Diky. Dalsiu sadu chcem robit s minimalnou omotavkou tzv. len na zaciatku letky popripade tenko na konci. A tvoje sipy pekne. To je co za drevo? borovica alebo smrek? A tie konciky mas z toho?dav1dMldc napsal:Pripájam sa k pochvale. Len tá omotávka mi tam príde zbytočná, vec vkusu...
Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
- gwynbleidd
- Sponzor Brodce
Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Popis šípov je pod ich prvým obrázkom na odkaze, ktorý som priložil.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Teraz som si všimol Šimon, že livery šípy máš z javoru. Pozeral som do knihy WoW a javor na MR nebol, takže to do turnaja nemôže ísť. Asi si s nimi teraz strieľal, ale odporúčam použiť niečo iné. Na budúce by to bolo proti pravidlám EWBS. Viď tu:
http://www.theenglishwarbowsociety.com/ ... w2015.html
Ak sa mýlim ma opravte.
http://www.theenglishwarbowsociety.com/ ... w2015.html
Ak sa mýlim ma opravte.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Hmmm ... toto jsem si nikdy neuvědomil, ale je to pravda
V textu je: ..."Any shaft wood found on board the Mary Rose is acceptable. These include ash, birch, oak and most commonly aspen or poplar."
- tedy "jakékoliv dřevo na týbla z paluby Mary Rose je akceptovatelné. Toto zahrnuje jasan, břízu, dub, a nejběžněji osiku a topol.
Kaša
V textu je: ..."Any shaft wood found on board the Mary Rose is acceptable. These include ash, birch, oak and most commonly aspen or poplar."
- tedy "jakékoliv dřevo na týbla z paluby Mary Rose je akceptovatelné. Toto zahrnuje jasan, břízu, dub, a nejběžněji osiku a topol.
Kaša
Ono se to má tak, že Šimon kupoval to dřevo v Anglii a prodali mu to pod názvem "poplar". Já jsem mu hned říkal, že to topol není (podle těch zrcátek ve dřevě a podle hustoty, která vyšla asi na SG 0,7) a když se zeptal prodejce, tak ten mu sdělil, že tomuhle říkají v Anglii "poplar". Psal jsem mu, ať mi pošle latinský název, ale už jsem to zapomněl.
Jde o to, jestli to máme správně přeložené a jak se píše ve WoW, mnoho druhů dřev se nejspíš určovalo jenom podle oka a né pod mikroskopem.
Jde o to, jestli to máme správně přeložené a jak se píše ve WoW, mnoho druhů dřev se nejspíš určovalo jenom podle oka a né pod mikroskopem.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Jsem ty šípy viděl a to dřevo mi jako javor určitě nepřipadalo, ale tvrdili jste mi, že to javor je, tak jsem se nehádal... Mám topolové tyčky od Boytona a rozhodně mají "zrcátka" a vůbec nevypadají jako z topolu.... 
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- gwynbleidd
- Sponzor Brodce
Tak asi to bude tak ako napisal Paja ale ten topol je iny ako mam napriklad od Honzu. Napisal som javor pretoze honza aj jarda mi napisali, ze je to javor asi (podla tych zrcatek). Mne to prislo ako topol pretoze sa do toho dreva dost podobne rezal zarez na koncik aj celkovo ta struktura ked som si to prezrel rozrezane. Asi to je nejaka odroda nejakeho anglickeho topola pretoze aj tie boytonove topolove tycky su celkom tazke a ak sa spravi tapper na 10-11mm tak vyjde normalne livery co z bezneho topolu priemernej kvality nevyjde vahovo.Pája1111 napsal:Jsem ty šípy viděl a to dřevo mi jako javor určitě nepřipadalo, ale tvrdili jste mi, že to javor je, tak jsem se nehádal... Mám topolové tyčky od Boytona a rozhodně mají "zrcátka" a vůbec nevypadají jako z topolu....
"A long bow and a strong bow,
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
vo francii som videl original crecy hrotu co ma chris dawson,ked som sa vratil tak som ho spravil podla tho co som si pamatal, ale nechcem ho tak volat, bude to nedlacky platorez.
- Přílohy
-
- 14489707_10210644421766280_1743384285_o (1).jpg (103.27 KiB) Zobrazeno 5918 x
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Krásný hrot, holt lasky umí. Pěkně prosím, uveď ještě váhu, délku a průměr tulejky.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- lasky
https://books.google.sk/books?id=zpzvCw ... cy&f=false tu som ho este nasiel je tam kniha nemal som to este kedy studovat, rozmer neviem, mam ho v dielni tam budem v utorok.
- Přílohy
-
- screenshot.2.jpg (59.01 KiB) Zobrazeno 5887 x
Hezký hrot, ale mě přijde z fotek že to úplně neodpovídá tomu nálezu - např. poměru délky břitu a tulejky.
