Schwarzschaller
Re: Originály zbraní a zbroje
Ta vlhkost se dostane i skrz kůži a bude to tam reznout i tak, protože to nevětrá... vnitřní potah bych ale jako možnost nezavrhoval. Ale zas - proč by bylo potaženo celé hledí zevnitř i s "pantíky"?
I will kill you so hard you will die to death.
- Václav
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, tak to je možné.
Také mě napadá, že ty dírky mohly sloužit k upevnění koženého lemování, protože okraje nemají ovalení. Ovšem nenapadá mě, k čemu by to bylo dobré.
Nevím, jsou to jen domněnky...
Tohle už berte jen jako brainstorming... co třeba maskovací potah
Nebo tepelná izolace 
Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
- Pappi
- Hlad

- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Hmmm to lemování kůží je jistě také možnost, ale dává mi smysl pouze u toho hledí. To je opatřeno dírami skoro u všech shodně. Ovšem proč ty dírky např. někde uprostřed zvonu pod nýty jenž evidentně slouží k uchycení vycpávky přilby? Jde snad o nějakou další vnitřní vycpávku která mohla např. sloužit jako potící vrstva? Vezměme si co s přilbou uvnitř udělá notně propocená vnitřní výstelka, ale to všechno jsou opravdu jen a jen doměnky. Snad se někomu podaří přijít věci na kloub.Václav napsal:Hmm, tak to je možné.Také mě napadá, že ty dírky mohly sloužit k upevnění koženého lemování, protože okraje nemají ovalení. Ovšem nenapadá mě, k čemu by to bylo dobré.
Nevím, jsou to jen domněnky...
Možná to tam bylo jen tak pro parádu. Jeden to tak udělal a ostatní se opičili.
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dřív, dokud nebudou pověšeni.
- Drak
- Dietolog

- Místo/Bydliště: Myjava, SK
- Kontaktovat uživatele:
A co když to sloužilo pro to aby přilba "dýchala".Aby větrala a nerezavěla když se propotí 
Drak
- Pappi
- Hlad

- Kontaktovat uživatele:
No to myslím, že asi né, protože ty dírky jsou na to dost malé a navíc pro ten účel naprosto nevhodně umístěné. Pro účel větrání bych je viděl v horní části přilby.Drakobijec napsal:A co když to sloužilo pro to aby přilba "dýchala".Aby větrala a nerezavěla když se propotí
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Pokud vím, tak právě kyslík způsobuje oxidaci, že?
Na většinu dírek se přišíval kožený lem (ostatně je to vidět i v publikacích Osprey). A zlaté lemování, či nýty se taky musely nějak přidělat, pochybuju, že dřív znali Loctite.
BTW, řekl bych, že mu to lemování někdo ukradl, chudákoj
Na většinu dírek se přišíval kožený lem (ostatně je to vidět i v publikacích Osprey). A zlaté lemování, či nýty se taky musely nějak přidělat, pochybuju, že dřív znali Loctite.
BTW, řekl bych, že mu to lemování někdo ukradl, chudákoj
- Broďan
- Bůh cynismu

- Kontaktovat uživatele:
Ale no tak Radime ...??! Přileb označovaných jako "černý šalíř" znám alespoň 10ks a všechny mají tyhle dvojice malých dírek, většina má taky dochované malování. Ve spodní části zvonu, jsou ty zdvojené dírky v několika řadách nad sebou, dále po obvodu hledí a někdy i kolem průzorů. Sloužily pro upevnění tkaniček, které držely právě to, co nevíme.
A kožený lem z Ospreye, tak to bych docela rád viděl, co máš na mysli?
A kožený lem z Ospreye, tak to bych docela rád viděl, co máš na mysli?
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání způsobuje, že vidí věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Uff. Dobrý. Asi máš recht. Zrovna jsem dočetl tu diskuzi na Myarmoury...
Koženej lem se objevuje pouze na bascinetech, šišácích, normankách atp.
Koženej lem se objevuje pouze na bascinetech, šišácích, normankách atp.
- Pappi
- Hlad

- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem dočetl tu diskuzi na Myarmoury...
Dobrý a co tam povídaj? Já si jí zase asi před minutou doprohlídnul a taky dobrý. Pěkný pavézy jsem tam našel.
Dobrý a co tam povídaj? Já si jí zase asi před minutou doprohlídnul a taky dobrý. Pěkný pavézy jsem tam našel.
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
huh, fakt že nemám náladu to překládat. Jsem grogy. Broďan z článku vytáhnul to podstatné.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Já to vidím tak, že to slouží výhradně k přidělání vnitřního polstru. Dostali jste někdo v zavřeném šalíři pořádnou pecku ze předu? Když to sklopené hledí narazí do ksichtu, děsně to bolí.... A i když máte dobře udělanou "vnitřní čepici" dostanete prostě holým plechem po tlamě.
Obal na přepravu je blbost. Kdo by se s tím šněroval??? Myslím, že i límec přilby by měl být z vnitřní strany polstrovaný, alespoň tence.... Je to jenom můj náhled a z části osobní zkušenost, fakt to bolí....
Obal na přepravu je blbost. Kdo by se s tím šněroval??? Myslím, že i límec přilby by měl být z vnitřní strany polstrovaný, alespoň tence.... Je to jenom můj náhled a z části osobní zkušenost, fakt to bolí....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
I to mě napadlo. Když jsem si pujčil párkrát bratroj helmu, dostal jsem přes čuni od visóru. 
- Broďan
- Bůh cynismu

- Kontaktovat uživatele:
To mi teda Pájo potom vysvětli, proč to nemají i jiné typy šalířů? Černé šalíře měly dle tebe vnitřní polstrování, aby nerozbily čumec při nárazu a přitom je většina z nich z relativně tenkého plechu. Všimni si, že např. tento šalíř váží pouhých 1580g:Pája1111 napsal:Já to vidím tak, že to slouží výhradně k přidělání vnitřního polstru.
http://www.hermann-historica.de/auktion ... at51_p.txt
V takhle tenký přilbě by asi stěží někdo riskoval život při nárazu kopím.
Silné šalíře s hmotností 3-4kg tyhle dírky nemají. Tak to teda babo raď.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání způsobuje, že vidí věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik

- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Martine, už právě pro to, že ten matroš je tak tenký, bych se přikláněl k tomu polstru. A úderem do masky jsem nemyslel náraz kopí, i když i k němu by mohlo dojít.... Stačí pecka nějakou tyčovkou, klidně i mečem.... Nedokážu si představit, že by se do těch dírek "něco" vázalo často. Třeba ten "přepravní kryt". Zkus se zamyslet, jak by to těmi dírečkami přivazovali????
Podle mě se to přes ty titěrné dírky přišívalo.
Podle mě se to přes ty titěrné dírky přišívalo.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“