Hanýsek švýcar kanton Ticino okolo roku 1480

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
Odpovědět
Hanýsek

Hanýsek švýcar kanton Ticino okolo roku 1480

Příspěvek od Hanýsek »

Nazdar ahoj všem dobrým a kostýmově zdatným duším, pořádně mě seřežte 8)

To cosi by mělo představovat středně majetného (a přiznávam , že pojem středně majetný je jenom snaha vyhnout se přesnému určení společenského postavení) měštana z jižní části švýcarského kantonu URI - to prosím proto, že pokud se nepletu, tak kanton Ticino okolo roku 1480, kdy se postava *odehrává*, ještě nebyl, tudíž styky s mou milovanou Itálií (tedy pardon, italskými městy) mohl mít nejvíce právě asi výše zmíněný kanton (někdo fundovanější jistě uvede na pravou míru, určitě tam byly nějaké správní oblasti či tak něco).

Na první fotce je oděv na takového to obyč nošení, srovnávám s dnešní mikinou. na druhé pak forma do počasí nad 20 stupnú Celsia.

Zařadit bych se chtěl do kategorie KM s ručně šitým spodním prádlem.

Nyní chyby, kterých jsem si vědom (a třeba se ke svému potěšení dozvím, že chybami nejsou).

Boty : špatný, gumová podrážka, nepodložený, vymění se
Čepička : nepodložená, zrovna tvořím takovouhle http://i4.photobucket.com/albums/y149/d ... de_530.jpg
Šnůrky : pěkné splétané vlněné jsou již na cestě + nákončíky předpokládám
kalhoty : součástí je obvykle padací poklopec, zrovna jsem ho odpáral, páč byl poněkud omezující (nový ve výrobě)
fusekle : ty jsou určeny do chladnějšího počasí, na fotce pouze machruji faktem , že je mám
něco přes doublet : Tak, zde je kámen úrazu, který se zde snad podaří rozbít - Něco reprezentativního, co mě třeba i zahřeje - co by to mělo a v mém postavení mohlo být ? Šlo by http://www.companie-of-st-george.ch/cms ... arger.jpeg (kabátek G ) ?
doplnky : zatím chybí, předpokládám tenčí pásek, nějakou pěknou brašničku, nůž i k civilnímu nošení ?
obličej :na plastiku zatím nemám, bohužel

Víc už mě nenapadá, takže slovo předávám dále, předem děkuji.
Random
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: Hanýsek

Příspěvek od Random »

Řezat nebudu, ale pár poznáměk dám.

Máš rád Itálii a proč ne. Není poteřba k tomu zuřivých kombinací, protože Uri určitě s budoucí Itálií moc společného nemá. Do Italských dobrodružstí tlačil Spříseženství především kanton Grissons, tedy Šedá liga.

Mimochodem, k té by ta šedá docela šla, barvy Uri jsou žlutá a černá. Švýcaři na svoje kantonální barvy docela dbali, je možné, že někde na oblečení by se u tvé postavy objevily.

Pokud počítáš s výměnou bout, je to vpořádku, toto zcela určitě ne.

Na Švýcara mi přijede lepší to, co máš na hlavě nyní, než praví italská "capitanesca", ale pokud cestuješ a obchoduješ, mohl ses zhlédnout v cizí módě, jak ostatně dokazuje ten kabátec, který je na Švýcara z centrálních kantonů docela odvážný :badgrin:

Pokud se bavíme o roce 1480, tak mi vadí ty nohavice bez krytí. Zvaž přivazovací, nepříliš nadité. Bez nějakého velkého hledání jeden obrázek z Schillingovy kroniky, tuším je to Bernská, 1482:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... _3_282.jpg

S pláštěm si dáš. Pro měšťana to chce pěkně naditý, s mnoha sklady na zádech i břiše, celkově vypasovaný a se zvýrazněnými rameny. Bacha na dataci, podle časopisu se střihy (je ve "Svýcarské pěchotě" se möda svrchních kabátců v 15. století vyvíjela někdy i o 5 - 10 letech (především střih rukávů).
"Ad ultimum!"
Hanýsek

Příspěvek od Hanýsek »

Děkuji za reakci. To s tim kantonem Uri byl pouze projev mé neznalosti oblasti, takže děkuji za upřesnění.
Co se kalhot týče, ony přivazovací jsou, akorát na té fotce to není vidět (což je způsobeno jak nevalnou kvalitou, tak faktem, že tam místo košer šnůrek mam provizorně malé kožené tkaničky. Krytí, jak jsem již naznačil, je odejmuto pouze dočasně z pro pány velice citelných důvodů.
Možná jsem zcela nepochopil pojem naditost.Myslíš-li to prostorově, ty nohavice jsou velice těsně napasované, to akorát já jsem tlusté prase. :D
Ještě jedna věc...píšeš o časopisu se střihy ve Švýcarské pěchotě - pokud tím máš na mysli sekci tohoto fora, je tam nějaký omezený přístup. Nešlo by (pakliže je to např. pdf nebo tak něco) pár těch pro mě relevantních stříhů nalinkovat sem ? moc bych to ocenil. Díky
Random
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Random »

Přivazování nohavic - kožený řemínek vůbec není provizorium, ale zcela akceptovatelný prostředek. Sám mám jelenicové tkanice od své švadlenky a jakkoliv jsem se na to zkraje moc netvářil (bál jsem se, že popraskají), drží jako pověstná Helvítská víra.

