Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Zajímavé počtení o šípech z MR. http://warbowwales.com/#/warbow-arrows/4588842944
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Včera jsem utahoval terčovnici. Pokud se někdy někdo do něčeho takového pustíte, vezměte si rukavice.
Já jsem si je nevzal a mám teď na rukou 4 super puchejře (ukazovák a malík na každé ruce).
Já jsem si je nevzal a mám teď na rukou 4 super puchejře (ukazovák a malík na každé ruce).
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- lasky
https://youtu.be/48E9tvULNVo troska strielania zo vcera.. tento raz som suseny ananas nejdol.. len banany..
https://youtu.be/5tk7FqYxS2Q
https://youtu.be/feof5VnuQXA
https://youtu.be/5tk7FqYxS2Q
https://youtu.be/feof5VnuQXA
Zdar,
tento příspěvěk by mohl patřit sem, a nebo by se mohlo založit vlastní vlákno (nevím)...
Myslím že by byl dobrý nápad udělat nějaký přehled jaké vybavení/hadry mít pro znázornění lučištníka na "naši dobu" - myslím tím ošeobecně stoletou válku + třeba doba Mary Rose (nejvíce podkladů pro lukařinu) .
Určitě mnozí namítnou že je to blbost jelikož 200 let je velké rozmezí, tak můžeme dát třeba období Kresčaku r.(1346), Azincourt (1415), a Mary Rose (1545).
Určitě né všichni chtějí vrážet prachy do "kostýmu", ... ale i záměrem našeho snažení je toto období předvádět lidem (máme to i ve stanovách CSWBS).
Ještě bych se zamyslel nad tím koho vlastně znázorňovat při našich turnajích/popř. ukázkách: samozřejmě je více možností jak z hlediska postavení chlapa (vidlák vs. "šlechtic"), tak situace -např. povinné nedělní střílení po návštěvě kostela, královský turnaji pro výběr do vojska nebo dokonce bitvě/tažení.
Pro mě bych naše turnaje nejvíce přiblížil k turnaji, kde ze stovek/tisíců střelců do armády vybírali ty nejlepší - možnost mít žold (brutálně velký oproti tomu co vydělají na poli), zdarma hadry a jídlo a možnost rabovat a znásilňovat při tažení
. Ohledně tažení - nevím komu by se chtělo tahat na turnaj kroužkovku, přilbu, prošívku, bojový nůž nebo falchion, nějaké "ošetřovatelky"
a nebo dokonce i koně
Já mám bohužel ohledně hader všeobecně docela povrchní znalosti, tak prosím více erudované, jestli by si dali tu praci a nešoupli sem nějaký základ pro kostým (aspoň "koukatelné minimum")- jako např. boty, bruchy, nohavice/kalhoty, pokrývka hlavy, opasek, nůž/dýka,atd.
Budu rád když se zapojíte do diskuze a kromě zpochybňování a doplňování mého příspěvku
taky přihodíte svůj názor a nejrůznější odkazy.
Děkuji
Kaša
tento příspěvěk by mohl patřit sem, a nebo by se mohlo založit vlastní vlákno (nevím)...
Myslím že by byl dobrý nápad udělat nějaký přehled jaké vybavení/hadry mít pro znázornění lučištníka na "naši dobu" - myslím tím ošeobecně stoletou válku + třeba doba Mary Rose (nejvíce podkladů pro lukařinu) .
Určitě mnozí namítnou že je to blbost jelikož 200 let je velké rozmezí, tak můžeme dát třeba období Kresčaku r.(1346), Azincourt (1415), a Mary Rose (1545).
Určitě né všichni chtějí vrážet prachy do "kostýmu", ... ale i záměrem našeho snažení je toto období předvádět lidem (máme to i ve stanovách CSWBS).
Ještě bych se zamyslel nad tím koho vlastně znázorňovat při našich turnajích/popř. ukázkách: samozřejmě je více možností jak z hlediska postavení chlapa (vidlák vs. "šlechtic"), tak situace -např. povinné nedělní střílení po návštěvě kostela, královský turnaji pro výběr do vojska nebo dokonce bitvě/tažení.
