Gumáky budou mít nejspíš hodně kompresního dřeva .. však mám jeden takový doma ..
Rekordmani z lehkého dřeva, no, to bude asi rychlostí napřimování, ale v tom se skutečně nevyznám vůbec.
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Gumáky budou mít nejspíš hodně kompresního dřeva .. však mám jeden takový doma ..
Že sa nečudujem, že to video je z Ruska
Vo WoW je pár lukov odmeraných. Priemerne vychádza SG na 0.62 alebo tak nejak, medzi 0.55-0.76 pokiaľ si pamätám. V tabuľkách sa udáva hustota tisu priemerne 0.69 alebo tak nejak. Takže sú asi o 11.5% ľahšie podľa tejto hrubej úvahy... Otázkou je drevo hustoty 0.76 na luku 79A1599, ktorý je znateľne väčší ako typické luky. Ponúka sa tu úvaha o kompresnom dreve o čom vypovedá i jeho väčší deflex
To preto, že vtedy si to tvrdil ty a nie títo "velikáni". Tiež si pamätám ako ma presviedčali ako anglický luk prebije hrudný plát. Jeden blbeček dokonca argumentoval, že brnenie nemohlo byť viac ako 1.5mm hrubé, lebo nevie ako by to ohýbali...

Ten luk 79A1599 se očividně potopil s tětivou, takže je myslím nemožné určit jestli měl deflex, rexlef, nebo byl rovný.dav1dMldc napsal: ↑30 Srp 2019, 14:52Vo WoW je pár lukov odmeraných. Priemerne vychádza SG na 0.62 alebo tak nejak, medzi 0.55-0.76 pokiaľ si pamätám. V tabuľkách sa udáva hustota tisu priemerne 0.69 alebo tak nejak. Takže sú asi o 11.5% ľahšie podľa tejto hrubej úvahy... Otázkou je drevo hustoty 0.76 na luku 79A1599, ktorý je znateľne väčší ako typické luky. Ponúka sa tu úvaha o kompresnom dreve o čom vypovedá i jeho väčší deflex.
Nevím kdo to tvrdil, ale když máš částečnou plátovou zbroj tak se pod to často nosila i kroužkovka ... a když byly později "celý" zakuti do "železe (celopláty),
No vidíš, takže i ty máš slušně těžký topol.

To by mě zajímalo, máš něco konkrétního? Prosím

To já mám info že to bylo max. k 2mm uprostřed, a na krajích i pod 1mm.

Varování, následující příspěvek obsahuje pseudovědu nejtěžšího kalibrudav1dMldc napsal: ↑30 Srp 2019, 14:52Vo WoW je pár lukov odmeraných. Priemerne vychádza SG na 0.62 alebo tak nejak, medzi 0.55-0.76 pokiaľ si pamätám. V tabuľkách sa udáva hustota tisu priemerne 0.69 alebo tak nejak. Takže sú asi o 11.5% ľahšie podľa tejto hrubej úvahy... Otázkou je drevo hustoty 0.76 na luku 79A1599, ktorý je znateľne väčší ako typické luky. Ponúka sa tu úvaha o kompresnom dreve o čom vypovedá i jeho väčší deflex.
... vtip?earendil napsal: ↑30 Srp 2019, 20:15To by s tím mým výpočtem dával skoro 90 liber ve zdravém stavu. A když vezmu v úvahu, že dřevo bude rozežranějější blíž k obvodu, kde ale má zároven větší důležitost pro pevnost, tak se to o trochu zvedne a opět se blížíme těm 110 librám, jak se mi hodí do krámu, protože už jsem to někde víckrát četl![]()
Druhou otázkou je , aké hroty vtedy reálne používali a ako to fungovalo. Povedal by som, že na "rozumných" vyobrazeniach (nie kdeakých kresbičkách a pod.) je skoro vždy nejaký tip 16, ako na Wesminister abbey šípe. To nik neskúšal (aspoň o tom neviem). Použili plátorez...
Očividne nie
Heinzov papagáj
Tá pseudoveda je aspoň niečo, určite lepšie ako argumenty z presvedčenia o tom ako to bolo "lebo si to tak myslím". Ale príde mi to až príliš hrubé a u tisu táto lineárna úmera často vôbec nefunguje.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů