neváhejte se obrátit na oddělení sbírek muzea hl m Prahy a rádi vám zdarma autorizované fotografie poskytnou... Děkuji za pochopení...
Má někdo zkušenosti s zafixováním malby na podklad? Při dešti mi trošku navhly barvy a nektere se roztekly. Myslíte, že by to šlo něčim natřit aby se to nesmejvalo?
Nová pavéza pro kámoše. Základ je překližka, potažená plátnem. Vrchní vrstva a podbalba je směs klihu a plavené křídy. Madla jsou vyrobená ze surové kůže. Hrana korpusu je zesílena provazem.
11850960_1186901081327188_1673861866_n.jpg (125.28 KiB) Zobrazeno 8226 x
paráda....zrovna tenhle motiv chci taky použít na pavézku, máš k tomu barevnému rozvržení blizší informace? u denksteina je jen černobílá fotografie, jinou fotku se mi nepodařilo dohledat - ta tvoje malba vypadá jako nedokončená nebo se mýlím? určitě budu vděčný za jakékoliv info...dík
"Nejsem Polák, jsem Šlonzák!"Reinmar z Bielawy, 15. stol.