mercenary konec 15. stoleti

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
mercenary

mercenary konec 15. stoleti

Příspěvek od mercenary »

zdravím, mám otázku.
Histo(e)rický šerm jsem několi let děla teď jsem si několik let dal pauzu a hodlám se k němu vracet. Mělo by jít o scéniku, nicméně si myslím, že i scénika by se měla přibližovat historickým reáliím představované doby a že hist. věrnost kostýmů není na škodu. Poradí mi někdo ohledně vybyvení na vystoupení, mám na mysli hlavně zbroj na konec 15. století. Vzhledem k tomu, že budu muset kostýmů a zbraní, potažmo zbrojí pořídit více a na více období byl bych rád, kdyby to bylo ideálně zadarmo :D . Dělám si samozřejmě srandu. A ještě k tomu mám další záludný oříšek, vymyslet to tak, aby se člověk mezi jednotlivými vstupy převlékal co nejkratší dobu.
Jak jsem již z fóra vyčetl, budu potřebovat bruchy (trencle pod kolena), ideálně jemný len, nohavice lněné a vlněné (tady by mě zajímalo zda je řešit jako "podkulenky" a nebo bez šlapky???), doublet (což je jak jsem pochopil vesta ke které nohavice přimontuju), kabátec (tady asi vyplynou otázky o volbě barvy a střihu ale to později) a vhodnou pokrývku hlavy.
Doplňky jako je opasek a podobná "bižuterie" asi nechám na Hraběti, co jsem se dočetl tak ho tu nikdo výrazně nestrhal a jedny botky od něj už mi nějakou dobu slouží.
K plechovým doplňkům bych se přiklonil k Jirkovi Hladíkovi, taky už jsem od něj něco měl a přijde mi jako rozumný poměr cena-výkon.
takže principielně jde o nějakou rozumnou variantu zbroje pro střední třídu (pokud do toho spadá měšťanstvo). To pokud se týká ukázek z bitevního období.
Samozřejmě za jakékoli výtky případně podněty k vylepšení toho co si zatím jen představuji budu vděčný
Smysl války není hrdinně padnout za vlast, ale donutit ty parchanty na druhé straně, aby padli za tu svojí....
Siegfried
Chaos
Chaos

Re: mercenary

Příspěvek od Siegfried »

mercenary napsal:.
Doplňky jako je opasek a podobná "bižuterie" asi nechám na Hraběti, co jsem se dočetl tak ho tu nikdo výrazně nestrhal a jedny botky od něj už mi nějakou dobu slouží.
Co se týče hraběte, tak mám od něj boty a nejsou špatný, ale jak Mates tak Alan Kvasnička jsou lepší a hlavně levnější:) Jinak kdybych chtěl pásek od hraběte tak si obstarám vlastní dobré přesky, páč myslím, že bere jen ty divný od zackla a spol. tedy dodat mu přesky třeba od www.sweb.cz/mojshe nebo www.mercatores.cz jinak jako zase šít to umí slušně. Ale dvakrát bych si s ním ujasnil jak to udělá přesně aby to nebylo jinak...

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
mercenary

Příspěvek od mercenary »

Hraběte si co se týče ceny a toho co po něm chci krotím už léta, dokonce mi dělal pár věcí i na II.světovou, přezky mu dodám.
Smysl války není hrdinně padnout za vlast, ale donutit ty parchanty na druhé straně, aby padli za tu svojí....
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

mercenary napsal:Hraběte si co se týče ceny a toho co po něm chci krotím už léta, dokonce mi dělal pár věcí i na II.světovou, přezky mu dodám.
http://www.sedlarmates.cz/obr/gotika/116.jpg vnitřní šev, viditelné věci v ruce, cena 3000,-

podobné od alana ale je tam přišitý spojovací pruh na patě, šité komplet na stroji, kožená podrážka 2000,-

Abys měl konkrétní představu, jinak Hrabě nedokázal udělat pevnou podrážku na mých botách takže se prohne podle chodidla :) A ručníma švama teče dovnitř... o to,m že mi tam natloukl razníkem nějaké zkurvené ozdobičky co sem si neobjednal a musel zaplatit (některé skro prosekly svršky) nemluvě :) Přijde mi, že ty stehy co dělal aby byly jako vidět ručně jsou zbytečně veliké... takhle to Mates nedělá :)
Ale samozřejmě jsou ty boty docela slušné, ale myslím že bych druhý nechtěl.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
mercenary

Příspěvek od mercenary »

Dobrá n boty zkusím asi Alana, tohle je argument, ale říkám si že na ty pásky a tašvice by to bylo jednodušší, mám ho od sebe 2 stanice trmvají, chodíme spolu sem tam na pivo a funguje nám výměnnej obchod. Nějaký názor v tomhle směru by byl??? Jo přezky mám svoje bronzové...
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

myslím že pásky a pod asi umí, kůži má tak yvětšinou slušnou, co se týče tašvic tak bych samozřejmě asi chtěl správnou srdcovku nejlépe obracenou :) Třeba cca tohle jak mi dělal Indy http://indyjan007.rajce.idnes.cz/Tasvice/#album
Mno a dokázal sem to naučit i woodyho :) Ten nám dělal asi tři celkem. Asi bych si našel obrázek a podle něj bych to chtěl... já si původní vybíral podle lovecké knihy Gastona z Foix

Zásadní problém bot j ejestli j edotyčný pán obuvník nebo ne :) Od toho se odvíjí i jejich pohodlí a pod.

mercenary

Příspěvek od mercenary »

Njn jeho boj ale zas bude o něco chytřejší, vývoj bolí.....
Mohl by mi někdo vysvětlit popřípadě poslat způsob, jak vypadaly švy a případně popsat aspoň okrajově, jak vypadalo šití na konci 15. stol??? Zaslechl jsem že tam byly rozdíly oproti dnešku ale dost dobře si neumím představit jaké....
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek »

mercenary

Příspěvek od mercenary »

Děkuji

----------------------- 24 led 2009, 12:53 ---------------------

Tak a nesmím do obory.... čím víc se snažím zjistit tak tím víc zjišťuju ža ničemu nerozumím, takže se ze mě stává jelen.
Na ČŠ jsem v jedné diskuzi zjistil, že ani s barvami to není tak jednoduché, že existuje jakási jejich symbolika. Přispívající s přezdívkou Mařšálek tam cca před dvěma lety zmiňoval jakousi hlubší práci na toto téma a protože jsem si všiml účastníka debat se stejným nickem i zde (jedná li se o toho samého), poprosil bych o nějaké ponaučení v tomto směru. Bych si nerad pořídil něco co bude sice ušitý z dobrýho materiáli a podle správnýho střihu ale blbě barevnej. Předem děkuji...
Maršálek
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mercenary napsal:Děkuji

----------------------- 24 led 2009, 12:53 ---------------------

Tak a nesmím do obory.... čím víc se snažím zjistit tak tím víc zjišťuju ža ničemu nerozumím, takže se ze mě stává jelen.
Na ČŠ jsem v jedné diskuzi zjistil, že ani s barvami to není tak jednoduché, že existuje jakási jejich symbolika. Přispívající s přezdívkou Mařšálek tam cca před dvěma lety zmiňoval jakousi hlubší práci na toto téma a protože jsem si všiml účastníka debat se stejným nickem i zde (jedná li se o toho samého), poprosil bych o nějaké ponaučení v tomto směru. Bych si nerad pořídil něco co bude sice ušitý z dobrýho materiáli a podle správnýho střihu ale blbě barevnej. Předem děkuji...
výběr z kapitoly Vliv kurtoazie a heraldiky na odívání, symbolika barev
/9.3/ Symbolika barev v souvislosti s jejich užíváním
Symboliku barev v daném období nelze pojmout komplexně tak, že by každá barva měla svůj konkrétní a nezaměnitelný význam, který vyjadřovala a pro který byla užívána. Jako příklad lze užít dvě barvy, jež údajně symbolizovaly smutek, tedy bílou a černou. Obě barvy mohly být pro konkrétní příležitost barvami smutku, nebo naopak barvami vyjadřujícími moc a společenské postavení. Bílá mohla být spojována s tradičním pohřebním rubášem, černá pak bývala užívána v souvislosti s pohřby, jako o tom vypovídá například iluminace z Velkých francouzských kronik, zobrazující pohřební průvod s tělem královny Jany Bourbonské, na níž jsou muži nesoucí královniny ostatky oděni v černém. Obě barvy byly současně barvami reprezentativními a honosnými, pokud například vyjadřovaly v souvislosti s heraldikou společenské postavení nositele. Jako příklad lze užít erby římského císaře a českého krále, vyjadřované nejenom pomocí znaků, ale i erbovních barev. Znakem římského císaře byl černý orel na zlatém poli a jeho barvami tedy byla černá a zlatá. Znakem českého krále pak byl bílý lev na červeném poli a jeho barvami byla bílá a červená. Stejnou symboliku barev na svých oděvech užívali i vyslanci a heroldi a tyto barvy pak měly v odpovídající kombinaci stejný právní význam, jako symbolická pánova rukavice, kterou nesli na důkaz věrohodnosti poslové. Ke změně užívaných barev v určité společnosti mohlo dojít i v souvislosti s takovými vlivy, jako byla změna pána, patrona, nové příslušnosti k určité uzavřené elitní společnosti, jakou bylo například členství ve světských či duchovních rytířských řádech.
Barvy mohly vyjadřovat společenské postavení, nebo povolání, jako tomu bývalo u soudců, univerzitních mistrů a žáků, nebo konkrétních řemesel, jako například u kata, který nosíval červený oděv. Konkrétní barvy oděvů měli duchovní a řeholníci a jejich barvy symbolizovaly a charakterizovaly jejich stav a hodnost. Ze stejného důvodu užívaly konkrétní barvy i rytířské, světské a duchovní řády. Symbolický význam konkrétních barev prokazatelně podléhal i módním změnám a dalším vlivům, proto se lze domnívat, že nemůže být považován v obecné rovině za jednoznačně závazný a musí být posuzován především s ohledem na osobu nositele a vlivy, jež formovaly jeho dobu a prostředí, jakož i příležitost, pro niž byl daný oděv použit.

