Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

gwynbleidd
Sponzor Brodce

Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky

Příspěvek od gwynbleidd »

Tak dnes som dokončil prvý "arrow bag" na šípy. Je to podľa návodu od Nicka. Nie som spokojný s ušitím pretože je to miestami dosť krivo zošité .. ehm nemám to ešte v rukách :roll: ale mám doma ešte dosť látky na 1-2 podobné vaky takže ďalší bude lepší a presnejší. Teraz už len spraviť šípy ale obávam sa, že to nestihnem :oops:
Přílohy
DSC_0286.JPG
DSC_0286.JPG (172.16 KiB) Zobrazeno 6137 x
DSC_0284.JPG
DSC_0284.JPG (167.06 KiB) Zobrazeno 6137 x
DSC_0272.JPG
DSC_0272.JPG (169.71 KiB) Zobrazeno 6137 x
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

To vypadá hodně pěkně. Dobrá práce. :thumbup:
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
gwynbleidd
Sponzor Brodce

Příspěvek od gwynbleidd »

Díky Honzo :) som rád, že sa ti to páči. :D
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
earendil

Příspěvek od earendil »

Zdarec,

udělal jsem pár sad šípů. Tyčky 10mm od firmy Spálenský, peří od sousedů a známých nevalné kvality, husa. Hroty jsem koval, a také podle toho vypadají. Kvůli jejich nedostatku jsem použil i některé z mých úplně prvních, to jsou ty ultra hrbolaté. Vybíral jsem tyčky spíš podle spinu než váhy, takže mají poměrně různě velké hroty. Výztuž končíku buvol (díky za materiál BrokenArrow), omotávka len. Vím, že šípy zpomalí, ale mám vizuální averzi k šípům bez omotávky. Podlepená disperzním lepidlem.

Obrázek

Zprava:
10x SM/BO BLBS na 32", přehnal jsem to s váhou - omotávka a lepidlo u peří přidaly víc váhy, než jsem čekal. Devět má 53,2 - 54,4 g, a jeden 55,5 g.
5x SM/BO na 32", cca 51g.
5x DB na 28", cca 49g. Dub byl tak řídký a slabý, že na nic lepšího nevyšel.
5x SM/BO na 30", cca 44g.

Spoustu nedostatků mám na vědomí, ale jsou to mé první sady "pořádných" šípů a vše jsem ještě udělat správně nedokázal.

https://s31.postimg.org/3tqvu1guj/P1010268.jpg
https://s31.postimg.org/tjkcq89e3/P1010271.jpg
https://s31.postimg.org/ym69yr823/P1010277.jpg
https://s31.postimg.org/7jhsetuvf/P1010278.jpg
https://s31.postimg.org/rutn14n7v/P1010279.jpg
https://s31.postimg.org/dbr3dgjgr/P1010281.jpg

Dále kožené nátepníky a taby. Třikrát dospělácké (jeden tab je již kdesi ve vojtěšce :crazy: ) a dva malé ze zbytků pro synovce. Lihové mořidlo, hrany zahlazené disperzním lepidlem, ošetřeno lněným olejem. Děláno čistě účelově, viz. "přezka". Snad se Pája neurazí.

https://s31.postimg.org/5ueo6o93f/P1010293.jpg
https://s31.postimg.org/iabe0f2ff/P1010298.jpg
https://s31.postimg.org/iocq00miz/P1010300.jpg
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

Pripomína mi to moje prvé warbow šípy :) . Inak dobré, akurát to perie je strašné. Zožeň si niečo lepšie, inak budeš poriadne ukrátený na dostrele.
Ja som si vybudoval averziu na šípy s omotávkou. Derie to luk, reže do ruky, brzdí to šípy, za chvíľu sa to ti samo zoderie a budú z toho trčať nitky. Pokiaľ nerobím úplne presné historické šípy, radšej to tam nedávam. Nemá to žiadnu výhodu, iba nevýhody.
To, že si prehnal váhu bol asi vtip :) . Moje BLBS majú 56-58g. Do silnejších lukov je lepšie dať aj trochu ťažšie, napr. 60g. Mysli na to, že drevo mení hmotnosť podľa vlhkosti, môže sa ti stať, ako mne, že ti potom nevyjde váha. Ja som dal na jeden 1/4lb už asi 50 vrstiev laku :) ...
Ešte by ma zaujímalo, čo je SM, BO a DB.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
earendil

Příspěvek od earendil »

Ha, já věděl, že mám nafotit jen pět nejhezčích :D Některé mají pera takřka rovná, jiné jak říkáš strašná, ty na turnaj asi nepojedou :(
Jak velký má zubaté peří vliv na dostřel?
Vím, co omotávka ráda dělá, mám s tím sám bohaté bolestivé zkušenosti. Ale ... zvyk je kurva zlá ...

S tou váhou to nebyl vtip, myslel jsem čim méně tím lépe, vlhkost bych neočekával tak rapidně skákat, ale tak nakonec dobře.

Aha, zkratky dřevin ... profesní deformace. Není těžké vymyslet. SMrk, BOrovice, DuB.

Jinak, pokusím se to zlepšit, tohle byl zkrátka pro mně vstup do neznámých vod. Už jsou další na cestě.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Máš to peří trošku ožižlané, ale to se u husy stává. Je dost jemná a to chce hodně ostré nůžky a hodně pevnou ruku. Ještě by se tomu dalo pomoct novým zastřižením letky na šípu, ale jestli si nejsi jistý, tak to raději nezkoušej.
Omotání je pěkné a pokud chceš mít šípy dobové, musíš ho tam mít. Osobně mám také raději omotávané šípy, i přes všechny jejich nedostatky. Ostatně odpor té omotávky se dá trochu snížit zapatláním klihem.
Co se týká hrotů - nemůžu je objektivně posoudit, není vidět jak je tlustá stěna tulejky nebo jak jsou vycentrované, ale takhle z dálky nevypadají zle. Některé mi přijdou mohutnější v tom jehlanu, což znamená, že budou asi těžší. U 10mm tyček si na to dávej pozor - těžký hrot ti takovou tyčku hodně rozvlní, což je podle mne horší, než omotávka na letkách. Tedy pokud nemáš nějaké extra tuhé 10mm tyčky.

