To Ellanor: snažila jsem se najít pro něco takového podklady, ale bohužel nejsem historik ani archeolog a v běžně dostupných materiálech jsem nic kloudnýho nenašla... Takže jsou to spíš teorie, ke kterým jsem se dostala a které se přiklánějí k šatům buď vcelku nebo děleným... Já osobně jsem koukala na obrázky, až jsem vykoukala, že někeré zobrazené ženy mají živůtek dosti odlišného vzoru než sukni, jiné barvy (jestli můžeme u rytin mluvit o barvách) a často se zdá, že i jinak silné látky. To samozřejmě vůbec neznamená, že to nemohli sešít dohromady, ale říkám si, jestli prostě nebylo
jednodušší strčit živůtek do sukně a hotovo? A když je horko, tak ho můžu sundat...
Krom toho ženy na rytinách mají živůtek celý pěkně vypasovaný i v případě, že mají přes pásek vykasanou sukni, čehož jde, jak jsem zkoušela, na živůtku se sukní dosahovat výrazně efektněji než na šatech...
Proti rozděleným šatům samozřejmě hovoří nálezy, ale těch se dochovalo dost málo, tak nevím, jestli vůbec něco říkají...
Jestli chceš být z obliga, sežeň si nějaký pěkný obrázek, udělej si šaty přesně podle něj, a když bude někdo remcat, že je nemáš sešitý, vytáhni obrázek a nech ho porovnat realitu s předlohou ať sám uzná, jestli ses trefila

Jana