Nemůžu to najít, ale v létě 2008 jsme zkusili 3 denní pochod, pojatý jako dlouhou hlídku hradecké městské milice na poč. 14. st. Zápletka stála na neklidných časech „mezivládí“ 1307-1310, kdy města intenzivněji zajišťovala bezpečnost svých vsí, statků a cest. Pojali jsme to jako pětičlennou hlídku v lehkém odění, vyzbrojenou krátkými 2m kopími a dlouhými noži + někdo sekerou (dnes bych do ní přidal střelce). Byly to 3 dny a 2 noci na cestě lesy na předměstích se zaměřením na cesty a vzdálenější městské statky před branami. Zbroj každého tvořila prošívanice + hemice, někdo měl puklíř. Úkolem bylo odradit pobudy a v případě setkání se stejně silným, nebo silnějším protivníkem se vyhnout případnému boji a přednostně vyrozumět všechny ohrožené, nejbližšího rychtáře a hejtmana. Nejsme vojáci, ale řemeslníci, sloužící si svůj povinný strážní turnus
Každý měl kromě základního oblečení (bruchy, nohavice, spodní a svrchní suknice, kápě) i náhradní oděv (nohavice, spodní a svrchní suknice), plášť, nebo deku, polní lahev, 2-3 kožené řemeny a lněný, nebo konopný provaz o délce cca 5 m, křesadlo, jídelní nožík a lžíci. Já jsem si bral i rezervní boty, protože jsem si krátce před tím ušil obracenky a nebyl jsem si jistý, zda obstojí. Všechno jsme měli v torně na zádech, Romul a Amát si z deky udělali bandalír, ostatní je omotali kolem torny.
Dohromady jsme měli pro 5 lidí jeden malý kotlík (objem cca 2-3 litry), 2 lucerny, 1 signální roh.
Jídlo měl každý s sebou, kdybychom se museli nuceně rozdělit: 1 bochník chleba, kus uzeného, 3 klobásy, sýr, 2 syrová vajíčka, 2 jablka, kousek špeku a 1 vína. Vodu v lahvi měl každý (1-1,5 l) a průběžně jsme ji na trase doplňovali.
Zažili jsme pařák i půldenní déšť a následné ochlazení. Zima obecně nebyla, byť komfortní teplo také ne. Každý večer jsme před západem slunce rozvěsili propocené košile na šňůru. V noci jsme spali na zemi na prošívanicích, přikrytí plášti. Nebylo třeba dělat si bivak, byť k tomu bychom kromě nasekaného chvojí použili pár kopí a provazy. Střídali jsme se na nočních hlídkách a poslední noční hlídka současně vařila snídani před buzením ostatních. Teplé jídlo bylo v rámci snídaně a večeře. Vajíčka šla do kotlíku, nebo jsme si je vařili v popelu k snídani. Malý strážní oheň kvůli světlu a teplu měla na starosti každá hlídka. V případě nečekaného střetu bychom torny odhodili a byli bychom v nám známém terénu docela pohybliví. Kdybychom ale vlezli do léčky, moc šancí bych nám nedával a jedinou řemeslnou strategií by byl útěk
Dnes to hodnotím úsměvně, ale na rok 2008 to možná nebylo až tak zlé
P.S. ta hnědá prošívka bez rukávů je zesilovací přes dlouhou měkkou s rukávem, sbalenou v torně. Bylo docela teplo na dlouhou prošívku a vesta byla příjemná proti otlačení zad. Kdo si nevzal hned na začátku kápi, měl od řemene za chvíli odřený krk