Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu
Ja žíhanie používam, napríklad v prípade hrabu vždy. Oplatilo sa mi to. Ale Pája má pravdu, môže to niekedy ovplyvniť tiler. Stalo sa mi to vtedy, keď som napríklad rovnal reflexnú vlnu alebo tracking. Po opálení sa mi to vrátilo, takže s tým treba počítať ( napríklad nechať vychladnúť upnuté vo svorkách ). V zásade to chce to prax, aby to bolo opálene rovnomerne, potom by to malo byť v poriadku.
Ta fotka je z mého prvního pokusu, myslím že mi to vyšlo celkem rovnoměrně. Tiler to nezměnilo, tedy alespoň mé oči to nepostřehly ... Nicméně libráž se zvedla jen o malinko.
Jasan se bere jako špatné dřevo? Myslel jsem, že na zaučení se je dobré. Mám ho tu s SG kolem 0,8.
Jasan se bere jako špatné dřevo? Myslel jsem, že na zaučení se je dobré. Mám ho tu s SG kolem 0,8.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Jasan je všeobecně brán jako horší dřevo. Zvlášť u zakulacených profilů. Na plochý luk je celkem ok. Na naučení je dobré....
U opálení nepočítěj se zázrakem, libráž ti to moc nezvedne nikdy.
U opálení nepočítěj se zázrakem, libráž ti to moc nezvedne nikdy.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Mám trošku odlišný názor - žíhání určitých dřev může docela pomoct. Zároveň můžeš luk nažíhat to reflexu nebo srovnat set.
Musí se to dělat s rozumem a nečekat zázraky - ale myslím že u spoustu bílých dřev to bude fungovat - speciálně u těch se slabší tlakovou stranou.
K jasanu - jasan roste ve velmi odlišné kvalitě, ale když seženeš dobré dřevo, můžeš z něj mít výborný luk (i longbow).
Nelze ho dělat pro longbow tak "kulatý" jako třeba tis, ale když to uděláš placatější, bude to v pohodě. Když děláš špatný tiler nebo přetěžuješ dřevo, tak jasan rád fretuje.
Slabší luky z (dobrého) jasanu fungují velice dobře, jde udělat i dobrý warbow.
Kaša
Musí se to dělat s rozumem a nečekat zázraky - ale myslím že u spoustu bílých dřev to bude fungovat - speciálně u těch se slabší tlakovou stranou.
K jasanu - jasan roste ve velmi odlišné kvalitě, ale když seženeš dobré dřevo, můžeš z něj mít výborný luk (i longbow).
Nelze ho dělat pro longbow tak "kulatý" jako třeba tis, ale když to uděláš placatější, bude to v pohodě. Když děláš špatný tiler nebo přetěžuješ dřevo, tak jasan rád fretuje.
Slabší luky z (dobrého) jasanu fungují velice dobře, jde udělat i dobrý warbow.
Kaša
Ok, díky všem za odpovědi ... Dělám z něj plošší luky, poměr šířka ku výšce tak 2:1. Úplné plocháče se mi nelíbí 
2:1 je až moc. Stačí finální poměr nějak 1,3 až 1,6 : 1. Poměr 1,6 je právě spodní hranice pro longbow.
Taky samozřejmě platí že čím silnější luk děláš, tím je víc namáhaný.
Taky samozřejmě platí že čím silnější luk děláš, tím je víc namáhaný.
dostal som sa na nové miesta, lesy plné hrabov, dubov, a svíbov, občas aj drieň
zaujímalo by ma, že ak chcem vyrobiť silný luk z hrabu, aký hrubý kmeň by som mal vyťať?
dá sa vyrobiť aj z mladého stromu do priemeru 10cm?
Vďaka za radu
zaujímalo by ma, že ak chcem vyrobiť silný luk z hrabu, aký hrubý kmeň by som mal vyťať?
dá sa vyrobiť aj z mladého stromu do priemeru 10cm?
Vďaka za radu
No predsa taký, aby ti tam vyšli rozmery luku, ktorý plánuješ. 10cm je po rozrezaní na poli dostatočne veľa... Dá sa použiť i sapling.PeterL napsal:... aký hrubý kmeň by som mal vyťať?
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
- gwynbleidd
- Sponzor Brodce
Tak sa aj ja pripojím. Dnes mi prišli mladé jasánky, priemer cca 8 cm, dĺžka cca 210 cm. Myslím si, že sú celkom kvalitné a hlavne rovné relatívne ale tak uvidí sa až keď budú ušušené. Ošupal som kôru, konce som zatrel asi 20-25 cm od konca jednou poriadnou vrstvou dispercolu a sušiť to budem vo svojej izbe
Nejaké fotky:
A teraz už len počkať cca 2 mesiace, po polke to asi hodím na topení (jasan by s tým nemal mať problém). Dúfam, že mi drevo nepopraská.
Nejaké fotky:
A teraz už len počkať cca 2 mesiace, po polke to asi hodím na topení (jasan by s tým nemal mať problém). Dúfam, že mi drevo nepopraská.
- Přílohy
-
- IMG_20151109_162431.jpg (160.97 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_162424.jpg (154.26 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_153729.jpg (126.6 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_153725.jpg (149.61 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_152446.jpg (182.78 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_152438.jpg (255.74 KiB) Zobrazeno 4935 x
-
- IMG_20151109_151442.jpg (214.02 KiB) Zobrazeno 4935 x
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Šimone, na naučení lukařiny jasan stačí, ale nechápu, proč si pořizuješ takové tenké kulatiny?
Jasanu je všude plno a je nejlepší pokácet větší strom jehož kmen potom naštípeš na čtvrtky a z nich děláš.
O kvalitě se u těchto "výhonků" moc mluvit nedá..
Pokud jsi je kupoval, jsou to opravdu vyhozené peníze.
Když mi tak často píšeš, proč se nezeptáš na podstatné věci???
Jasanu je všude plno a je nejlepší pokácet větší strom jehož kmen potom naštípeš na čtvrtky a z nich děláš.
O kvalitě se u těchto "výhonků" moc mluvit nedá..
Pokud jsi je kupoval, jsou to opravdu vyhozené peníze.
Když mi tak často píšeš, proč se nezeptáš na podstatné věci???
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- gwynbleidd
- Sponzor Brodce
Nezaplatil som zato nic preto nemam co stratit
To drevo by slo na podpalku pravdepodobne tak mi to znamy doniesol. Chcel som 15 cm kminek ale doniesol mi 8 cm ale nabuduce mi donesie vacsi kminek a ten uz rozstiepim na 4 casti. Najblizsie mi donesie jasanove prkna ale uz suche (na tycky).
Neni to top material to je mi jasne je to mladasek len ale lepsie ako lieska podla mna. Musim sa ho spytat aj na ine dreva
Neni to top material to je mi jasne je to mladasek len ale lepsie ako lieska podla mna. Musim sa ho spytat aj na ine dreva
Jaseňu na začiatky nie je škoda. Tú kôru si ako dával dole ? Vyzerá, že zubami. Vrchný letokruh musí byť neporušený.
Ako jaseň radšej liesku, na učenie úplne ideálne. Na plochý luk do 60 - 70 lb.
Ako jaseň radšej liesku, na učenie úplne ideálne. Na plochý luk do 60 - 70 lb.
Ten jeden poškozený letokruh nevadí. Alespoň si pocvičí sundávání jednoho letokruhu a věřím, že příště už to bude loupat o poznání lépe.

Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- gwynbleidd
- Sponzor Brodce
Kedže som nemal pořiz tak som to lúpal sekerou takže to vyzerá ako pesť na oko
musel som to rýchlo ošúpať pretože mi to drevo doviezol známy trocha ukvapene takže som musel odbehnúť z práce. Nabudúce si dám lepšie záležať určite. Liesku nechcem - to je drevo na hovno, nebolo mi vôbec odporúčané ani na začiatok. Bol mi odporúčaný jasan a ako som si čítal tak dosť ľudí ho používalo aj tu. 
Zabudol som dodať, chcem sa zameriavať výhradne na longbow a nie na flatbow a ďalšie iné dizajny. Radšej vedieť jeden typ luku ako viac a ani jeden nie na 100%. Môj názor.
Šimon
Zabudol som dodať, chcem sa zameriavať výhradne na longbow a nie na flatbow a ďalšie iné dizajny. Radšej vedieť jeden typ luku ako viac a ani jeden nie na 100%. Môj názor.
Šimon
Nevieš o čom hovoríš, a preto kydáš na liesku. Veľmi vďačné drevo. Dá sa na nej natrénovať práca so saplingami, čo sa Ti bude náramne hodiť, keď budeš chcieť robiť so svíbom, drieňom alebo trnkou. Lieska funguje skvele na holmíky a dá sa urobiť aj ovál.