K těm standardům - jak psal David. Co se týká vlhkosti atd. - počítej s tím, že ti váha šípu bude kolísat +- 0,5g, klidně i víc.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
earendil

Příspěvek od earendil »

Hoj, já peří stříhal na lepící pásce dle Tvého návodu :) ale to chybějící materiál nenahradí a křivé prapory nenarovná. Po omotání nití mi to celé trochu změnilo tvar... další výhoda omotávky....
Hroty - jak píšu. Já zatím udělal asi 33 hrotů, z toho 25 je na fotkách. Takže je tam docela velká variabilita v "kvalitě".

Nejtěžší hroty tam mám cca 14 g, většina jich je kolem 11g a nejlehčí cirka 8g. Skoro všechny hroty jsou v ose, jen jeden na dubu mi o kousek ujel do strany. Váha tyček u BLBS - nejlehčí byla 40,4g, průměr asi 42,5g, nejtěžší 47g.
K tulejkám - na novějších tulejkách (skoro všechny BLBS) bylo osazení hrotu snadné, ale na starších hrotech to dalo práci, tam se o nějaké jednotné tloušt'ce stěn tulejky moc mluvit nedalo.
BLBS mají spin průměrně na 110 lb při 32". Ty 51g šípy jsou na cca 90 lb na 32". Hustota toho jehl. dřeva použitého na BLBS (vytříděná asi 1/5 toho co bylo ke koupi) je vyšší, než průměrná hustota dubu, který jsem bohužel také koupil, i když v o dost menší míře.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Aha. Ale jak jsem psal, husa je hodně jemná a na omotávání je lepší použít hodně tenkou nit, třeba hedvábí, které ti pěkně zajede do praporu a tolik ho nepocuchá. Při tom omotávání si dej pozor na sílu, kterou to utahuješ. Nechce to ani moc (potom se ti letka zvlní do stran), ale ani málo (pak to nedrží a odmotá se).

Uvidíš, jak ti budou létat. Jinak na turnaj je klidně vezmi, stydět se za ně nemusíš. Moje první šípy, co jsem sem dával, nebyly ani z poloviny tak pěkné, jako ty tvoje.
earendil

Příspěvek od earendil »

Nemyslím, že utahuju příliš - jak to motám rovnou do lepidla, tak je tam dobrá trakce, takže není potřeba mít nit tolik napnutou.
Letové vlastnosti poreferuju, až silově zvládnu vhodné luky :-)
Díky za pochvalu, od takové šípové velmoci to potěší.
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Příspěvek od lasky »

hroty su lepsie ako moje prve.. aj ked tam vidim co to... lietat to bude a v porovnani stym co som videl od inych majstrov vyzeraju ok.. ak by niekto chcel zbrojit tak lebka na predaj nieje to moje.. cena je dobra..https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Obrázek Obrázek Obrázek

Předpisové livery a 1/4 libráky pro Jirku. Liveráky jsou osikové se šedým krocanem a červeným hedvábím, 1/4 libráky jsou dubové s bílým krocanem a černým hedvábím. Oboje jsou pro 31" nátah. Livery mají 68, 68,1 a 68,4g a livery oba shodně 113,6g (použité pancery mají 35g).
Zajímavý je ten nejkratší - to je kopie šípu z Westminsterského opatství. Rozměrově odpovídá přesně, váhou je o 2g těžší. Letky má z volavky omotané červeným hedvábím, hrot typ 16.
Hroty koval mistr arrowsmith Lasky. Bedýnka je z paletového dřeva a překližky - prostý přepravní obal. Větší obrázky jsou v galerii nebo na mém G+.
lasky
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.

Re: Iluminace o lukostřelbě

Příspěvek od lasky »

Umučení sv.Jeremiáše ...Šebestiána, dielo je z fb .. nieje to prave iluminacia ale autor vyjadruje silu a emocie, v tomto modernom pojati so silnym odkazom na stredovekych mucenikov je toto dielo obcerstvujucim pohladom na utrpenie muceneho.. jeho ruky ktore su priviazane k neogotickemu stlpu a jeho vyraz tvare ktory tuzi po chladnom zavane z ventilatora .. kladie toto dielo medzi vrchol toho co sa dalo vytvorit..samozrejme ze autor ma problem .. taky isty ako stredoveky umelci.. ktory poriadne nevideli sipy.. a preto su tam tie sipy take hrube a diery v rukach su hodne nadnesene.. co vsak umeleckemu ponatiu diela neubera na kvalite.. naopak zvysuje to autencitu..
Přílohy
14022142_1347451465282187_1269077154311345147_n.jpg
14022142_1347451465282187_1269077154311345147_n.jpg (154.15 KiB) Zobrazeno 5574 x
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Myslím že je to vrcholné dílo .... toliko procítění a pokory zároveň. :angel7:

A výborný podklad na další CSWBS poster ... např. několi členů v plném nátahu kolem trpitele a text: CSWBS .... a tvoříme dějiny :badgrin:

a nebo trochu více interního: ... a volíme nového předsedu :banan:
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Já toho Laskyho asi zabiju :violent1:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”