Taky se mi zdá nález trochu "hranatější" nežli replika - ale můj dojem může být mimo (zkreslují fotografie, blbě vidím, atd.)
Ikdyž mi to připadá rozdílné ... stejně nakonec budu věřit Laskymu protože ten nález viděl na vlastní oči!
Lasky ... jestli to zatím není tajemství ... jak vypadá ten hrot z druhé strany - popř. jaký má hrot průřez břitu/průrazné části hrotu?
A taky se moc těším na Markovu knížku!
Kaša
Taky se mi zdá nález trochu "hranatější" nežli replika - ale můj dojem může být mimo (zkreslují fotografie, blbě vidím, atd.)
Ikdyž mi to připadá rozdílné ... stejně nakonec budu věřit Laskymu protože ten nález viděl na vlastní oči!
Lasky ... jestli to zatím není tajemství ... jak vypadá ten hrot z druhé strany - popř. jaký má hrot průřez břitu/průrazné části hrotu?
A taky se moc těším na Markovu knížku!
Kaša
- lasky
prierez hrotu je kosostvorec, ja mam pocit ze som drzal iny ako je vyfoteny, ten co som drzal bol menej orezly a povedal by som ze bol viac vylesteny, vraj ma dva hroty, moj hrot som robil po pamati z toho co som videl, takze je naozaj iny ako ten original co som sem zavesil, fotku originalu som nasiel az potom co som spravil moj hrot, ktovie kedy ta kniha bude.zatial mozes kupit toto, anglictina ale bude mozno v lete buduceho roku. https://www.amazon.de/gp/product/393763 ... FNY0U0TCXN
Zdar,
zde jsou dva flajtové šípy co jsem udělal jako cenu pro nejlepší střelkyni CSWBS 2016.
Délka 31,5". Materiál smrk, hroty paroh, letky šedá husa, končíky rohovina. Váha myslím 14 a 14,7g.
Jsou to moje první tak jsem třeba končíky úplně nevychytal.
Dostřel z luku jasan cca 60-65lb je v mírném protivětru 210m.

Kaša
zde jsou dva flajtové šípy co jsem udělal jako cenu pro nejlepší střelkyni CSWBS 2016.
Délka 31,5". Materiál smrk, hroty paroh, letky šedá husa, končíky rohovina. Váha myslím 14 a 14,7g.
Jsou to moje první tak jsem třeba končíky úplně nevychytal.
Dostřel z luku jasan cca 60-65lb je v mírném protivětru 210m.
Kaša
Elegantní špejle
Krásný tvar, jaké to má průměry? Spin na tu sílu stačí?
Parožina jako hrot, to si musím zapamatovat až zas nebudu vědět, co tam dát dětem
Btw, dodělal jsem dětské šípy k té mirabelce 24lb/24", mají kolem 13 g a létají cca 115 metrů. Ale s omotávkou a relativně vysokým peřím.
Parožina jako hrot, to si musím zapamatovat až zas nebudu vědět, co tam dát dětem
Btw, dodělal jsem dětské šípy k té mirabelce 24lb/24", mají kolem 13 g a létají cca 115 metrů. Ale s omotávkou a relativně vysokým peřím.
Bylo to hoblované z 9mm kulatin, takže v nejtlustším místě cca 8,5mm.
Spin evidentně stačil když to přežilo výstřely
.
V reálu je to myslím ještě štíhlejší než se zdá, ... fotky zkreslujou.
Pro představu, ten štíhlejší má u hrotu průměr 3mm
Já jsem si pokusně koupil 1m tyčku balzy 8mm protože jsem přemýšlel nad dětskýma tyčkama.
Problém je že všechny tyčky 8mm (i smrky) jsou na dětský luk moc tuhé a střílí to strašně doleva.
Balzová tyčky dle mého odhadu měla odpovídající spine, ale byla křehká asi kvůli přeříznutým letům (má vůbec balza léta?
).
1m tyčká vážila 7g!
Takže šíp by měl tak 5g.
Spin evidentně stačil když to přežilo výstřely
V reálu je to myslím ještě štíhlejší než se zdá, ... fotky zkreslujou.
Pro představu, ten štíhlejší má u hrotu průměr 3mm
Já jsem si pokusně koupil 1m tyčku balzy 8mm protože jsem přemýšlel nad dětskýma tyčkama.
Problém je že všechny tyčky 8mm (i smrky) jsou na dětský luk moc tuhé a střílí to strašně doleva.
Balzová tyčky dle mého odhadu měla odpovídající spine, ale byla křehká asi kvůli přeříznutým letům (má vůbec balza léta?
1m tyčká vážila 7g!