Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

markus

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od markus »

Ahojte,

ja odtiaľ objednávam rohy na končíky lukov, lebo iný zdroj nemám. Ak máte niekto lepší tip, tak sem s ním.

Biela rohovina je väčšinou nekvalitná, pod FF sa rozpadáva. Čierna rohovina ujde, ale väčšie čierne rohy sú fakt drahé, dajú sa síce rozrezať a použiť viac častí, ale len niektoré a fakt treba mať skúsenosti, presnú ruku a šťastie, aby to vyšlo.

Napriek tomu, čo píšu, na končíky lukov úplne stačia aj najmenšie čierne rohy. Je tam aj rezerva. Tie sú najlacnejšie a teda sa najviac oplatia. Píšu síce, že čierne sa na končíky lukov v stredoveku nepoužívali, ale osobne tomu neverím.

Markus
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar Michale,
všeobecně všechny internet obchody fungují stejně spolehlivě (pozor ale na Kejvala :thumbdown: ), jen si porovnávej ceny.
Já jsem bral brka (plná délka) od chlápka na lukostřelci (myslím Zdenda).
U toho http://www.luky-sipy.cz/ mě zarazila velká cena brka plné délky.
Od lh-shopu jsem bral ty nejmenší černé špičky a vpohodě na končíky stačí, .. a měl jsem od nich i ty brka šedé husy - myslím že malé a více střední, ... a s trochou snahy jsem z nich dostal brka na welsh class (7"x0.5").

Kaša
markus

Příspěvek od markus »

Ahojte,

riešim teraz otázku zlepšenia vlastností BLBS, v rámci daných pravidiel samozrejme. Ide o to, že z lukov okolo 140 - 150 lb BLBS lieta len o málo ďalej, ako LIVERY. V sobotu som v EWBS flighte v MR dokonca strelil ďalej s LIVERY, ako s BLBS. A v mean wood bol rozdiel tuším len 1 m.

Je tu niekde zmienené, že LIVERY je lepší šíp ako BLBS a môže zo silnejších lukov lietať ďalej, ako BLBS. Podľa mňa je asi limitom tuhosť tyčky pri snahe zmestiť sa do 52 g a výška operenia. S výškou operenia nič neurobíme, ale možno by sa dalo niečo urobiť s tyčkou.

Momentálne používam na BLBS javor horský a s 11 g ( 10 mm ) hrotom dá 52 g pri priemere cca 10 - 10,5 mm. Nakoľko javor sa mi podľa toho zdá dosť dobrý a nakoľko iné drevo momentálne nemám, skúsil som dať 5 g bodkin ( 10 mm ) a urobiť tyčku bikonickú podľa Westminsterského šípu ( nákres v tomto vlákne ), aby som zvýšil jej tuhosť. Priemer tyčky v najsilnešom mieste je cca 11,5 mm. Urobil som takto dva šípy, ale výsledok ma sklamal; lieta to menej, ako šíp robený klasicky.

Skúšal som urobiť BLBS z hrabu, teda z tuhého tvrdého dreva. Váhovo to pri minimálnom rozmere vychádza okolo 60 - 62 g a lieta to dokonca o poznanie horšie, ako LIVERY. Zvýšenie hmotnosti asi cesta nie je.

Máte nejaké nápady, čo s tým ? Skúsiť použiť nejaké iné drevo pri zachovaní optimálnej hmotnosti ? Rozmýšľal som nad jelšou, ešte som s týmto drevom ale nerobil. Alebo skúsiť čerešňu ?

M.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Těžší šíp převezme z luku více energie a i když poletí pomaleji, bude těžší jej zabrzdit. Navíc livery má hodně dobrou konstrukci - tuhá tyčka, dlouhé a nízké opeření a lehký hrot. Šíp se tudíž moc nerozvlní a pokud ano, letky ho rychle srovnají. Je to šíp přímo stavěný pro silné válečné luky.
BLBS je lehčí a má vyšší letky a zhruba stejně těžký hrot. Při výstřelu se tedy více rozvlní a i když ho letky srovnají, svojí výškou ho už asi brzdí.

