Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Honza F.
Sponzor Brodce

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od Honza F. »

K té antropologii - pokud to chceš vyvrátit, bude to chtít něco víc, než jen tvoje tvzení, že jsi viděl svalnatce, co natáhnou míň, než ty.
Jak píše na svém blogu Mark, lukostřelba není jenom o síle svalů, ale také o pevnosti šlach, kloubů a technice. Jde právě o to, že lučištníci na MR neměli svoji sílu z posilovny, ale z práce na plachetní lodi, což je sakra dřina, a z povinného tréninku s lukem. Podobný antropologický výzkum se dělal třeba i u Towtonu, což je bitevní pole z Války růží a došli k podobným výsledkům - zdatní, dobře živení.

K té bitce, kterou zmiňuješ - ano, anglický luk neprostřelí kalenou zbroj. Ale máme dochovaný zajímavý zápis v jedné kronice: Medieval chronicler, Jean Froissart (1337– 1405) wrote that Anglo-Welsh archers, who were arrayed on the wings of an army as at the Battle of Poitiers and were even more effective as they shot into the sides of the enemy.
Prostě když to nejde z čela, tak to zkusíme z boku. Klasické závody ve zbrojení a v taktice. A když luky přestaly stačit, přešlo se na kuše a palné zbraně. Angličané je prostě používali déle, nejspíš proto, že měli velký počet trénovaných střelců a měli na to zajetý zbrojní průmysl. Navíc když se později vyskytla možnost, použili luky znovu, jako na MR. Navíc, luky na anglických lodích máme doložené ještě i později a to za Francise Drakea, kolem roku 1570. V knize "Pirátova plavba kolem světa" je zápis o soutěžení v lukostřelbě s jihoamerickými indiány.

Zpochybnil jsi Markův test s penetrační silou dlouhého luku. Dobře, navrhni lepší test. Já se klidně zúčastním a určitě nebudu sám. Klidně i finančně přispěji, pokud to bude v mých silách. Až budeš mít nějaká odpovídající data, můžeš Markovi oponovat, ale do té doby bych ho moc nekritizoval. Kritikou založenou na tom, že má ve svém testu velkou chybu v měření a nepředložení žádného jiného výsledku, všechny akorát popudíš.
dav1dMldc napsal:Náťah 32" sa nepoužíval. A zabúdajú na 28" náťah, ktorý bol tiež v istej miere zastúpený (viď warbow wales liverye arrow napr.). Testy anglických lukov sa robia s librážami 140lb a pod. s náťahom 32"
Všeobecně se má za to, že luky během 100 leté války byly silnější, než luky na MR, právě proto, že se tehdy střílelo na protivníky v brnění. Protože na 32" využiješ max. sílu luku, lze předpokládat, že oni toho také využívali. Stejně tak 1/4 librové šípy - jejich existence je doložena těžkými hroty, které se k ničemu jinému než k prorážení zbrojí použít nedají a takové šípy lze použít na bojové vzdálenosti jenom z těžkých luků - viz Markovy výsledky ve flightu. Ono se hodně debatuje právě o použití luků v bitvách na pevnině a proto se ty rekonstrukce dělají tak, jak se dělají, aby se zjistilo, nakolik to byla účinná zbraň proti těžké jízdě a různým zbrojím. Není totiž potřeba testovat, jestli jde zastřelit námořníka, který má jenom košili a kalhoty.
Další důvod pro těžké luky jsou zápalné šípy. Jejich využití je doložené v mnoha textech a tady je potřeba opravdu silné luky, protože zápalné šípy jsou váhou někde mezi livery a 1/4 librákem a takové šípy ze 100 moc nelétají, tedy neletí moc daleko. A jelikož je hlavní smysl zápalného šípu něco zapálit na dálku, je potřeba, aby ta dálka byla co největší.
Bohužel, z doby 100 leté války nemáme dochované žádné luky a ni šípy, abychom je mohli porovnat s těmi z MR. Takže jsme odkázáni na experimentování.
Ještě připomínám, že ten poslední nalezený pravděpodobně středověký šíp, který se momentálně zkoumá, má i s hrotem 33", což dovoluje téměř 31" nátahové délky.

Omlouvám se za tu vsuvku o pravidlech, nesepsal jsem to dobře. Myslel jsem to tak, že pravidla EWBS vycházejí z dochovaných reálií a nikde nepožadují, aby se střílelo s nátahem 32".
Naposledy upravil(a) Honza F. dne 08 Pro 2015, 12:09, celkem upraveno 1 x.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Davide, nic jsem nepřekroutil a tvé příspěvky čtu velmi pečlivě a když něco zapomenu, čtu si to znova, než na to odpovím...

Ty jsi na základě jedné informace o tlouštce zbroje (u které nemáš ani udanou tvrdost zbroje, což je hodně důležité) napsal, že prostě zbroj prostřelit nelze a já na to reagoval tím, co jsem napsal...

Keď na konci 16st. bola zbroj najvyspelejšia, mali by byť aj luky, nie? Keď pripojíme stagnáciu lukostreleckého vybavenia máme presne požadované tvrdenie :) .
pozn. Vo fyzike by sa povedalo "až na veličiny vyššieho rádu", ktoré tu znamenajú minimálny progres vo vybavení.

Třebas tato tvoje věta je úplně mimo to co jsem psal... Kde píšu, že se luk vyvíjí donekonečna? Vždyť přímo zmiňuji přechod ke kuším a střelným zbraním, právě z důvodů toho, že luk už nedostačuje!

Stejně tak jsi pěkně fabulátorsky domotal můj příspěvek o zesílení luků u indiánů a napsals, že by díky nejvylepšenější zbroji v 16.stol. měly být i nejlepší luky.
Vždyť se v té době už luky skoro vůbec nepoužívaly....A to, že se používaly na lodích? Ano, ale tam jsme zase u toho, že na lodích se lidi nenavlékali, alespoň ne ve velké míře, do plátů, tudíž je lukostřelba adekvátním útokem či obranou na neopancéřované cíle. Takže, netvrdím něco takového já,Davide, napsal jsi to jen ty a podsunul jsi to....

Dále: Nikde jsem nenapsal, že angláni byli jen oplechovaní!!! Davide, sám píšeš, že se ve zbrojích nevyznáš, tak se mě nesnaž v tomto tématu poučovat!

Také nemluvím jen o Crécy a vím, že anglánům jejich taktika rozstřílet nepřítele nevycházela vždycky.
Zmiňuješ Honzu a příklad, kdy si angličani ani neprdli proti oplechovaným francouzům. Takže asi ti angličani stříleli na francouze v plechách,že?
Na bojištích té doby se pohybovala obrovská škála typů zbrojí.... Jenže jízda, kterou francouzi docela trdošíjně používali, byla zakutá v plechu. jak je tedy možné, když na sobě měli tebou zmiňované plechy podle Hardyho a znalců tak tlusté, že se angličanům několikrát povedlo je zdecimovat střelbou z luků?
Takže ano, jejich taktika přinášela ovoce, ale francouzi se poučili a začali se proti lukům účiněji bránit a začali jim dávat na prdel. Také je dobré přihlédnout k dalším faktorům, jako nedostatečné zásobování šípy (a nejen jimi), takže angličanům docházelo v kampani ve francii v podstatě všechno, včetně lidí a sil. To se samozřejmně promítlo i do výsledku bitev. Takže tvůj závěr, že jejich taktika rozstřílet soupeře nepřinesla ovoce, je zcela mimo.
Rozmyslel jsi si to vůbec, když jsi to psal? :D (použil jsem tvá slova, takže asi tvé příspěvky i čtu)

Jsem rád, že diskutujeme....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Než budu psát nějaké rozsáhlé komentáře ... kluci z EWBS doporučili ohledně Mary Rose dat zbraní (děla, meče, díky, luky+šípy, atd) knížku Weapons of warre.
Měla by obsahovat společně s přiloženým DVD hodně údajů o lucích a šípech. ... a mnoho dalšího (1000 stran). Cena 1500 až 2000,- (dle toho odkud ji seženete).
Co takhle se lidi se zájmem složit a objednat to!!! Kdyby byl velký zájem, třeba by to šlo z CSWBS fondu?