Moje poznámka se ale netýkala přivazování nohavic, ale přivazování krytí, tedy "poklopce". To se dá řešit různě, koncem XV. století už i na háčky, ale tkanice (řemínky, vedou (a ještě dlouho budou).
Naditostí mám ne mysli to, že na přelomu XV.-XVI. století se objevila móda vycpávání krytí, která vedla někdy až k obludným rozměrům. Do krytí se všíval měšec, který plnil mj tu funkci, že zdůrazňoval nositelovo mužství, někdy se objevovaly dokonce falické modely (to ale až o něco později - tady máš třeba ilustraci z roku 1500: http://www.schielhau.org/images/39.jpg). Proto jsem navrhoval, aby tvoje krytí bylo ještě přiměřeně "splasklé".

Střihy - sorry, neumím. Ale poradím: jestli chceš dělat Švejcara, pořiď si píku a přihlas se do Švýcarské pěchoty. Dostaneš přístupová hesla do příslušné dané sekce (měl bych to umět i já, ale prosím tě, obrať se raději na Siegfrieda) a tam najdeš všechno, co je k tomu potřeba.
"Ad ultimum!"
Krea
Místo/Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krea »

add. přivazování nohavic - "9 z 10 patnáckářů doporučuje ručně pletené." Jde o to, že pletené tkanice umožňují lepší pohyblivost. Jsou totiž "přirozeně elastické", takže při nošení pracují. Nahradit se dají bavlněnými pleteným tkanicemi normálně z galanterie - na první pohled jsou dost přesvědčivé. Pro zaryté LH leda uplést způsobem "pletení na cívce" - jde to rychle od ruky. Materiál ideálně vlna nebo len.
Bavlněné koupené mám na renesančním venkovu na přivazování rukávů. Vzhledem k tomu, že se přivazují jen 1 tkanicí, musí být odolná a pružná. Nosím ho už dva roky a funguje to dobře.
Pokud nemáš nákončí, stačí konce prošít nití - chce to různě a hodně - taknici jakoby stahnout k sobě cca. poslední 1,5 cm. Pak to drží a vcelku dobře se to provléká.
"Bát se? Tebe? Před hodinou jsem zabila a stáhla medvěda dvakrát tak velkého - a to ani neměl tak hloupé poznámky!" :) hra Proroctví, Altar
Ignac
SHŠ: kanton Bern
Místo/Bydliště: Praha

Příspěvek od Ignac »

Já používám lněnou tkanici, sice strojově tkanou, ale pěknou... kupoval jsem ji v Praze v Dlouhé u Kutila, myslím že za 5Kč/m a místo nákončí používám variantu "propil nákončí v krčmě a tak musí chodit jak trhan jen s uzlíky na konci tkanic..." drží to, a když se to udělá dobře, tak se mi to taky dobře provléká a navíc se to nevyvlékne tak snadno...
Kritizovat- to znamená usvědčit autora, že to nedělá tak, jak
bych to dělal já, kdybych to uměl.

Čapek K.
Hanýsek

Příspěvek od Hanýsek »

Šnůrky - no já mam objednány ty splétané od Mercatores, snad budou ok ...
Krytí - teda....vycpaný pro zvýraznění mužství...mě nikdy nenapadlo , že to bylo vycpané, sem vždycky myslel ,že to bylo způsobený zkrátka stylem tehdejších umělců... to s tim vycpávánim mě nadchlo, díky za pobavení :D
Co se přístupu do švýcarské pěchoty týče, siegfrieda poprosim (v tom projektu už tak nějak jsem - za kompanii) ... akorát jsem myslel , že to forum je jen pro nějaké *papaláše* a koordinátory projektu...

No a všem děkuji za plodnou diskuzi 8)
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Hanýsek napsal: (v tom projektu už tak nějak jsem - za kompanii) ... akorát jsem myslel , že to forum je jen pro nějaké *papaláše* a koordinátory projektu...

