Pár let pobytu mezi muflony a fotografy mě sice obohatilo, ale jsem povahy hravé a přelétavé, takže bych si chtěl alespoň občas do někoho plácnout dvoumetrovým klacíkem.
Vzhledem k tomu, že nemám svou skupinu a na šermířské scéně se objevují postupem času pěkně fungující spolky, které mají svá interní pravidla a zvyklosti, které bych bohužel nebyl schopen asi dodržovat, jsem nucen se na akcích připojovat jako externista. Celkem často se vídám se Švýcarskou pěchotou a rád jezdím na Zbiroh, takže jsem několik chvil věnoval hledání v googlu a nakonec našel východisko, šanci, jak se k nim vetřít. Podotýkám, že to tak může udělat více lidí, pokud budeme rekonstruovat konec patnáctého století.
Švýcarská pěchota (dále ŠP) je nyní rozdělená do několika kantonů a pár kantonů jí stále chybí, např. Fribourg.
Fribourg se k ostatním kantonům přidal až koncem patnáctého století (cca 1481), takže v rámci roleplayingu můžeme na akcích ŠP předstírat, že jsme nové přírůstky.
A nyní k oblečení... bude to kratičký seznam, ke kterému bych chtěl, abyste se vyjádřili. Je nutné však brát na zřetel to, že do šermu mohu vrazit tak 2000-3000Kč za měsíc maximálně.
Boty neobracené s gumovou podrážkou a přezkami -nerad bych tvrdil, že splňují jakési dnešní minimum, ale v tuhle chvíli je mám, slouží mi dobře a zas tak špatně nevypadají. Investovat do nových si myslím, že je zatím zbytečné.
Otázkou je, kdo mi udělá další. Tarbík je vyšší liga, Kvasnička nemá kdy a od Matese jsem nic kloudného zatím neviděl.
Spojené nohavice z přírodně bílé 100% vlny (s ťapkou) -zřejmě si každý poťuká na čelo, proč zrovna bílé, že se to bude špinit. Nejsem prase a kolikrát raději postojím, než abych seděl v nějakých sračkách. V nejhorším si hodím pod zadek nějakou dečku, či kožešinku. Dělával jsem to často, budu to dělat i nadále. Do bitvy budu tahat černé nohavice.
Bílou vlnu jsem si vyhlédl ve Stock Houseu z Italské, bohužel se mi zatím prodejna neozvala. Ještě se je pokusím kontaktovat telefonicky. Dost by mě mrzelo, kdyby už neprodávali, přírodní odstíny se blbě shánějí.
Bude šito v ruce.
Bruchy lněné, delší -mám čtvery a skutečně se mi ten slipový patnáctkový tvar nechce nosit.
Dublet z temně modrého až černého vlněného flauše -podařilo se nám jej celkem slušně vypasovat. Tak, že přestřih je umístěn skutečně na úrovni pupku. Nikoliv níže, jako jsem měl příležitost vidět u jiných lidí. Zapínání bude na malé cínové knoflíčky od Mojsheho. Na sukýnce budou dírky na provlečení tkanic od nohavic. Rukávy budou lehce nabrané a v předloktí úzké.
Opět šité kompletně v ruce.
Košile len a len/bavlna -po kule.
Kabát, plášť a čepec nemám zatím zvolen.