1. Kompenzácia.
Často zabúdame, vedome, lebo sa nám nechce, alebo nás to proste nenapadne. Optimálne je sa naučiť strieľať obojstranne a dávať rovnaký počet výstrelov s prava aj s ľava. To sa väčšinov nepodarí, tak je fajn proste prehodiť luk do druhej ruky a natiahnuť ho rovnako, ako bolo výstrelov.
Ak človek nepracuje fyzicky, tak je dobré pridať aj cviky na ostatné partie tela. Buď v rámci tréningu, alebo doma či vo fitku. Podľa mňa stačia jednoduché chlapské cviky. Kliky, drepy, zhyby... (odp. knihu Tréning väzňa od Paula Wadea) Súkromný tréner a fitko je samozrejme optimum
V prípade, že neprecvičujeme celé telo, tak strieľaním, aj obojstrannom, posilňujeme len určité svalové partie. Tým si spôsobujeme deformácie a riskujeme zdravotné ťažkosti.
2. Postupne zvyšovanie záťaže.
K silnejším lukom sa treba prepracovať postupne. Je to možno nákladnejšie, ale radšej kupovať raz za pol roka o desať libier silnejší luk, ako riešiť rozbité kĺby, potrhané väzy, či svaly.
Mne sa najviac osvedčil postup sily o 10-15 libier. Jakmile s lukom človek pohodlné strieľa 2 hodiny a minimálne 100 dotiahnutých výstrelov, môže ísť vyššie. Je to pomalý postup, ale telo si zvyká. Nielen svaly, kde je nástup sily rýchli, ale spevnejú aj kĺby, väzy a kosti. Výrazne sa zníži riziko úrazu.
3. Pravidelný tréning.
Odporúčal by som strieľať 2x do týždňa. S môjho pohľadu optimum, čo sa týka sily a zručnosti na jednej strane a regenerácie na strane druhej. Aj raz týždenne je fajn, čo sa týka regenerácie, možno ešte lepšie.
Píšem o silných lukoch a plnom tréningovom zaťažení, samozrejme.
V prípade, že s tréningu človek vypadne na viac ako dva týždne, odporúčal by som si na prvý tréning vziať slabší luk, nehrotil by som to na maximálnu silu. Svaly v pokoji rýchlo strácajú silu, aj keď sa nám to nezdá a hrozí zranenie.
4. Správna technika výstrelu.
Samostatná téma. Netrúfam si na ňu. Neviem, či mám správnu techniku
5. Správna výživa, lieky a výživové doplnky?
Ťažká téma. Odborník na dietológiu niesom. Tak moc neporadim. Často ale podceňovaná vec.
Výživové doplnky, to je na každom s nás. Myslím ale, že chondroprotektiva na báze kolagénu, glukozaminu či kyseliny hyalurónovej neublížia a nepovažoval by som to za doping. Klasická domáca tlačenka či huspenina, ako zhroj kolagénu tiež neuškodí
Iné povzbudzujúce látky? na koment sa necítim dostatočne odborne zdatný. Pre "sypačov"* je na trhu toho spústa.
Pritizápalovým liekom by som sa vyhol. Bral iba v prípade nutnosti a potom zvážil, či som to niekde neprehnal.
Kto to dočítal až sem, tak klobúk dole. Dik za to, možno ti tento sloh pomôže.
Ešte raz prosím o doplnenie veci, na ktoré som zabudol a za vlastné postrehy.
Ďakuje.
* Sypač- slengový výraz pre návštevníka posilňovne, poživajúceho rôzne instantné doplnky pre zlepšenie rastu svalov, zvýšenie výkonu a sily.