Kuše

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

markus

Re: Kuše

Příspěvek od markus »

To je strašné. Náznak lucidného okamihu a potom to opäť zabije.
Strakáč!
Místo/Bydliště: Č.Budějovice

Příspěvek od Strakáč! »

Nebude vypadat kuše z 15.st. blbě díky tomu, že nebude mít z boku ořechu obložení z kosti nebo rohovony ? vypadá to nádherně, ale zapasovat to tam, aby to sedělo, přitom vypadalo pěkně, je práce pro blázny, kteří na to maji buď stroje nebo oko propojené s rukama.
Všichni, kteří udělali repliku s obložením, hlavně okolo toho ořechu z boku se klaním, protože to musí bejt práce děsná. :crazy: Dá se to udělat, ale ten čas než to zapasuje, to něco trvá. Já sám, až budu dělat obložení si něco odvrtám pak dodlabu ostrým dlátem.
Ale ptám se jen, proto, že to z boku vydlabat půjde blbě, když se to nepovede, tak to můžu zahodit... Všechno jde když se chce ale dá to zabrat aby to pak nějak vypadalo.

Pan Jiljovský má úžasný repliky. :thumbup: Nejkrásnější je, ta přesnost vkládaných kostí navazující na dřevo u všech replik... :clap:

Fórum plný krásných dochovalých originálů: http://www.vikingsword.com/vb/showthrea ... t=crossbow
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Je hezké, že chceš dělat kuši vykládanou kostí, ale chtěl bych se tě nejprve zeptat na jednu věc: už jsi někdy nějakou kuši postavil? Pokud ne, možná by nebylo od věci, kdyby ses nejdříve pokusil postavit něco takového, jako postnul Hawkwind na první stránce tohoto vlákna (myslím tu druhou kuši, co má kostěné jenom to vodítko šípu). Je to velice jednoduchá a přitom elegantní věc a ty si na tom alespoň vyzkoušíš, do čeho jdeš a jak se co na takové kuši dělá. A když ti to půjde a práce tě bude bavit, můžeš se pak pustit do kuše č. 2 se sochou z nějakého lepšího dřeva, do vykládání kostí a parohového ořechu.
Zítra ti sem zkusím nahrát jednu knížku v pdf o kuších, co mám doma, ta by ti měla pomoci zodpovědět hodně otázek.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Zítra ti sem zkusím nahrát jednu knížku v pdf o kuších, co mám doma, ta by ti měla pomoci zodpovědět hodně otázek.
Za to budu neskutečně rád, protože to fórum co jsem sem dával, tak to sem prolistoval asi 15krát a dokola jen abych zjistil: co jak vypadalo, co jak bylo a jak to dělali, atd.. Budeš moc hodnej. to mě nejvíce zajímá ty obrázky a k obrázkám nějakej popisek.

S kostí jsem už pracoval. Je to tvrdý a celkově zajímavý materiál. Krásně se s ním dá pracovat s ostrýma nástrojema. Kostěnej ořech mám už hotovej i s kovovým čepem, který se bude opírat o páku. Strejda (zámečník) mi vysoustružil přesně váleček 35x35mm.

Vyrobil jsem jí zhruba před půl rokem kuši. S tou jsem nebyl spokojenej. Nebezpečná pružina z trabanta a železný ořech na osičce, byly největší problémy. :crazy: Hodím sem fotky té kuše : http://strakac9.rajce.idnes.cz/kuse_ve_finalnim_stavu_D
Hrůza děs je i ta tětiva, moc tenká a byla z potravinářskýho provázku, teď bych si koupil 100%len.
markus

Příspěvek od markus »

Prd tomu rozumiem, ale podľa mňa to na začiatok nie je zlé. Hlavne ma zaujalo čisté spracovanie.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

http://uloz.to/xKBxFVug/kuse-pdf Není to nic moc návod, ale nic lepšího bohužel nemám. Třeba to uchycení třmenu šroubem rozhodně není košer.
No vidíš, s nářadím to evidentně umíš, ta tvoje kuše není úplně marná, i když odborníci by na ní asi našli 1001 závadu.
Budu ti držet palce při výrobě nové kuše.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Honza F. napsal:http://uloz.to/xKBxFVug/kuse-pdf Není to nic moc návod, ale nic lepšího bohužel nemám. Třeba to uchycení třmenu šroubem rozhodně není košer.
No vidíš, s nářadím to evidentně umíš, ta tvoje kuše není úplně marná, i když odborníci by na ní asi našli 1001 závadu.
Budu ti držet palce při výrobě nové kuše.
Ano. Chyb by se tam našlo několik. Ve tvaru, celkově skoro ve všem, ale tenkrát sem si myslel, že mám hotovo, ale nemám... :badgrin:

Pravda, že to nejni nic extra, ale je to dobrý pro uvědomění si co a jak bude vevnitř. Hlavně co a jak by mělo sedět a podle čeho měřit. Podle dékly nátahu, podle délky lučiště a dalších věcí... se začne vše lišit, všechny parametry. stáhnul jsem si to

Ještě budu muset vymyslet, jak udělat obložení hovězí kostí z boku ořechu. Je to záludná práce. To vrchní obložení a spodní to se odvrtá a dlátem zarovná, zalepí a pak to na hranové rovinné brusce zabrousím. Bohužel boční obložení budu muset asi dát na 2 kusy, že to nebude jeden celek. Což se mi moc nelíbí. Vyřeším to až budu mít aspoň něco hotového. Často se to vyřeší, až to budu mít před očima. Zatím jesm se tu toho dozvěděl dost.
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Jéje... Zapoměl sem se zeptat na zmiňované vycpání lučiště. Padla tu rada, že to mám vycpat kůží. Což to by šlo ale myslím, že časem se to vytahá a bude se to krablatit a další nepěkný věci. Tak mě napadlo do toho dát gumu(něco podobné duši z motorky nebo tak něco) podle toho co se sežene. Přilepit jí chemoprenem na sebe dotvarovat na brusce a nalepit chemoprenem na laminát. Memělo by to narušovat chod laminátu, ani by se to nemělo časem povolit. U končíků bych udělal malinký drážky do laminátu a silně přivázal gumu. Myslím, že ta guma bude furt pracovat jak má. Nevím jestli za pár let nebude v nečem problém ale neměl by být slunce na to nepůjde.. pak přes ty gumy bych pak dal nějakou tvrdou ale tenčí(1-2mm) kůži pro hladčí dotvarování. přes tu tvrdší kůži dám to co dříve používali(březová kůra,pergamen,trvdý papír,...) a zašít to lňeným provázkem.

Váš názor ? :|

Kůže je dobrá proti přírodním vlivům a celkově historická. Stejně to asi budu impregnovat. Ještě uvidím...
Popřípadě poraďte materiál na to vhodný. Třebas máte někdo zkušenosti čím to vyplnit. Hledal sem i korek a to nejde sehnat. Nejlepší by byl materiál, co seženu doma a k tomu vydrží několik let.

Při nejhorším koupím pracovní truhlářskou koženou zástěru za 200kč a rozstříhám jí a mám hotovo. Taky řešení.

Zajímá mě ta guma. :? Vím, že tu spekuluju, ale chci materiál, co mi bude v tom nejvíce vyhovovat ve funkčnosti.
kovi

Příspěvek od kovi »

ahoj,
prajem ti veľa trpezlivosti a pevných nervov pri výrobe kuše, viem o čom hovorím. Dve som vyrobil a mám rozpracovanú ďalšiu.
https://lh3.googleusercontent.com/-ffcS ... 013908.JPG

na dotvarovanie lučišta odporúčam korok a v mieste kde je lučište priviazané k soche dať namiesto korku kus dreva. To zabezpečí aby sa ti korok neotlačil od provazu. Preštuduj si poriadne túto diskusiu, je to tu spomínané (tak ako mnoho ďalších otázok ktoré ru dávaš). Guma nieje dobrá, je ťažká a to ti zníži výkon lučišta. Ideálne je tam dať niečo ľahké, preto je vhodný korok. Zohnať korok nieje problém, stačí pohľadať... http://www.korek-jelinek.cz/

Obloženia sa neboj, stačí ostré dláto a veľa trpezlivosti :D Jediné elektrické náradie, ktoré som ja použil pri výrobe bola vŕtačka nepotreboval som nič ďalšie.
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Díky moc za názor..

Mimochodem nádherná kuše. ;) Fakt pecková... Ukaž i ostatní tvoje kušky. :D Rád bych se pokochal. Nevypadaji jako z fantasty filmu, ale jako povedený repliky. Máš zkušenosti s zadlabáváním obložení okolo ořechu do dřeva. Koukám, že je to rohovina (pokud se nemýlím vodní bůvol). Jak se to zadlabává věřím, že hodně blbě.
Ovšem to kované oko na nohu, je brutální :clap:
Obloženia sa neboj, stačí ostré dláto a veľa trpezlivosti :D Jediné elektrické náradie, ktoré som ja použil pri výrobe bola vŕtačka nepotreboval som nič ďalšie.
Obložení. Na to taky nepoužiju nic jinýho, než vrtačku s vrtákem na vyspravování sůků, nic jiinýho nechci používat, jen abych odvrtal hodně materiálu a měl jistotu, že si něco neštípnu.
Jak dobře jde z hovězí kosti udělat plátek. S čím to rovnáš nebo tu ručně řežeš ??