Pro mě bych naše turnaje nejvíce přiblížil k turnaji, kde ze stovek/tisíců střelců do armády vybírali ty nejlepší - možnost mít žold (brutálně velký oproti tomu co vydělají na poli), zdarma hadry a jídlo a možnost rabovat a znásilňovat při tažení
Já mám bohužel ohledně hader všeobecně docela povrchní znalosti, tak prosím více erudované, jestli by si dali tu praci a nešoupli sem nějaký základ pro kostým (aspoň "koukatelné minimum")- jako např. boty, bruchy, nohavice/kalhoty, pokrývka hlavy, opasek, nůž/dýka,atd.
Budu rád když se zapojíte do diskuze a kromě zpochybňování a doplňování mého příspěvku
Děkuji
Kaša
Pokud jde o oblečení, mohl by nám dobře posloužit English Longbowman 1330-1515. Pro zájemce mám v elektronické podobě.
Konečně jsem sebral odvahu a upravil ořezávátko na tyčky od Veritasu. Ořezávátko je schopné vyrobit tyčku o průměru 12,7mm, ovšem né vždy je povrch tyčky kvalitní a je potřeba jej dobrousit. Tím ale dojde ke zmenšení průměru a tyčka pak vlastně nevyhovuje parametrům pro EWBS šípy. Někdy je to v toleranci, ale někdy ne a použití takové tyčky je pak ošidné, protože při kontrole může být vyřazena. Jelikož materiál stojí peníze a není dobré jím plýtvat, rozhodl jsem se pro úpravu ořezávátka. Jedinou překážkou většímu průměru byl výchozí otvor ořezávátka, který má 13mm.
Celá úprava tedy spočívala v převrtání výstupního otvoru na průměr 14mm. Toť vše. Uložení nože má ještě vůli a stačí jej lehce posunout směrem nahoru. Ořezávátko pak hladce vyprodukuje tyčku s průměrem 13,7mm i z tvrdého dřeva.
Upozornění - převrtání odlitku ořezávátka jsem dělal ve velké stojanové vrtačce s řádným upnutím, které mi zaručilo svislé vrtání a patřičnou bezpečnost při práci.
Celá úprava tedy spočívala v převrtání výstupního otvoru na průměr 14mm. Toť vše. Uložení nože má ještě vůli a stačí jej lehce posunout směrem nahoru. Ořezávátko pak hladce vyprodukuje tyčku s průměrem 13,7mm i z tvrdého dřeva.
Upozornění - převrtání odlitku ořezávátka jsem dělal ve velké stojanové vrtačce s řádným upnutím, které mi zaručilo svislé vrtání a patřičnou bezpečnost při práci.
Tak jsem prisel o dalsi sip. Prisli jsme s Luckou na louku a tam nadherny kotouce sena. Terce jedna basen. Hned pri prvni serii jsem se trefil a sip zmizel. Proste seno neni slama a ja jsem pekna p... 
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
V posledných dňoch som sa pustil do farbenia peria- letiek prírodnými metódami
už predtým sa mi podarilo celkom úspešne farbiť farbami na textil
v celku sa mi to podarilo fotkami sa pochválim hneď ako to bude možné
nazbieral som potrebné byliny a podľa návodu z múdrych kníh- barvení pomoci rostlin a i. som skúšal- podarilo sa mi nafarbiť na olivovo zeleno, šedozeleno- tie mali byť podľa návodu ružové. a potom hnedočerveno čo mi aj podľa návodu vyšlo. Viac som neodskúšal pretože potrebujem chemikálie a to hlavne Kamenec- síran hlinito draselný
na Slovensku sa dá kúpiť ale za neskutočné ceny cca 11€ za kilogram
v Česku sa tiež dá kúpiť aj v drogérii- ale oveľa lacnejšie- no poštovné, balné, prevod do zahraničia ma vyjdu natoľko že ma to skoro rovnako bude stáť.
