Protože nevím, kam jsem dal tu loňskou PF, dám tu letošní sem.
Omlouvám se všem členům CSWBS, kteří se tam nenajdou, ale nepamatuji si všechny a né každý má fotku z turnaje v nátahu.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Ahoj, o víkendu jsme poráželi Topol osika a vyřízl jsem si moc pěkný kousek bez suků. Nikde jsem o tomto dřevu nečetl ? hodí se nehodí ? spálit a nebo usušit a něco zkusit ?
Líska jako dřevo na lehké šípy, šlo by? Mám toho tu hodně, roste to pěkně rovně a luky se z toho dělají, je to lehké, pružné ... ale zase na tom nejsou vidět dobře léta a dřevo se kroutí do vrtule.
Z liesky sa robiť šípy dajú, ale z prútov, ak neporušíš vlákna. Poznám človeka, ktorý s takými šípmi strieľa, a veľmi presne, ale robí to už roky a už má cit dopredu odhadnúť potenciál materiálu ( ja keď som to skúšal, tak sa mi nepodarilo vyrobiť šípy s konštantnými vlastnosťami, každý lietal inak. Len jeden šíp z mnohých mi lietal podľa predstáv, mal po celej dĺžke zhruba rovnaký priemer a letky lepené do špirály. Tak som sa na to vykašľal. Ale netvrdím, že sa to nedá, je to nakoniec lacný, dostupný a v podstate hneď hotový polotovar, len v tom treba mať prax ).
Ak by si chcel šípy vyrábať štiepaním, to sa podľa mňa nedá, iba narezať na tyčky. To ale neodporúča, lebo takáto tyčka je krehká, oproti pevnosti prútu, ktorý celkom ujde.
Inak v ostatnom čase preferuje viac šípy zo svíbových prútov, ktoré sú ťažšie, ale prakticky nezničiteľné. Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Svíbové šípy som provizórne používal do WB ( hodia sa, lebo sú ťažké ) a jeden flightový šíp narazil na čistú skalu. Mal som tam sústružený kvazibodkin, ktorý sa v podstate rozpadol na kúsky, ale šíp sa iba odrazil do výšky a zostal neporušený. Nasadil som nový hrot a používam ho ďalej.
Ok, díky za obsáhlé info Tak do toho se pouštět asi nebudu.
Začnu teda šípy z jasanu, mám tu nějaké starší fošny než se dosuší to, co jsem kácel já. Už jsem si udělal dřevěné části hoblíku a ořezávátka, chybějí mi jen ostří, no snad se k tomu dohrabu.