Zkusil bych tyčku ubíranou z 1/2" na 3/8" s 9-10g 1/2" bodkinem (lasky je umí) v celkové váze jako má livery s letkami podle BLBS s tím, že krátce omotat pouze začátek a konec letky a spirálku vynechat.
Ta olše by mohla pomoci, protože to dřevo se po výstřelu rychle rovná (tomu se myslím říká elastická hystereze), ale v hustotě aby to dalo livery, se bude shánět těžko. Ještě by stála za pokus bříza, ale s tou zatím žádné zkušenosti nemám, anžto se mi teprve suší.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
markus

Příspěvek od markus »

Dík Honzo.

Ten javor dá váhu LIVERY úplne v pohode aj s tudorom, LIVERY mám totiž tiež z javora. Mám inak 66 g javorové šípy s 1/2´ bodkinom a s váhou cca 14 g. Letky sú robené ako LIVERY. Lieta to porovnateľne s LIVERY. Pokiaľ teda máš na mysli urobiť BLBS ako LIVERY okrem operenia, nie som si istý, či to je riešenie. Bude to síce bez omotávky, tá šíp brzdí, to je bez debaty, ale je otázka, či to je to zásadné. Na druhej strane tam budú vyššie letky. Ako som písal, skúšal som na BLBS hrab a ten šíp lietal horšie, ako LIVERY porovnateľnej hmotnosti.

Určite ale vyskúšam.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Marek, problém s tuhosťou tyčky som už riešil. Totiž pri váhe cca 55g má moja jaseňová tyčka 10mm hrubá spin iba 100lbs (max.). Streliť to zo 120lbs a viac je riziko. Moje BLBS, ktoré som mal aj na turnaji mimochodom, sú zo smrekovej 12mm tyčky, uberanej ku končíku iba tak, aby mali cca 54-55g. Spin bez problémov vyjde 150 a viac libier. Rovnako smrek je asi najlepšie drevo na stabilitu šípu. Viď flightové šípy, žiadna osika ani breza ani nič podobné. Ihličnany ako smrek a borovica (prípadne bambus a súčasne POC).
Keď chceš naozaj iba šípy na flight, je lepší breasted profil zužovaný ku hrotu (viď aj napr. Hug Soar ...).
Hlavný problém BLBS, ako je známo, sú vysoké letky vzhľadom ku váhe. Z môjho 145lbs ipe to lietalo podobne, 251m livery, 250m BLBS...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
markus

Příspěvek od markus »

Dík David.

Aké tam máš potom hroty, myslím váhu ? Priemer som pochopil, že máš 12 mm, či zužuješ aj smerom k hrotu ? Mal by si pre mňa pár takýchto tyčiek ?

Najprv som uvažoval, že vhodný spôsob na zvýšenie tuhosti je zvýšenie masy tyčky a aby mala menší čelný odpor, tak zúžiť ju aj ku hrotu. Preto som robil bikonické. Rozhodujúce sú ale asi letky.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Váhu hrotov si už presne nepamatám, asi 12g. Ľahšie sú lepšie. Tyčky sú 12mm u hrotu a v strede, posledných pár palcov som stiahol na cca 10,5mm kvoli váhe. Nie sú konštrukčne úplne ideálne, no lietajú dobre aj s hodne silných lukov. Robil by som ich aj bikonické s 11mm hrotom, no taký som zrovna nemal...
Tyčiek mám ešte dosť, za týždeň mi napíš mail a pošlem ti nejaké.
Najviac samozrejme rozhodujú letky, no skúsenosť mi ukazuje, že prekvapivo aj priemer tvorí nezanedbateľnú časť. 13mm flightové šípy by som rozhodne nerobil. 12mm som volil kvoli tuhosti. Dávnejšie keď som robil jedny z prvých štandardov som postupoval tak, že som vybral by očko najlahšie a najtuhšie drevo. Potom som rezal pol dňa z týchto kúskov hranolčeky a vybral 3 najtuhšie. 11mm tyčka mala spin cez 150lbs a lietalo to bez problémov aj z toho 145lbs ipáku.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
myslím si, že na BLBS pro silné luky může být i ta tyčka klidně těžší, ... hlavně když je dost tuhá a má správné vlastnosti (hlavně hysterezy).
Někdo už mi říkal (myslím Pája) že mu z 110# létal nejlíp těžší šíp než ostatní.
Co jsem si také všiml že asi nemá velký vliv průměr týbla, myslím že Sumirovy létaly 1/2" stejně jako 10mm standart.
Jak píšete, největší vliv má opeření, ale i tady jde určitě něco vychytat - dobré letové vlastnosti určitě bude mít tvar brk s rádiusem (standart i livery).
Také nepodceňujte druh brka, ... krocan má asi horší letové vlastnosti než další brka.
Samozřejmostí pro dobře letající šíp je také usazení hrotu, nalepení brk, rovnost tyčky, zářez (úhel k brkám, jeho šířka), oplet, atd.
... ale nakonec myslím že hlavní věcí pro konstrukci standartu co dělá rozdíl jsou brka a typ dřeva (chování tyčky).

