[/quote]
Určite môžeš

. Súhlasím, že agát je asi najlepšie drevo na flatbow, ktoré sa dá bežne zohnať. Keby nefretoval, tak je imho lepší ako osage.
K lepeniu: uváž nasiakavosť vody agátu a javora. Ak je agát už raz suchý, tak voda z neho stečie ani nemusí byť nalakovaný. Ja som kedysi skúšal lepiť šľachy na rôzne dreviny a potom ich odtrhnúť. Na javore držali veľmi dobre, dokonca sa drevo vytrhávalo. Na agáte držali naopak veľmi slabo. Kľudne sa dala odrhnúť celá vrstva nalepená na luku. To som tiež skúšal. Mal som takto rozrobený agátový šľacháč, ktorý som potom odvrhol a vrstvu šliach som jednoducho celú odtrhol a zrecykloval

.
No a glej je naviac taký, že nenasiakava kapilárne do pórov alebo puklín dreva (narozdiel od vody alebo sekundového lepidla) a zmáča povrch veľmi špatne.
K pevnosti: Máš zrejme lepší agát ako ja a horší javor

. Lepený luk z backingom z agátu s porušenými vláknami bych asi nerobil. A to agát by bol inak ako backing super, pretože je tuhý a pružný. Mne sa agátové luky štiepali na backu, keď som porušil vlákna, napr. aj z boku ak bola hrča zrovnaná. U javorového backingu sa mi to nikdy nestalo.
Aký najsilnejší luk si s porušenými vláknami z agátu / javoru spravil?
Ale stále nevidím výhodu agátu. Turci používali na ramená javor a to podľa mňa o niečom svedčí.
Ale uvidíš ako ti to dopadne. Môžeš potom zreferovať.
[/quote]
Ahoj. S agátom som pracoval veľa a nesfretoval mi ani jeden kus. Bavíme sa o jadrovom dreve so širšími letokruhmi - úzke sú total na prd...S tvrdením že je to ako "náš osage" sa plne stotožňujem. So šľachovaním agátu som nemal najmenší problém, šľachy držali dobre, pre mňa jedno z najlepších driev na šľachovanie. Defakto, šľacha drží dobre na každom dreve, rohu atď. ak sa správne aplikuje. Snažím sa pri tvorbe luku neporušiť vlákna, takže s vyštiepovaním som zatiaľ problém nemal. Silné luky nerobím, z agátu spravíš aj 100lb flat ale načo, nikto to nechce...Z javoru som mal najsilnejší flat tuším do 70lb z agátu viac...aj tak som ich zoslaboval keďže to nikto ťahať nechcel. Turci používali na ramená spravidla to čo mali...keby u nich agát rástol použili by aj ten. Pred tým ako som začal robiť ten druhý kompozit, kde som použil agát som si spravil test v ohýbaní javoru a agátu. Pokusne som spravil jedno rameno o rovnakých rozmeroch a hrúbke. Obe ramená som skúšal ohýbať až po hranicu zlomenia. Javor toho veľa nezniesol a hneď setoval. Zlomiť ten agát takmer nešlo, aj po krutom zaobchádzaní končil len s miernym setom. Výsledok luku zreferujem. Takže na záver dodám len to čo už vieme, stále je to o dreve kus od kusu. Dobrý javor bude lepší ako zlý agát a naopak. Nezvyknem už luky pridávať do galérie, tu sa rieši hlavne ELB a na flaty je odozva slabá (okrem tvojich postrehov sa k tomu veľmi nevyjadruje nikto).