Heinrichvs napsal: ↑10 Pro 2018, 17:24
Důležitá informace pro ty co zuří...
Ja myslím, že tu nikto nezúri. Mne osobne sa to iba nepáči, to je celé.
Heinrichvs napsal: ↑10 Pro 2018, 17:24
...a po konzultacích na univerzitě v Nitre, se to změnilo na dřevěný luk...
Nabudúce odporúčam nekonzultovať v Nitre

. Nič proti, ale tí ľudia vedia o výrobe lukov očividne kulový...
Mne by teda drevený luk vôbec nevadil, ale vyrobil by som ho ako stredoveký luk. Hádal bych sa o tom, že v stredoveku takéto luky z reziva nerobili. Máme nejaké stopy o lepených lukoch, no to je iná debata.
Tulec vieme, že sa používal opaskový. Mne išlo skôr o prevedenie. Na mňa to pôsobí ako moderný tulec, ktorý sa snaží vyzerať "historicky". Týchto tulcov som už pár videl, aj originálov. Takže spracovanie by som volil iné.
Heinrichvs napsal: ↑10 Pro 2018, 17:38
Pánové, jste si jistí že vy víte přesně jak vypadali luky v té době ve střední Evropě?
To samozrejme nevieme. Ale dá sa pomerne dobre odhadnúť, o čo by asi tak mohlo ísť. A hlavne, nepoužíval sa striktne jeden druh luku. Rôzny ľudia používali rôzne luky podľa preferencie, cenovej dostupnosti, účelu použitia a pod. Ja som tých kníh už tiež prečítal hromadu a v súčasnosti som nadobudol dojem, že na našom území sa používal prevažne kompozitný luk maďarského typu. V menšej miere celodrevený luk anglického typu, príp. nejaká obdoba flatbowu a dá sa uvažovať u lepeného luku z dreva s reflexnými siahami ako sa používal v severnej európe a ázií. Nálezy z Ukrajiny a Ruska týchto lukov máme, myslím že okolo 10st.
Inak v strednej a západnej Európe bol preferovaný typ luku na armádne použitie kuša (aspoň v tom období o ktorom sa bavíme). Občas možno zahliadnuť luky anglického typu.
Heinrichvs napsal: ↑10 Pro 2018, 19:08
...a pak co by ten napnutý luk asi udělal v expozici.
Odpočíval? Čo iné by tam robil

. Nechápem obavy z napnutého luku. Prinajhoršom dostane set, čo je úplne jedno v tomto prípade.
Napr. kuše sa skladovali velice pravdepodobne s už napnutou tetivou (aj tie s dreveným lukom). O tom nasvedčuje napr. to, že ich luky nemali dvojitú drážku (na stringer), ktorá by umožnila nasadiť tetivu priamo strelcovi v prípade potreby. A ešte taká pikoška. V Anglicku bol istú dobu ban na kuše (okolo 1540), pretože veľa vrážd a nehôd bolo spôsobených práve touto zbraňou. Vo vyhlásení je okrem iného uvedené, že niektorí ľudia nosia kuše už natiahnuté aj so šipkou (asi preto tie nehody..., viz R.P. Gallwey, The book of the crossbow).
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain