dlouho jsem se rozmýšlel než jsem založil toto vlákno, ale snad mi někdo poradí.
Bude to na dlouhé psaní, takže odkud začít.
A navíc budu psát o věci mockrát přetřásaných.
Působím už nějaký ten rok u jedné moravské shš s více jak dvacetiletou tradicí, nicméně naše kostýmy a vybavení o tom moc nevypovídají. A jsme výstupkáři a v podstatě keckaři..., ale chceme to změnit (alespoň většina z nás) a jezdit i na lepší akce než jsou Modřice a Libušín,... a vůbec když už prý děláme 15. století, ať to tak i vypadá..
Nebudu tu uvádět jména, protože jak říká rčení "Do vlastního hnízda se nesere" a já chci získat argumenty a ne pomlouvat.
Posledí 2 roky, co jsem objevil toto fórum a začal se probírat literaturou a prameny, se mi vkrádá neodbytná myšlenka, že současný stav vybavení naší skupiny, je způsoben dogmaty našeho hejtmana.
Není to keckař v právém slova smylu, má spoustu dle mého názoru odpovídajících věcí (alespoň na hranici KM).
Vedoucí, ale razí taková 3 dogmata, se kterými se už dnes nemůžu ztotožnit, ale nejsem schopný mu je vyvrátit, protože mi chybí ty srávné protiargumenty. Své názory rád předkládá i dalším skupinám (divákům naštěstí ne).
Myslím, že není v naší zemi jediný a tak možná tato diskuze pomůže i jiným.
1. Pérovkové kroužkové košile.
cituji:
"pérovky jsou historicky věrnější, protože se 15. století po vyrobení zavíraných brní celá zbroj zakalila ve výhni, takže má vlastnostmi blíže k pérovkové než k nýtované košili"
"pérovková košile je bezpečnější a pevnější"
"u nás se nýtované košile nikdy nevyráběly, pokud si myslíš že jo, bež a najdi mi v zemských deskách brníře, co by je dělal"
"všechny nýtované zbroje jsou buď východní nebo ranně středověké"
2. Plechové štíty (myšleno klasické gotické)
cituji:
"plechové štíty se v 15. století používaly protože byly kalené lépe zastaví hrot kopí nebo palcát"
"jaký jezdec by se pokoučel zastavit soupeřovo kopí dřevem"
"to že se nedochovaly znamená, že se pak materiál využil na něco jiného"
3. Kožené krzno
cituji:
"kožné zbroje (ve smylu vesta z tlusté kůže střižená jako pončo se šněrováním na bocích) byly u nás běžné, protože byly levnější, lehčí a odolnější než prošívanice a nosily se na kroužkové zbroji nebo prošívanici"
"je to logické motorkáři, taky dnes nejezdí v prošívanících, ale v kůži"
Ještě se často odkazuje na jakéhosi "Bojdu" od Znojma. Nevíte, kdo to je, nějaký amatérský historik, spisovatel nebo keckařský guru??
Tak mi prosím poraďte nějaké krátké a inteligentní protiargumenty. Jen tak pro doplnění, vím, že ty jeho názory jsou hovadiny, ale jak o tom mám přesvědčit i ostatní???
Pokud teda není něco z toho náhodou pravda.
Odpovědi typu najdi si jinou skupinu nebo vedoucího neberu, jsme fanj parta.
Všem předem díky.
PS: omlouvám se za případné gramatické chyby