Také počítejte s tím že vám šíp s např. 12g hrotem poletí líp ve větru a šíp s cca 7g hrotem bude lepší v bezvětří.

Kaša
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Ono je dobré vzít v potaz i minimální doporučenou váhu šípu vůči nátahu luku, abys ho zbytečně netrápil lehkými šípy.
Když vezmu tradičních 6-7 grains na libru, vychází mi do 150 liberního luku šíp 900-1050 grains tj. 58-68 gramů.
Jak píše Kaša - šíp je kompletní věc a asi ti nezbyde nic jiného, než metoda pokus-omyl. Já osobně bych následoval konstrukci a materiál dochovaných šípů - oni to tak určitě dělali z nějakého důvodu.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
markus

Příspěvek od markus »

Vyskúšam všetky tipy. Iná cesta zjavne nie je. Nemáte náhodou informácie, ako tento problém riešia Gibbs a spol. ?
markus

Příspěvek od markus »

Keď sme boli minulý rok v Anglicku, tak ma nenapadlo si pozrieť jeho štandardy. Vtedy som toto neriešil ...
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Pokusím se zjistit, jak to má nastavené Joe. Ale stačí se podívat na výsledky a je jisté, že nejdelší dostřely má livery šípem. Prostě BLBS není svou konstrukcí dobrý šíp. Jak píše Kaša, můj těžší BLBS šíp mi létá o poznání dál, než ten lehčí. Nejdůležitější bude opravdu kvalitní peří a správná váha k síle luku.
6-7 grains na libru je ukrutně málo, to je tak pro sporťáky. Volil bych spíše 8 grains/libra. Tudíž do 150# by ideální váha šípu byla 78gramů.
Opeřit jemnějším peřím než je krocan. Dřevo volím na BLBS zásadně borovici s hustými léty, tudíš i s vyšší váhou.
Do mojí 110# mi vychází ideální váha 64 gr. Šel jsem trošku níž. Můj BLBS má 59-60gr.
Takže do 150# bych dělal BLBS s váhou cca 70gr, aby se zachovala účinnost luku. :crazy: A už se v tom ztrácím :D
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
markus

Příspěvek od markus »

Nesúvisí to s aktuálnou diskusiou, ale zachytil som informáciu, že v stredoveku angličania robili šípy aj z vŕby ? Blbosť ?

Akurát mi na záhrade padla vŕba a je tam zaujímavá rovná časť kmeňa o priemere 30 cm so širokým jadrom. Rástla na skalnatom odloží. Buď to dám na špalky alebo z toho môžem skúsiť, ale asi len ľahké šípy.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Vrb roste několik desítek druhů včetně kříženců, takže pokud se nějaká vrba používala, kdo ví, která to přesně byla.
Každopádně za zkoušku to stojí, už jenom ukojit tu zvědavost, jak to bude lítat. Ostatně do kamen se dají strkat i hotové šípové tyčky. Mimochodem, hoří výborně. :D
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”