Kaša
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
už tu bylo tolik informací že jsem v tom ztracený.

Zkusím napsat co si pamatuju:

MR šípy - z informací co jsem našel jsou nejvíc zastoupeny šípy délky 30", hodně dalších bylo 28", opravdu jen 9 bylo 32". ... ale jak již někdo psal,
z 2500 celých šípů jsou to data z cca 1000, tedy 1500 ještě chybí, a to bylo skoro dalších 8000 šípů nalezeno jako fragmenty.
Nejvíc zastoupen topol cca 80%, olše a bříza kolem 20%, zbytky jasan a další.

K síle MR luků - průměrná délka ze zkoumaných 83 luků byla 77,5", průřez 39,5x33,2mm.
Uvedu několik luků s rozměry:
170lb30",36x34mm, 76" , Gibbs
182lb30",36x34mm, 76" , Gibbs
150lb32", 38x33mm,78" Šešulka
150lb32", 37x33mm,78" Šešulka
128lb32", 39x34mm,79" Šešulka
125lb32", 37x33mm, 77" Šešulka .... Pájo, jaký průřez měl ten Sumirům když měl 160lb?
140lb32", 38x28mm, 76", Heinz
108lbs32", 32x28mm,78", Heinz
196lb32",replika MR81 A 1607,délka 81" místo orig.77", Aston

... je jich mnohem víc, ale tady vidíte, že většina těch luků má menší průřez než průměr z MR nebo delší než luky z MR, a přesto mají přes 120 (a někdy i hodně).
Navíc u většiny není použit vysokohorský tis jako u MR luků. Jestli Heinz poskytne další rozměry svých luků, bude toho mnohem víc.
Ze všeho co jsem si přečetl a něco i napsal ;) ... je pro mě jasné že ty luky měli vpohodě 140lb i mnohem víc.

Ke kritice testů Marka Strettona (neplést si se Stevem Strattonem) ... jestli máš Dave problém např. s testem ztráty a nabrání energie zpátky při dopadu, udělej výpočty a podpoř je svým praktickým testem - tak to bude plnohotnotné.

Dave ... k použití válečného luku a jeho účinnosti- kluci už toho napsali dost ... vzhledem k tomu co píšeš tak by to chtělo víc nastudovat historii stoleté války.

Teším se na další debatu
Mějte se
Kaša
Naposledy upravil(a) Kaša dne 09 Pro 2015, 14:06, celkem upraveno 1 x.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Kašo, ten průřez už nevím přesně, pamatuji si jen šířku a ta byla 39mm. Také máš chybku v luku pro Laskyho, nemá 150#.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Nene Pajíku, myslel jsem tento 150lb z r.2010 viz zde dole
viewtopic.php?f=56&t=303&start=150

Laskyho luk jsem zapoměl .... jaké byly parametry?
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Pro Laskyho to má 145#@32", ale rozměry musí dodat on...
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

myslite ten co som stale nenatiahol? rozmery myslite dlzku vahu a D prierez na najhrubsom mieste? skoro som napisal konci. :D
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

poziadal som o moderovanie historickej strelby, a stal som sa nim, pojdem coskoro premazavat tie stare temy a zdvojene vlakna.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

V rychlosti... doplním potom, teraz nemám čas...
Kašo, spomínanú knihu si plánujem dať na Vianoce, takže keď bude, poinformujem. CSBWS by som kompletne do toho neťahal.
Prosím ťa, UVÁDZAJ ZDROJE!!! Odkiaľ máš ten stredový rozmer lukov MR??? Pokiaľ viem z literatúry, je 35x32mm (Hardy, Clark, Soar, ....). V citovaných lukoch máš chyby - to je jedna vec, druhá vec je popis... Nikto nevie, či si to to náhodou neupravil.... takže ZDROJE!!!
Pridám aj ja zopár lukov potom.
Nezabúdaj na to, že ste silu kedysi merali zle, a luky vychádzali o 10-15% silnejšie... takže tá 150 bola asi 130...