/9.4/ Liturgické barvy
Pro přehlednost zde uvádím i symboliku liturgických barev, jejichž význam v té době nebyl ještě pevně ustálen. Liturgické barvy se objevují poměrně pozdě, až ve 12. století, v souvislosti se symbolikou výkladu úkonů a znamení. Jednotlivé barvy měly postihnout atmosféru a citovou náplň jednotlivých svátků a slavností. Samotná symbolika barev se vyvíjela dlouho a první kodifikovaný předpis o užívání barev pro liturgické obřady se objevil až v 15. století. Byl jím římský misál Pia V. který uvádí jednotlivé barvy jako bílou, zelenou, červenou, fialovou a černou, pojednává o jejich symbolice a určuje první závazná pravidla pro užívání těchto barev.
Bílá je barvou světla a Ježíše Krista. Je to také barva nevinnosti a radosti, proto se užívá při všech slavnostních příležitostech, průvodech, při udělování svátostí kromě pokání a pomazání nemocných. Červená je barva ohně a krve, takže se užívá o svátcích svatodušních, o svátcích připomínajících utrpení Páně a smrt mučedníků a mučednic. Je také barvou ducha svatého. Zelená je barva naděje. Fialová vyjadřuje smutek mírněný nadějí. Vykládá se také jako barva popela, tedy jako symbol kajícnosti. Černá je barvou smutku a smrti.

Závěrem lze shrnout, že pro pochopení problematiky odívání nobility nelze pominout takové významné faktory, jakými byla kurtoazie a heraldika. Jejich vliv se viditelně projevoval především v symbolice barev, znaků a zástav lásky například v souvislosti s šatem reprezentativním, párovým, komponovaným, služebným, válečným a turnajským. Volba barev byla i významným vyjadřovacím prostředkem v souvislosti s kurtoazní láskou a službou. V neposlední řadě nelze pominout i měnící se módní vlivy, které ovlivňovaly oblíbenost konkrétních barev.

In: DUBEC, I.: Móda v době vlády Elišky Rejčky a Jana Lucemburského. Vlastním nákladem: 2007, s. 52-53
Maršálek
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mercenary napsal:Děkuji mnohokrát, nečekal jsem takhle obšírné a pracné vysvětlení.
Ale pokud jsem pochopil pokud se vyhnu liturgickým barvám nemůžu nic zkazit ( samozřejmě rozumným barevným spektrem...)
Velmi zjednodušeně - prakticky nemůžeš nic zkazit "jakýmikoli" kombinacemi, protože symbolika barev na tvém oděvu spočívá v tom, co znamenají konkrétně pro tebe a ne pro ostatní ;) Já jsem tímhle vyvracel staré dogma o tom, jak je symbolika barev v konkrétním výkladu (bílá - čistota) všeobecně závazná a my se tím musíme dnes řídit, abychom byli doboví... A pokud jde o liturgické barvy, jejich "závazné pojetí" se opět týká kněžského roucha pro konkrétní úkon a nemá nic společného s civilním oděním (protože je v této symbolice pojatá celá základní barevná škála, museli by lidé chodit jenom v šedé, pokud by to bylo tak, že jsou to barvy ostatním zakázané :lol: ).