Můžu se zeptat ??? Máš ten ořech v : Železným pouzdře, kostěným pouzdře nebo kostěno dřevěném pouzdře s losím parohem v přední části kde působí největší tlak ?

Jdu si pročíst forum. Většinu mojich ještě nenapsaných otázek se určitě dozvím. :)
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Na dotvarování lučiště se mi osvědčila silná kůže z hnacích řemenů nalepená Chemoprénem v několika vrstvách na laminátovou pružinu, která má na koncích epoxydem přilepené špalíky z tvrdého dřeva s vybroušenou drážkou pro tětivu. Pak se to opracuje rašplí úplně bez problémů do elegantního tvaru a zašije do tenčí pružné kůže. V místě úvazu je lučiště dostatečně tvrdé, otlačeniny od provazu jsou malé a ani po letech střílení se mi tam nevytváří prakticky žádné vůle. :thumbup:
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Dám na rady Broďana. Je jednodušší sehnat starej řemen zvlášť, když strejda chodí skoro furt do sběrnýho dvora a doma by určitě neco našel díky moc. :salute: To je asi nejlepší volba je to tvrdý a opracuju to snadno. Záhada vyřešená :D korek je nanic v tom, že ho musím objednávat kdežto řemen starej seženu doma a dokonce zadarmo... :thumbup: Teď sem si vyprázdnil půlku mozku přemýšelní co a jak a zakolik. To jsem potřeboval vědět. Budu se už domlouvat s panem Kýzlem na tom lučišti.. Chci mít vše mezitím připraveno času dost.. určitě nebude korek špatná volba ale zadarmo toto to je nádhera :D Gumou aspoň pěkně tátovy vyčištím hranovou brusku :D
Rivan
Místo/Bydliště: Brno/Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rivan »

Nevím co tam je, ale taky by to mohlo pomoct :)

http://crossbow.wikia.com/wiki/Designin ... sbow_locks
Always aim for the centre. The centre of the aspirine tablet is exactly the same size as the centre of beach ball.
Strakáč!

Příspěvek od Strakáč! »

Ještě mám takovou záludnou otázku: Mám už dávno vyrobenou dřevěnou přítlačnou "pružinu" na šipku z jasanu. Hodil sem to do vařící vody a pak to šlo do formy a svěrkou sem to stáhnul. Nechalo se to vyschnout. Ale z historického hlediska, by tam nemělo být nic. Zajímalo by mě, jak to vyřešili s tím, když naklonili kuši dolů nebo do boku, že jim šipka nevypadla. Myslím ,že by stačilo na končík šipky nalepit kousek kůže aby to tahlo do drážky v ořechu pro šipku. Historicky by bylo hezčí to tam nedávat ale když se s tím střílí tak tam musela nějak držet. Mám 6mm díru na šipku a šipka bude z bukové 10mm průměr šipky a dlouhá přibližně 31cm i s hrotem asi. nátah bude 29mm od začátku sochy-->Končík bude zploštělý a co nejvíce na těsno. Myslím jak se to pak rozšiřuje, že to za to chytalo. :)
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Řešili to tak, že konec šipky přesně pasoval do drážky v ořechu.
Tahle otázka je zmíněná na vikingsword. Padl tam dotaz, zda měly ořechy nějak normovaný rozměr drážky pro šipku. Podle měření na exemplářích nejspíš ne. Také prohlíželi originály dochovaných šipek, přičemž některé byly ořezané a jiné kulaté (nebo i oválné) přímo z výroby. Jeden sběratel (je to ten, co má tu místnost plnou kuší, napínáků atd.) tam rozvinul teorii, že si každý střelec prostě ořezal nafasované šipky tak, aby mu pasovaly do ořechu na jeho kuši.

Co se týče bukových týbel na šipky - neměl bys je používat. Jsou sice levné a dostupné, ale nejsou zrovna ideální a bezpečné. Udělej (nebo si nech udělat) nějaké jasanové. Budou bezpečnější, dobovější a hezčí.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”