Laskyho luk som schválne meral. Stredový rozmer by mal byť 38x32-33mm.
Sumirov luk mal pôvodne hrúbku 36mm, malo by to byť v galérií.

Pokiaľ chcete zastávať experimenty Marka Strattona, mali by ste si pozrieť niekedy nejaký vedecký článok! Poslali by ho do ... Nemá to s tým nič spoločné. Naviac, spomínal som iba ten s gravitáciou. Ak si myslíte, že je to pravda, mali by ste si zopakovať fyziku zo základnej školy... Toľko k tomu.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
zdroje:
data k MR šípům viz zde http://www.archers-review.com/magazine- ... mary-rose/
průměrný MR luk (z 83 exemplářu) dle diskuze ohledně knihy Weapons of warre zde http://www.primitivearcher.com/smf/inde ... t3johuqsm1

Jestli mám u luků chyby, ... nevím o nich. Kdyžtak mě oprav. ;)

Pravda, měření síly jsme dělali špatně, Pája by mohl zavzpomínat jak měřil ty uvedené starší luky.

Myslím že začínáš být trochu .... energický (vyjádření "vraťte se na základku", atd.), zkus tu diskuzi hodit víc do klidu. Vím že pocit "proti všem" je asi vzrušující, ale .....
A když jsme všichni na tom tak špatně s matikou a fyzikou, můžeš tedy prosím aspoň vypočítat ztrátu energie šípu proti datům co psal Mark?

Díky
Kaša
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

dav1dMldc napsal:Pokiaľ chcete zastávať experimenty Marka Strattona, mali by ste si pozrieť niekedy nejaký vedecký článok! Poslali by ho do ... Nemá to s tým nič spoločné. Naviac, spomínal som iba ten s gravitáciou. Ak si myslíte, že je to pravda, mali by ste si zopakovať fyziku zo základnej školy... Toľko k tomu.
Tady nejde o to, že se zastáváme Markova experimentu, tady jde o to, že Mark provedl test s nějakým výsledkem a z toho vyvodil nějaký závěr/teorii. Když chceš vyvrátit jeho teorii, musíš to dokázat, protože pouhé tvrzení nestačí. A nejlépe se to dokáže tak, že předložíš teoretické výpočty a podpoříš je praktickým testem, který ukáže stejné/podobné výsledky. To je, pokud vím, běžná vědecká praxe. Nic víc v tom není.
Jak už jsem napsal, velice rád s tím testem pomůžu, byť i jenom tak, že třeba přispěji na nákup extrudovaného polystyrenu na velkou terčovnici.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Kaša

Příspěvek od Kaša »

K tématu - článek ohledně penetrační schopnosti válečného luku (v angličtině).
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... 5566,d.bGQ

Dave ... Mark se jmenuje Stretton (ne Stratton).
wolf

Příspěvek od wolf »

Honza F. napsal:... že Mark provedl test s nějakým výsledkem a z toho vyvodil nějaký závěr/teorii...
Je ta teorie tady někde napsaná? Čtu, že tu o ní dlouho diskutujete, ale nemůžu ji najít.

Za nasměrování předem dík.
Aqua et panis est vita canis.
gwynbleidd
Sponzor Brodce

Příspěvek od gwynbleidd »

Honza F. napsal:
dav1dMldc napsal:Pokiaľ chcete zastávať experimenty Marka Strattona, mali by ste si pozrieť niekedy nejaký vedecký článok! Poslali by ho do ... Nemá to s tým nič spoločné. Naviac, spomínal som iba ten s gravitáciou. Ak si myslíte, že je to pravda, mali by ste si zopakovať fyziku zo základnej školy... Toľko k tomu.
Tady nejde o to, že se zastáváme Markova experimentu, tady jde o to, že Mark provedl test s nějakým výsledkem a z toho vyvodil nějaký závěr/teorii. Když chceš vyvrátit jeho teorii, musíš to dokázat, protože pouhé tvrzení nestačí. A nejlépe se to dokáže tak, že předložíš teoretické výpočty a podpoříš je praktickým testem, který ukáže stejné/podobné výsledky. To je, pokud vím, běžná vědecká praxe. Nic víc v tom není.
Jak už jsem napsal, velice rád s tím testem pomůžu, byť i jenom tak, že třeba přispěji na nákup extrudovaného polystyrenu na velkou terčovnici.
Hozno :thumbup: a zdôrazniť hlavne a podpoříš je praktickým testem, který ukáže stejné/podobné výsledky. Ako som vravel, keď mi niekto ukáže výsledok na fotke tak uverím ale pokiaľ mi tu hocikto napíše nejaký záver len v teoretickej rovine hoci aj podporený vzorcom tak to mi nestačí takže verím zatiaľ Markovi, Mary Rose Trust a Jardovi, ktorý tu k tomu napísal dosť.

