Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Honza F.
Sponzor Brodce

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od Honza F. »

Poslední produkce, tři sady šípů.
Obrázek Obrázek Obrázek
Ty uprostřed jsou pro laskyho.
Další fotky a podrobné údaje na: https://plus.google.com/u/0/117785783252895444670/posts
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Petr
SHŠ: Tradiční lukostřelba Olomouc
Místo/Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Petr »

Laskyho hroty v akci. Sovinec 2014. Skoti nás nechali střílet do svého štítu. Bohužel jen slabými luky (toto je z 52#). Štít ořech cca20mm potaženo kůží cca3mm (odhad, neměřili jsme).
Obrázek
markus

Příspěvek od markus »

O niečom by to bolo, keby bolo vidieť, či tie hroty prenikli štítom, teda fotka presne z opačnej strany. Usudzujem ale, že žiadny z hrotov neprenikol.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Marek tu už o téhle metodě psal, ale nepsal, čím rohovinu nahřívá. Dnes jsem tuto metodu vyzkoušel s horkovzdušnou pistolí.
Měl jsem zbytky rohů - určitě to znáte, takové ty tenké zprohýbané plátky, co se někdy odloupnou při řezání rohu, ale jsou tenké a prohnuté, takže nejdou rovnou použít. Na obrázku je to ten vpravo, podepřený kouskem plechu. Nechtělo se mi je vyhazovat, protože nemám rád plýtvání.
Obrázek
Napadlo mne místo vaření rohovinu ohřát horkovzdušnou pistolí. Pistoli si postavíte na stůl, aby foukala nahoru. Plátek podržíte kleštěmi (hasačkami) a za častého otáčení ho prohřejete. Pozor, ať ji nespálíte! Dost to smrdí. :D Prohřátí jde velice rychle, zhruba za minutu, možná i za méně rohovina změkne. Potom ji rychle sevřete do svěráku. Za chvilku zchladne, protože svěrák hodně odebírá teplo a za +- minutku je plátek vystydlý a rovný (viz obr vlevo). Těch 6 plátků je práce asi za 7-8 minut.
Teď už stačí jenom zbrousit a nařezat.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
markus

Příspěvek od markus »

Pravdu povediac ma na to naviedol David.

Trochu suchého tepla a ide to ľahko.
markus

Příspěvek od markus »

Ja to robím trochu inak. Roh rozrežem priečne na asi 5 cm polotovary. Tie potom rozrežem pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny a nahrievam celý taký plát a priebežne ho rovnám v rukách, koľko ide. Potom to zovriem pomocou svorky medzi dva hranoly a nechám vychladnúť. Potom stačí už iba rezať na plátky, aké treba, nemusí sa človek babrať s každým plátkom osve.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar, taky jsem to teď poprvé dělal pomocí horkovzdušky a funguje to výborně.
Vyrovnáním uděláte ze stejného kusu víc destiček. Já jsem vzal roh a rovnal jsem půlkruh (rozříznutá "tyč" rohu na půlky).
Trochu jsem se rozohnil a mám materiálu na cca 100 inzertů :D.
Některé mají dost brutal tloušťku - i 7mm ... možná nejtlustší zkusit podél na dva.

Kaša
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Já ty tlusté řežu podél bez problémů. Chce to mít ostrou pilku a jde to. :D
Až budu psát update pro návod na výrobu šípů, tuhle metodu tam určitě přidám. Je to o level výš, než to, co jsem tam napsal.
PeterL
Místo/Bydliště: Prešov

Příspěvek od PeterL »

To je môj ďalší pokus o šípy
Borovicové 10mm hrubé tyčky,
hroty od laskyho
šípy s tudormi majú husie letky
šípy s bodkinmi majú morčacie letky (už asi pol roka používané)
jeden sa mi podarilo trafiť (šíp šípom)- ako nie žeby som bol taký ostrostrelec, ale stalo sa..
Přílohy
Fotografia0648.jpg
Fotografia0648.jpg (52.53 KiB) Zobrazeno 5879 x
Fotografia0647.jpg
Fotografia0647.jpg (50.58 KiB) Zobrazeno 5879 x
Fotografia0646.jpg
Fotografia0646.jpg (52.34 KiB) Zobrazeno 5879 x
Fotografia0642.jpg
Fotografia0642.jpg (32.06 KiB) Zobrazeno 5879 x
Sumira

Příspěvek od Sumira »

Je někde napsáno víc o tom končíku se surovkou?
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Výsledky testů prý zveřejní na FB a tam já nechodím. Ve videu, kde ten šíp představují, říkají, že ho budou zkoumat, zda je to skutečně pravý středověký šíp a budou ho konzervovat. Pak se uvidí.
Zkoušel jsem kopii, ale nevyšla mi tyčka, chybělo mi docela dost na váze. Asi to bude chtít břízu a nebo hustší osiku.
K tomu končíku říkají pouze to, že je to asi nevydělaná kůže vložená do zářezu přichycená posledními 5 otáčkami lněné omotávky.