Hihi, pro papaláše :) To jsi musel získat ten dojem kvůli Šimonově aktivitě, že? A já si říkal, proč vždy chce patnáct pík a pojede na výcvikový tábor desetkrát :D Ne, ještě že ho máte, je to dobrej chlap, tenhel Rothas :D

Jinak šňůrky od Mercatores jsou více než v pořádku...

Čapek K.
Šimon z Curychu
SHŠ: Kompanie z Curychu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šimon z Curychu »

ehm ehm...

za sebe říkám: změnil bych barvu kalhot a pourpointu - respektive jedno z nich by mohlo mít jinou barvu, jak je to stejnobarevné, tak to vypadá divně.
Šimon Christian Attinger
Curyšská hotovost
Obrázek
Zürich, die berühmte Stadt
Ignac

Příspěvek od Ignac »

Divně možná, ale jen kvůli tomu, koho se snažíš reprezentovat. Kdybys byl spíš chudší člověk, sotva si budeš vymýšlet, abys měl nohavice z jedné vlny a pourpoint a doublet zase z jiné... Ale takhle je to takové fádní...
Připomíná mi to fotku jednoho kušníka, moc pěkně udělaného, právě měl jednobarevný doublet a nohavice, všecko takové, že mu to ne úplně sedělo a pak ty doplňky: děravé boty, prodřené žebradlo... prostě detailně udělaný, škoda že u sebe tu fotku nemám.

Ale je to úplně jiná majetnická vrstva než reprezntuješ ty, takže Šimon má recht. :bigsmurf:

Tak jsem tu fotku našel doma

Obrázek
Naposledy upravil(a) Ignac dne 07 Ún 2009, 10:34, celkem upraveno 1 x.

Čapek K.
Hanýsek

Příspěvek od Hanýsek »

jop, ten pourpoint změnim jisto jistě, takhle to působí jak nestoudný kapitalista s padesátých let osmnáctého století :)

----------------------- 15 úno 2009, 11:00 ---------------------

Ignac : Dobrej střelec, vypadá fakt zchudle (i výrazem) :)

Takže jsem téměř vyřešil výše zmíněné (šnůrky dorazily, nové botky http://www.sedlarmates.cz/obr/gotika/111.jpg objednány, nový pourpoint skoro došitý ) + chystám se trošku ododvážnit doublet. Malý dotaz k tomu - vyskytovaly se v jihovýchodnímu Švýcarsku rukávy s balonky nahoře ? Něco jako tohle http://www.medievaldesign.com/restricte ... e_6460.jpg ?

A ted především ... výbava do války 8) Chtěl bych to stylizovat jakožto střelce z arkebuzy (což doufám není naprostá pitomost) s občasnou nutností vlézt do s píkou do čtverce . Přes civil bych chtěl přetahovat poctivou vycpávanici... ale u té jsem narazil na problém - mám ušitý a nacpaný polotovar tak akorát po rozkrok, ale nevím příliš, jak dál. Představoval bych si dlouhé rukávy s balonky u ramen (šlo by to ?). Zapínání na hromadu látkových knoflíků. Trošku mě zaskočilo, že při prohlížení některých Schillingových vyobrazení jsem mezi spoustou těžce oplechovaných bojovníků vč. střelců nenašel žádné vyditelné prošívanice/vycpávanice. No takže otázkou zůstává, zda vycpávanou zbroj vůbec dělat, nebo zda běhat jentak v hadrech , nebo zda se zakrývat do plechů (což by mě vůůůbec nepotěšilo :evil: )

Děkuji za případné názory
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Příspěvek od Romikov »

Hanýsek - nutno brát v potaz že část obrazů byla malována na zakázku pro šlechtu ( či měšťany) která se tak chtěla viděti na daném výtvoru (druhou část malovali duchovní) - tudíž na obyčejného vojáka nezbývá místo, také záleží na lokaci děje. Takový zkušený žoldnéř nebude mít na sobě hadry ale něco pořádného, naverbovaný sedlák se holt spokojí s tím co sežene či si udělá, taktéž tak učiní žoldák začínající.
Toto vše se dá odvodit logicky - maluji li např. slavnou bitvu nebudu vyobrazovat vidláka od hnoje ale elitní jednotky, je to vlastně jako dnes - na vojenské přehlídce neuvidíš odvedence a kuchaře ale tu nejlepší část armády jakou ona je schopna dát dohromady ( nepojedou Uvazem když maj Hummry). Navíc většina malířů ( NE VŠICHNI) žádnou bitvu neviděla a používala leckdy vlastní fantazii a své omezené znalosti ( odvozené od toho že občas někoho někde viděli ve zbroji) a čísi hrubé vyprávění děje.
Navíc je zde nutné podotknout že městská hotovost měla složení a výstroj odlišnou od žoldnéřských vojsk povětšinou byl stupeň ochrany (zbrojí) nižší než u vojsk nájemných.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”