Čo sa týka fyziky tak z nej som mal štvorku na strednej (učiteľka bola na mňa zasadnutá ale je pravda, že som sa moc neučil) ale u iných učiteľov som mal väčšinou dvojku alebo trojku prinajhoršom :D tu štvorku mi dala sólovú to bola jediná štvorka čo som mal od základnej školy po gymnázium (na výške mám lepšie známky) :D ale našťastie žiadnu fyziku. :banan: takže zopakoval by som si ju rád niekedy ale moc sa mi do toho nechce pretože ma to nebaví a ani nato nemám hlavu.

Môj názor je, že hoci niekto vypočíta nejakým vzorcom napr. dostrel luku alebo hocičo iné spojené so silou luku tak tu je podľa mňa dosť nepresné a sú vhodnejšie podľa mňa praktické výsledky a nie nejaké vzorce pretože je to celé závislé na x okolnostiach (drevo, náťah, počasie, nálada, presnosť, šťastie, ...) ako nikto z luku nevystrelí dva krát úplne rovnako, každý vystrelený šíp ma unikátne vlastnosti a ovplyvňuje to milión vecí. Mne uviedol Michael rozmery síce len dvoch jeho lukov ale keď sa človek pozrie na jeho luky a otvorí si podobné libráže a porovná fotky tak podľa môjho názoru sú veľmi podobné čo sa týka rozmerov (ale je to jednoducho závislé na kvalite použitého dreva samozrejme, každé drevo je unikátne).

A čo sa týka prestrelenia zbroje - verím Jardovi a Pájovi čo tu k tomu napísali. V stredoveku tie zbroje je doložené, že mali max 2 mm a aj to len v strede ale na okrajoch normálka pod 1 mm. Opakujem sa pretože to tu už bolo spomenuté ale opakovanie je matka múdrosti ako sa hovorí. To, že sa vyskytlo pár brnení o sile 3 mm tak to je možné ale neviem si predstaviť tú zbroj po celom obvode 3 mm. Za prvé by mala veľkú hmotnosť takže nulová použiteľnosť. Za druhé cena, ktorá by bola vyššia takže si to mohlo dovoliť len pár ľudí. A aj tak keď na niekoho letí napr. 5000 šípov naraz tak je tam pravdepodobnosť tak cca 95%, že ten šíp trafí cieľ a bude to určite noha, ruka, rameno, krk a tieto slabšie a nechránené miesta poprípade Honza ako napísal streľba z boku, ktorá sa mne osobné zdá byť dosť prefíkaná a Angličania mali dosť času na taktizovanie.

//EDIT: A aby som ešte spomenul by som chcel vidieť ako by ten 3mm plech tvarovali aby z toho vzniklo použiteľné brnenie.

Keby luk nebol tak ničivá zbraň účinná do istého okamihu aj proti brneniu tak by nebol na vrchole pomaly 300 rokov (v Anglicku bol súčasťou armády až do 16-17 storočia) a nezískal si titul anglickej národnej zbrane pre nič za nič.
Kaša napsal:K tématu - článek ohledně penetrační schopnosti válečného luku (v angličtině).
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... 5566,d.bGQ

Dave ... Mark se jmenuje Stretton (ne Stratton).
Ďakujem za ten článok Kaša. Teším sa keď si ho prečítam. :thumbup:
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”