Atreyu přelom 13/14.stol

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
Odpovědět
Atreyu

Atreyu přelom 13/14.stol

Příspěvek od Atreyu »

Zdravím,
prosím o radu, konzultaci nebo odkaz, máte-li. Já zatím hledal marně:
Mnich chudšího řádu, přelom 13/14.stol. Je v pořádku něco, co je na této fotce?
Nepodařilo se mi najít ani střich, ani obrázek na nějaké důvěryhodné adrese. Nevíte o nějakém?
Předem díky.
Obrázek
Dášenka
..
..
Místo/Bydliště: Praha

Re: Atreyu

Příspěvek od Dášenka »

Obecně bych řekla, že oděv vychází střihově z oděvů dané doby...
Lze jako východisko použít toto http://www.johanite.cz/vystroj-a-vyzbro ... case-miru/, pak jej upravit podle barev (případně nařízení) pro daný řád, literatura na této straně dole (Buben) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3% ... C3%ADrkev). Já bych řekla, že hodně záleží právě na té barvě oděvu, ta byla (a je) pro žády určující. Tu kápi bych (pokud nenajdeš obrázek) udělala asi vpředu nerozstřiženou, přijde mi to praktičtější, takhle to pořád někam poletuje, při rozstřišení se to musí sepnout spoustou malých knoflíčků...
Maršálek
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

jakého chudšího řádu? specifikuj - třeba Františkáni? protože ty si dohledal a rekonstruuje Bohuslav (Koho) www.viaboemia.com
Atreyu

Příspěvek od Atreyu »

Díky.O mnišských řádech toho bohužel moc nevím. Sháním tenhle kostým pro známého, který by měl mnicha ztvárňovat v jedné divadelní hře, takže to posuzuju spíš z pohledu laického diváka, (kterým jsem v tomhle směru vlastně také). Po shlédnutí stránek Františkánů http://www.ofm.cz/ mohu alespoň z čistě vizuálního hlediska potrvdit, že to je něco co hledáme. Teologický podtext řádu, už nechám na studiu toho človíčka, který chce mnicha hrát. Pro potřebu hry by to měl být kronikář, doufám, že to není nějak v rozporu s fakty.
Dášenka
..
..
Místo/Bydliště: Praha

Příspěvek od Dášenka »

Tak o to víc pak doporučuji si pečlivě prostudovat ty barvy, klidně po té, až vyberete řád, zkuste kontaktovat jeho současníky a poproste je o pomoc. Třeba budou mít i přehled o tom, jak se právě barvy a případné doplňky během doby vyvíjely... Pro základní přehled jsou myslím ideální ty knihy od M. Bubna, není to psáno nijak nestravitelně, takže se to dá ;-)
Atreyu

Příspěvek od Atreyu »

Díky. A ještě jestli mohu jeden dotázek, trošku z jiného soudku. Jak moc je schůdná helma na obrázku pro počáteční roky 14 stol.? Případně jaké úpravy by na ní byly třeba, aby schůdná byla? Je možné, aby vedle klobouků nejčastější helma toho období - lebka měla ten zlom, který dělí levou a pravou půlku nebo je to nesmysl? Prý se dělaly z jednoho kusu, tak se mi to moc nezdá, na druhou stranu je to na oko působivější než "kokos".
Obrázek
narvek
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od narvek »

Ono termín "lebka" se používá i pro malý (rozuměj krátký) šlap. Takže tohle je celkem ok, víc ti řekne maršálek. Jenom možná ten závěs nýtovaný.

To, že je z jednoho kusu neznamená, že tam nemůže mít ten zlom ;)
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Ronšperk

Příspěvek od Ronšperk »

Tahle přilba je v celku odpovídající. Zlom v půli je jen jemě naznačenm což je také v pořádku. Celkově je to ale helma dražší. Rozhodně bych ji nepasoval na odvedeného sedláka. Spíš hejtman hotovosti, profesionální žoldnéř. Někdo pro koho je válka, nebo alespoň vojenská služba řemeslem.
Ten závěs chce opravdu nahradit za nýtovaný.
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Atreyu napsal:ebka měla ten zlom, který dělí levou a pravou půlku nebo je to nesmysl? Prý se dělaly z jednoho kusu, tak se mi to moc nezdá, na druhou stranu je to na oko působivější než "kokos".
Myslím že touhle dobou už na jiné řešení než z jednoho kusu nenarazíš. leda nějaké nýtované klobouky ale tam je to zjevné. Středová linie je u pozdějších helem v podstatě vždy, předpokládám že to je kvuli zpevnění hřebenu.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Atreyu

Příspěvek od Atreyu »

Díky za pozitivní odpověď. Tahle helma se mi taky líbí a tak je fajn, že nemusím hledat jinou.
Kdo je na fotce, fakt nevím, ale asi nikdo od nás (čti z Čech). Stáhnul jsem si jí z nějakého tuším zahrančního obchodu jako inspiaci. Ale prolezl jsem jich tolik, že teď fakt už nevím z jakého.
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”