K té vzorkovnici - jedna výztuž je rohem vodního buvola a druhá kravským rohem. Aby to bylo pestřejší.
Na tom končíku s kůží budu muset ještě trochu zapracovat, je nedodělaný a nezačištěný.

Zajímavost - v debatě pod videem jeden chlapík prohlašuje, že je to jasné falzum. :D
https://www.youtube.com/watch?v=hTotQso20es
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

První pokusy s omatlávkou na omotávku.
Obrázek
1. 1 lžíce klihu, 4 lžíce vody a 1/2 lžičky Cu2O
- moc vody, směs je řídká a stéká, ale kdyby se déle povařila a snížilo množství vody, šla by použít
2. 1 lžíce klihu, 2 lžíce vody a 1/2 lžičky Cu2O
- ideální konzistence, skvěle kryje a nestéká
- po zaschnutí a opětovném namočení lehce lepkavé, jako samotný klíh, ale nebarví. Po uschnutí opět drží.
- v plechovce ve vrstvě silné asi 1 cm přes noc ztvrdla do gumovité konzistence, připomínající zaschlý červený silikon - uvidím, jestli teplem povolí a půjde ještě použít
3. směs 1 + kousek včelího vosku
-spodní část má 1 vrstvu, která nekryje pěkně
-horní část má 2 vrstvy, již s malými hrudkami - řekl bych, že je to slepá vývojová větev
4. hrot přilepený směsí č.2
- kupodivu drží, hrot povolil až silným vikláním
- při tahání třeba z jelínka na lovecké by zůstal v terči

Prozatím mám v plánu si směsí podle bodu 2 omatlat omotávky na nové sadě šípů, abych to řádně vyzkoušel za provozu.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Tohle byl hlavně test toho, jak moc to ten oxid měďný obarví. Mám v plánu vyzkoušet ještě pár jiných lepidel, třeba kaseinové a nebo nějakou pryskyřici a pár kombinací. Ale to až časem. Experimentování docela leze do peněz, třeba 100g Cu2O stojí necelých 500 Kč. :D
---
Jde to i opakovaně ohřívat.
---
Opakované ohřívání je možné pouze v horizontu pár dnů. Zhruba po týdnu je hmota tak tvrdá, že už nejde rozpustit. Možná kdyby se zabránilo odparu vody, tak by vydržela déle.
Zkušebně jsem s tím napatlal své nové šípy, fotku dodám zítra. Schválně jsem zvážil šípy před omatláním a po něm a průměrně se zvedla hmotnost šípu o 2 g. Vážil jsem to až druhý den, abych dal vodě v klihu možnost se odpařit.

Se zpožděním, ale přece. Moje nová sada na terčovku a clout. Osikové tyčky 1/2" ubrané na 10mm na posledních 10", hroty od laskyho, peří krocan, omotávka len, vyztužení z rohu vodního buvola, omatlávka klih+Cu2O.
Váhy 59,7g, 59,8g, 60g, 60,1g, 60,1-2g, a 60,2 g.
Obrázek Obrázek Obrázek
Michal D

Příspěvek od Michal D »

Caute všetci ja som Michal Daňko robil som vam to logo
chcel by som si objednat nejake perá atd a premýšlam nad strankami : http://www.luky-sipy.cz/ alebo http://www.lh-shop.cz/ má niekto z vás s niektorou s týchto stránok aktuálne skusenosti ohladom kvality tovaru a podobne, poprípade vie o niečom lepšom
s http://www.lh-shop.cz/ by som chcel objednat rohovinove doštičkyhttp://www.lh-shop.cz/index.php?option=com_vir ... =5&lang=sk
špičky rohu http://www.lh-shop.cz/index.php?option= ... =5&lang=sk
a pera s morki alebo husi http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=sk
tiež by som potreboval poradit aké velkosti by ste mi odporučili u rohovinoých špičiek
bola tu raz spomínaná aj táto stranka
https://www.dictum.com/de/materialien/h ... rke-3-4-mm ale radšej by som to objednal všetko spolu ak sa teda kvalita nejak výrazne nelíši od tej s H. tržišta
Diki M
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Ahoj Michale. Nejsem si jistý, jestli někdo odsud objednával z lh shopu. V každém případě u brk není uvedená konkrétní délka, tak abys nebyl zklamán....
Špičky rohů mi přijdou nehorázně drahé. A stránka luky-sipy mi nejde ani otevřít :lol:
Dlouho jsem peří nesháněl, takže ti nemůžu dát aktuální info, ale třebas se někdo z šípařů ještě ozve....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”