Takže volba barev k oděvu se může dotýkat tvé příslušnosti k vojenské lužbě u konkrétního pána, příslušnosti k cechu (v případě svátku), tvé obliby, atd. ;)
S ohledem na společenské postavení bych řešil sytost barvy, protože to byla otázka ceny, stejně jako kvalita materiálu.
mercenary

Příspěvek od mercenary »

Maršálek: děkuji děkuji děkuji.....

Že já vůl sem lezu :D
Tak jsem se s jedním z vás potkal osobně a bylo mi nabídnuto učastnit se projektu Švýcarů. Všechno špatně nepřišly gumičky....

Takže vyvstává další otázka, jak moc velkej ojeb je kostým na švejcary a na PS v našich zemích společně?? Jsou tam nějaké markantní rozdíly nebo se dá použít na oboje třeba s drobnými úpravami v doplňcích???

Jinak jsem tu našel odkaz na Historii šitou na míru.... Přijde mi to jako nejlepší řešení pokud nejsem švadlena a to opravdu nejsem. Může mi to někdo vyvrátit případně potvrdit správnost mého výběru???
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Mno v zásadě to není až takový problém:) respektivě v naší současné úrovni poznání to není problém.
Čechy v druhé půlce 15.stol. jsou poměrně konzervativní vlivem husitství takže se stále nosej dlouhé i kratší suknice, na druhou stranu jsou známy stížnosti na hejsky co nosej právě tu krátkou modu (kabátce, nohavice s krytím atd.) Hlavně bych řekl za jagelonců... Silně se emancipuje městský stav a staví se proti panstvu a to i demonstrací majetku :)
Nemáme na tuhle dobu žádnou komplexní studii, nehledě na to že malba nebyla v druhé půlce 15.stol. u nás tak na kurzu jako jinde (opět vliv husitství) takže máme jen studii od Wintera starou přes 100 let .) Jinak většina autrů dle mě vychází spíše ze zdokumentovaných věcí a vyobrazení ze západu... Takže se zatím držíme toho protože s jistým zpožděním se ty vlivy sem zřejmě dostávaly, pokud nechceš hrát konzervativního kališníka nebo bratra :) Jako voják bys měl bejt spíš frei :) A další rozdíly jsou třeba v účesech, čehůni byli prostě furt máničky...(což nevím jak pořešíš hehehe) kdežto jinde se noší krátké vlasy :)
Takže vesta/doublet, k tomu přivazované nohavice, jako svrchník nějaký kabátek, pokrývka hlavy a si fešák .)
Jo Zuza/Sartor je dobrá firma .) Pokud na tebe bude hehe mít čas. Ale jako já bych to zkusil. Jinak bych pak věděl ještě o druhé možnosti, ale je to krapánek na osobní komunikaci.

mercenary

Příspěvek od mercenary »

Super, takže tenhle problém by byl z krku....

Zkusím kontaktovat Sartor, uvidíme jak pochodím...

To Siegfried: Kontakt máš komunikovat můžem.. Máničku neřeším, oni asi i v Čechách byli lidi co vědělo něco o pohodlí takže mechový sestřih asi nebyl úplně neobvyklý, ne s každým sloumá móda. Btw, jak jsi myslel ro BUDEŠ fešák??? Jako bych už nebyl :D
Dášenka
..
..
Místo/Bydliště: Praha

Příspěvek od Dášenka »

Se Zuzkou promluv, je šikovná, jen teď obléká kompletní Bráník, takže je malinko zahlcená. Se zapiš do pořadníku a bude...

Hlavně si promysli barvy, teď na Soest píšou něco o tom, že upřednostňují spíš přírodní, nekřiklavé barvy. Přitom v Shillingovejch kronikách jsou právě Švýcaři dost často pěkně pestří, takže opravdu záleží na Tobě. Inspirace http://en.wikipedia.org/wiki/File:Luzer ... andson.jpg
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”