Asi najdôležitejšou zmenou je zaniknutie EWBS, na ktorej základe staviame. Keďže EWBS už oficiálne neexistuje, nemusíme sa striktne držať jej pravidiel ako doposiaľ. Máme teda "voľnejšiu ruku" pri modifikácií pravidiel vhodným a primeraným spôsobom ku súčasnej úrovni vedomostí. Niektoré pravidlá sa ukázali byť zbytočne obmedzujúce alebo neadekvátne a padli návrhy na ich modifikáciu.
Ďalším míľnikom je publikácia Weapons of Warre (WoW), ktorá obsahuje informácie vtedy nedostupné. Jej preloženú časť o lukostreľbe už členovia CSWBS dostali alebo ešte dostanú (vďaka patrí Kašovi
Takže ako "kontrolór" by som rád začal diskusiu na úpravu pravidiel. Predovšetkým v týchto oblastiach:
1) Zmena parametrov EWBS šípov / vytvorenie nového reprezentatívneho modelu šípu v disciplíne flight.
Problém: Veľa ľudí sa posúva od náťahu lukov 32", ktorý bol zaužívaný moderný štandard, ku kratším náťahom 28"-30", ktoré sú historicky odpovedajúce. EWBS šípy sú predpísané dlhšie, najmä BLSB, pričom horná hranica nie je stanovená. Je veľmi nepohodlné a zbytočné mať 31.5" šíp, ak človek ťahá menej, napr. 30" alebo aj 31".Taktiež šíp dlhý 34" je podľa definície v poriadku, no ide zrejme o historicky nezmysel, zatiaľ čo 30" je vylúčené definíciou a pritom ide o typickú dĺžku šípov na Mary Rose (MR).
Riešenie: Prvý návrh padol odstrániť požiadavok na dĺžku šípov. To avšak obsahuje komplikáciu, v tom prípade totiť nejde o šípy podľa EWBS. V podstate je to vytvorenie vlastného šípu typu napr. "CSWBS livery arrow" a pod. V takom prípade je zbytočné sa vôbec držať týchto modelov šípov, ktoré sa ukazujú byť stejne nevhodne navrhnuté (dlhé, hrubé, ťažké, ...). Ďalším návrhom bolo teda vytvorenie nového šípu podľa súčasných poznatkov, ktorý by lepšie odpovedal historickej realite, najmä MR.
Otázka: Súhlasíte s vytvorením nových kategórií šípov CSWBS, ktoré sa budú strieľať na turnajoch namiesto terajších? Ak áno, založím nové samostatné vlákno, kde sa budú riešiť špecifikácie. To samozrejme súvisí s disciplínou flight, takže ak máte návrh na zlepšenie tejto disciplíny, môžete napísať.
2) Disciplína Clout.
Tu je všetko asi ok.
3) Disciplína Target.
Táto disciplína sa tu už riešila a myslím že zdarne, no rád by som, aby sa to oficiálne premietlo i do pravidiel.
Problém: Klasická 100yd je príliš náročná. Úspešnosť zásahu vychádzala okolo 5%, čo je absolútne neprimerané. Naviac bol vždy problém s vyhodnotením, ľudia končili na rovnakých pozíciach.
Riešenie: Na pár turnajoch sa veľmi osvedčila terčová streľba na rôzne vzdialenosti, napr. 30m, 60m a 91m. Tiež je lepšie vidieť schopnosti strelca, ktoré zanikajú náhodným zásahom u 100yd.
Otázka: Bolo by vhodné sa dohodnúť na vzdialenostiach a počte výstrelov. Osobne myslím, že vzdialenosti 30, 60 a 91m (33yd, 66yd, 100yd) sa osvedčili, pričom sa strieľa 6, 6 a 12 šípov.
4) Úprava definície lukov.
Problém: Padol návrh na odstránenie požiadavku na ohýbanie tyčí lukov, napr. do reflexu.
Podľa mňa je súčasný požiadavok v pravidlách adekvátny. Umožňuje vyrovnať tyč, ale neumožňuje napr. zahnúť špice ako "recurve". Luky s recurve existovali ako naznačujú dobové vyobrazenia, otázkou je do akej miery. Osobne si myslím, že to bežná prax v Anglicku nebola. Ja by som to teda nechal ako to je.
5) Lovecká kategória.
Problém: Otravné a nudné čakanie na turnajoch, ktoré odradilo už polovicu ľudí...
Riešenie: Navrhujem, aby lovecká kategória strieľala to isté ako warbow bez dodatočných vlastných disciplín. Jediný rozdiel bude v tom, že vo flighte sa bude strieľať iba flightový (ľubovoľný vhodný) šíp a clout bude ako pre ženy, t.j. na 185yd alebo 140yd (podľa vlastného výberu).
V záujme rozšírenia účasti na turnajoch by som túto kategóriu nerušil, ale to ako prebiehala doteraz je na nasranie všetkých účastníkov wb kategórií...
6) Nové disciplíny.
Problém: Stále sa strieľa to isté dookola. Je to pre veľa ľudí už nudné a nezaujímavé. Tiež sa strieľa málo šípov za turnaj.
Riešenie: Navrhol by som pridať jednu -dve voľné disciplíny do turnaja podľa možností organizátora. Vyhodnotenie by bolo spoločné s ostatnými disciplínami. Nechápem prečo robiť nejaké nové disciplíny pomimo hlavného turnaja... Viac disciplín = väčšia skúška strelca <=> lepšie posúdenie jeho schopností.
Uvítal by som vaše nápady a pripomienky ku vyššie navrhnutým bodom. Pri komentovaní prosím uveďte čislo problému pre prehľadnosť.