Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od Pája1111 »

earendil napsal:Jsou to polámané kusy, proto mě to nic nestálo, ale co jsem dostal zadarmo nebudu prodávat ...
Každopádně, daněk tu byl ve středověku chován celkem běžně. Takže jeho parohovina by se snad dala používat jako srnčí nebo jelení, ne?
Ale jestli by takový šíp nebyl uznán dle pravidel, tak se nedá nic dělat, no.
Nejde ani tak o pravidla, ale o materiál. Rohovina je diametrálně odlišná od parohoviny, nejen vzhledem, ale hlavně mechanickými vlastnostmi. Proto ti bylo navrženo, ať zkusíš výměnný obchod parohy za rohy...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
earendil

Příspěvek od earendil »

Ahoj, někdy v lednu jsem zkoušel kovat hroty. Moje první kovařina vůbec, takže hlavně pro pobavení. Mám tu starou zlatnickou pícku a ta brzy přestala jít, tak už jsem další nedělal. Ale jak to půjde chci se k tomu vrátit :)
http://s22.postimg.org/m6etb58ap/P1010239.jpg
http://s14.postimg.org/pjdx013xd/P1010236.jpg
Jsou v pořadí a asi není nutné psát, který byl první :D První dva jsem začal z moc tenkého polotovaru.
Raďas

Příspěvek od Raďas »

Zdarec, ty první dva, to je jasný, nějak se začít musí, ale ty tři ke koncu vypadají pěkně, kór na to, žes poprvé koval.
Až seženeš jinej zdroj tepla, doporučuju výheň (jestli máš místo, kde nevadí kouř), nebo plynovou výheň, snaž se pak o stejnou váhu, ono se to poddá.
Jak se píše v jedné staré příručce pro kováře: "Kováním se staneš kovářem".
Držím palce.
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Obrázek Obrázek
Rozštíplý končík osikového šípu vyztužený rohovinou z vodního bůvola. Při výstřelu ze 128 liberního luku. Nutno podotknout, že šíp měl za sebou několik desítek výstřelů a jeden turnaj. Zbylých 5 ze stejné série drží stále perfektně.
Při výstřelu se ozvalo pouze divné brknutí a klepnutí. Původně jsem myslel, že mi praskl luk. To že se mi štípl končík jsem poznal až při sběru šípů. Šíp letěl rovně asi 120-130m a normálně se zabodl do země.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Laskymu sa to stalo v Medlánkach teraz tiež. To divné klepnutie je náraz tetivy o šíp, keď ho nemáš dobre založený. Mohlo sa to stať skrútením a potiahnutím šípu pri vypustení, alebo ak máš nízky brace aj tým. Mne sa to stalo iba pár razy pri jednej sade šípov, ktoré mali self drážky bez omotávky. To bolo ale tak, že luk vystrelil a šíp padol ako som ho mal natiahnutý. Bolo to tak 6 rokov späť.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
trener

Příspěvek od trener »

download/file.php?id=7492
Mám dotaz: Tohle je na ořezávání tyček na šípy a šipky? Tedy z rozštípaných polen hranaté "třísky" proženu tímhle?
Děkuji
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Ano. Podobných ořezávátek je vícero typů a provedení.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Šípy jsou osikové 1/2" na 3/8" (některé jsou trošku mohutnější), peří krocan, omotávka černé hedvábí ze Sartoru, hroty long bodkin z Laskyho produkce, zesílení končíku rohovinou z vodního bůvola, povrchovka PUR lak. Nátah je u všech 30,5".
6 je terčových s letkami ve velikosti welsh class a váhami 53,7g, 53,9g, 54,7g, 54,9g, 55g a 55,5g.
Ten s těmi zaoblenými letkami je Bearing arrow podle CWBS (Kanaďani) a má 63,3g (minimum 60g). Letka je vysoká 18mm a poloměr zaoblení je stejný, délka 198mm. Jsem zvědavý, jak bude létat.
http://jpeg.cz/images/2015/10/12/NgM4p.jpg
http://jpeg.cz/images/2015/10/12/cXxmR.jpg
http://jpeg.cz/images/2015/10/12/IpwG.jpg
http://jpeg.cz/images/2015/10/12/Db9LJ.jpg
http://jpeg.cz/images/2015/10/12/F5yQG.jpg
Obrázek
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Hezké šípy,
kolik váží ty hroty, popř. osikové tyčky?
Zajímavé hedvábné nitě, z obrázků vypadají docela tence.

Dostal by ses s touto osikou při rozměrech wesminster šípu na 35-36g?

Díky
Kaša
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Hroty měly od 15,9 do 16,9g. Tyčka i s peřím kolem těch 38g, ta na bearing arrow 47g.
Hedvábí je ze Sartoru a je to neskutečně tenká a přitom pevná nit. Je tak tenká, že jsem měl trochu potíže s omotávkou na začátku a konci, protože se mi špatně kladla jedna otáčka vedle druhé, skoro jsem to totiž neviděl. Na druhou stranu, ta omotávka mezi prapor pera se dělala perfektně. Když to porovnám s hedvábím, které jsem měl předtím, je tohle tak o 2 třídy lepší.
Ještě jsem od nich vzal jemný len 20x3, ale ten jsem ještě nezkoušel.

Westminster tyčku jsem zatím z toho nezkoušel, ale asi by se našly kusy, ze kterých by šla.
Ony tyhle osiky byly hodně mladé, takže mají docela velké rozdíly v kvalitě dřeva z jednoho špalku. Ale na práci a pocitově mi to přijde jako lepší dřevo než topol, i když jsou to rodově stejná dřeva.
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

http://luky.grafikajinak.cz/tetiva.htm existuje este nejaka ina tetiva pouzivana v historii a nie je to vlamska tetiva..a ako sa nazyva tetiva ktora ma dve ocka a mohla byt pouzita na luky z MR? A aky material bol pouzivany na tetivy v stredoveku a este skor.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Tětiva s dvěma očky snad jedině na asijských lucích a potom moderní nekonečná tětiva. Středověké luky asi výhradně vlámskou, protože je univerzální - dolní úvaz se dělá podle potřeby, takže můžeš mít hromadu náhradních tětiv na různě dlouhé luky.

Z materiálu je to len, konopí, kopřiva, hedvábí, ovčí střívka a syrová kůže. Hedvábí na asijských lucích, kopřiva myslím v Nydamu nebo u Otziho, konopí nevím jestli je doložené, ale tětivy se z něj dělají a stejně tak střívka a kůže.
Ještě jsem viděl zmínku o šlachách a koňských žíních u prérijních indiánů, ale naživo jsem to nikdy neviděl. Jo a jednou jsem četl, že při obléhání Kartága se pletly tětivy ze ženských vlasů, protože měli nouzi o materiál.

Také bych měl dotaz - získal jsem kravské rohy, ale mají ještě uvnitř tu kost. Nemáte někdo nějaký tip nebo postup, jak to dostat ven?
blue
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Southshire

Příspěvek od blue »

Mam tip, kam poslat spicky :wave:
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
PeterL
Místo/Bydliště: Prešov

Příspěvek od PeterL »

Honza F. napsal:Také bych měl dotaz - získal jsem kravské rohy, ale mají ještě uvnitř tu kost. Nemáte někdo nějaký tip nebo postup, jak to dostat ven?
to je jednoduché stačí ich uvariť vo vode, malo by to povoliť pár krát som to robil a išlo to celkom jednoducho
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Díky Peťo, vyzkouším.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”