je tu niekto kto chodieva do Česka prípadne z Česka na Slovensko a vedel by mi kúpiť ten kamenec? cez súkromnú správu
vyzerá to nejak tak:
http://www.drogeria-vmd.sk/via-rek-kame ... icky-70-g/
http://www.drogeriemarket.cz/produkt/35 ... selny-500g
ďakujem
už predtým sa mi podarilo celkom úspešne farbiť farbami na textil
v celku sa mi to podarilo fotkami sa pochválim hneď ako to bude možné
nazbieral som potrebné byliny a podľa návodu z múdrych kníh- barvení pomoci rostlin a i. som skúšal- podarilo sa mi nafarbiť na olivovo zeleno, šedozeleno- tie mali byť podľa návodu ružové. a potom hnedočerveno čo mi aj podľa návodu vyšlo. Viac som neodskúšal pretože potrebujem chemikálie a to hlavne Kamenec- síran hlinito draselný
na Slovensku sa dá kúpiť ale za neskutočné ceny cca 11€ za kilogram
v Česku sa tiež dá kúpiť aj v drogérii- ale oveľa lacnejšie- no poštovné, balné, prevod do zahraničia ma vyjdu natoľko že ma to skoro rovnako bude stáť.
je tu niekto kto chodieva do Česka prípadne z Česka na Slovensko a vedel by mi kúpiť ten kamenec? cez súkromnú správu
vyzerá to nejak tak:
http://www.drogeria-vmd.sk/via-rek-kame ... icky-70-g/
http://www.drogeriemarket.cz/produkt/35 ... selny-500g
ďakujem
- lasky
chodievam do ceska. na cesku postu ,kamenec skusim pohladat.. ale kedysi ked som sa holil tak bol kamenec alebo nieco co sa tak volalo v drogeriach na zastavenie krvacania..
- lasky
http://www.elpenbeen.nl/gloves%20&%20mittens.pdf nasli nejake chranice prstov , nevedia sami naco to bolo , mozno by sa tam niekto mohol inspirovat ak by robil vrchnu cast streleckej rukavicky v nemeckom style.
- lasky
1/2 Dowel Rounding Planes- !R12 - The Japan Woodworker Catalog
- Přílohy
-
- 62cf39eb7c664aeb44fb1b5c1ffb40e7.jpg (28.32 KiB) Zobrazeno 5722 x
Ahoj pánové,
dostal jsem se k nějakým dančím shozům. Některé výsady půjdou na končíky, zbylo spoustu materiálu - chci se zeptat, zda se může použít na výztuž šípu (ke kravským rohům nemám přístup) a taky mě napadlo, na chránič předloktí (ty dančí lopaty mají velkou plochu).
Díky za odpověd', earendil.
dostal jsem se k nějakým dančím shozům. Některé výsady půjdou na končíky, zbylo spoustu materiálu - chci se zeptat, zda se může použít na výztuž šípu (ke kravským rohům nemám přístup) a taky mě napadlo, na chránič předloktí (ty dančí lopaty mají velkou plochu).
Díky za odpověd', earendil.
Naposledy upravil(a) earendil dne 24 Srp 2015, 09:38, celkem upraveno 1 x.
Zdar,
dančí shozy jsou docela žádané.
Řekl bych že by bylo lepší hodit do sekce "prodám" hlášku jako ... vyměním dančí shozy za kravské rohy.
Rohovina je pro tebe mnohem lepší/dobovější než tohle.
dančí shozy jsou docela žádané.
Řekl bych že by bylo lepší hodit do sekce "prodám" hlášku jako ... vyměním dančí shozy za kravské rohy.
Rohovina je pro tebe mnohem lepší/dobovější než tohle.
Jsou to polámané kusy, proto mě to nic nestálo, ale co jsem dostal zadarmo nebudu prodávat ...
Každopádně, daněk tu byl ve středověku chován celkem běžně. Takže jeho parohovina by se snad dala používat jako srnčí nebo jelení, ne?
Ale jestli by takový šíp nebyl uznán dle pravidel, tak se nedá nic dělat, no.
Každopádně, daněk tu byl ve středověku chován celkem běžně. Takže jeho parohovina by se snad dala používat jako srnčí nebo jelení, ne?
Ale jestli by takový šíp nebyl uznán dle pravidel, tak se nedá nic dělat, no.