uff... pomýlil som sa, teda neutralizovať kyselinou,Pája1111 napsal: Asi nepomohla, pokud vím, peroxid je žíravina, tudíž zásada, kdyby to byla kyselina, to by bylo jiné
Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Šípy, toulce, chrániče a jiné chlapské doplnky
Originál má nakovaný břit z tvrdšího a tudíž i těžšího materiálu. Mluvil o tom Mark v Medlánkách na své přednášce o hrotech.lasky napsal:pokusil som sa podla neho...akurat ten vazi tusim ze 15 gramov a mne to da 9,5-11gramu...
Budeš něco takového zkoušet?
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Vycházím z toho, co píše Mark ve své studii o zápalných hrotech: Posledným typom bol hrot z nákresu z Alnwicku, ale pretože hrot z Royovho obrázku bol rovnaký (ale detailnejšie zobrazený), rozhodol som sa ho skrátiť a tým ho urobiť ľahším. U tohoto hrota som znova použil materiál pre umelecké kováčstvo, pretože je ľahší. Vypočítal som, že hrot bude asi o 12 gramov (185 gn) ľahší, než keby som ho urobil z ocele. Ďalším dôvodom, prečo som zvolil tento materiál bol fakt, že som potreboval na koniec hrotu privariť čepeľ s protihrotmi.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
Honza F. napsal:Vycházím z toho, co píše Mark ve své studii o zápalných hrotech: Posledným typom bol hrot z nákresu z Alnwicku, ale pretože hrot z Royovho obrázku bol rovnaký (ale detailnejšie zobrazený), rozhodol som sa ho skrátiť a tým ho urobiť ľahším. U tohoto hrota som znova použil materiál pre umelecké kováčstvo, pretože je ľahší. Vypočítal som, že hrot bude asi o 12 gramov (185 gn) ľahší, než keby som ho urobil z ocele. Ďalším dôvodom, prečo som zvolil tento materiál bol fakt, že som potreboval na koniec hrotu privariť čepeľ s protihrotmi.
ja tento preklad chapem troska inak, a totiz ze tym ze pouzije pevnejsi material moze si dovolit mensiu velkost a tym zmensi hmotnost, ten preklad je hodne kostrbaty, iste to prekladal niekto kto, vedel po anglicky ale nevedel nic o vyzname slov ktore mal prelozit,dobry by bol originalny clanok, ale ten neviem najst.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Aha. Ztraceno v překladu. No nic.
Originál by mohl mít Jarda, zkus se ho zeptat.
O tom nakovávání na přednášce Mark říkal, že je to docela pracné a že i on měl několik pokusů, než přišel na to, jak to udělat. Tvar toho hrotu, ty zpětné háčky, které nefungují (Mark to demonstroval tím, že šmidlal tím šípem po rukávu, aby ukázal, že se ty zpětné háčky nechytí ani za košili) je výsledek právě toho nakovávání tvrdšího břitu.
Možná poprosit Jardu, aby napsal Markovi, abysme tu zbytečně neteoretizovali a nevymýšleli už vymyšlené.
Originál by mohl mít Jarda, zkus se ho zeptat.
O tom nakovávání na přednášce Mark říkal, že je to docela pracné a že i on měl několik pokusů, než přišel na to, jak to udělat. Tvar toho hrotu, ty zpětné háčky, které nefungují (Mark to demonstroval tím, že šmidlal tím šípem po rukávu, aby ukázal, že se ty zpětné háčky nechytí ani za košili) je výsledek právě toho nakovávání tvrdšího břitu.
Možná poprosit Jardu, aby napsal Markovi, abysme tu zbytečně neteoretizovali a nevymýšleli už vymyšlené.
Myslel sem si že tak sousíš jen podle nějakýho špatnýho překladu. Rozdíl ve váze tvrdé a měkké uhlíkové oceli, která se na hroty používá je totiž tak zanedbatelnej, že dělá kolem deseti kilo na kubík. No a kubík váží 7850 kg. Takže na hrotu to vůbec nepoznáš.
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .
Pripojim sa k Honzovi:

Horné som robil na zákazku, spodné sú moje na súťaž.
https://plus.google.com/u/0/photos/1019 ... 4163281554
...medzi rečou chránič na palec a prsteň z rohoviny (aby ste vedeli, že aj také niečo existuje
):

Horné som robil na zákazku, spodné sú moje na súťaž.
https://plus.google.com/u/0/photos/1019 ... 4163281554
...medzi rečou chránič na palec a prsteň z rohoviny (aby ste vedeli, že aj také niečo existuje

Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Máš to pěkné.
Mám dva dotazy:
Co jsou ty omotávky u hrotů na těch dvou nejhornějších šípech?
U dvou s těmi bílými pery máš pod letkami trošku pokroucená léta. Nemáš strach, že by to tam mohlo prasknout?
Mám dva dotazy:
Co jsou ty omotávky u hrotů na těch dvou nejhornějších šípech?
U dvou s těmi bílými pery máš pod letkami trošku pokroucená léta. Nemáš strach, že by to tam mohlo prasknout?
Vďaka Honzo,
Tie 2 horné sú BLBS a ten komu pôjdu má náťah 30" a keďže BLBS musí mať aspoň 31,5" je to na odlíšenie aby to neťahal ďalej.
Tie letokruhy sú na 2-3 dosť pokrútené, lebo som už nemal matroš. Sú dosť hrubé, tak dúfam, že to vydrží. Pôjdu len do 100lbs luku. Ešte ich aj tak skúsim vystreliť z toho dela čo mám
. Tie svoje som robil z dreva, čo mi potom doniesol tatko. To bolo už lepšie.
Tie 2 horné sú BLBS a ten komu pôjdu má náťah 30" a keďže BLBS musí mať aspoň 31,5" je to na odlíšenie aby to neťahal ďalej.
Tie letokruhy sú na 2-3 dosť pokrútené, lebo som už nemal matroš. Sú dosť hrubé, tak dúfam, že to vydrží. Pôjdu len do 100lbs luku. Ešte ich aj tak skúsim vystreliť z toho dela čo mám
Mark Twain
Mark Twain
Já se vždy snažil použití tyček s hodně pokroucenými lety vyhnout, proto jsem se ptal.
Zas jsem o něco chytřejší a do budoucna tak možná i ušetřím nějakou tu tyčku.
Z vlastní zkušenosti vím, že třeba šikmá léta na topolu nevadí, pokud se netrefí něco tvrdého. Když jsem byl letos podruhé střílet, jeden takový šíp se mi zlomil po nárazu do zmrzlé země. Z jasanu mám také jeden livery se šikmými léty už kolik let a stále létá perfektně. Ale to je hodně husté dřevo.
A ještě jeden dotaz na Davida: ty jasanové tyčky ti vyšly spinově jak? Nemyslím je měřit spinovačkou, myslím jestli se po výstřelu všechny chovají víceméně stejně. Já totiž s paralelními tyčkami z jasanu nemám dobré zkušenosti - mají na můj vkus příliš velký spinový rozptyl. Bylo to dřevo z jednoho stromu, velice silného, husté, bez větších kazů a šípy stejně stály za pendrek. Ubírané (tapered nebo bob-tailed) tyčky jsou z něj ale perfektní (viz. livery se šikmými léty).
Z vlastní zkušenosti vím, že třeba šikmá léta na topolu nevadí, pokud se netrefí něco tvrdého. Když jsem byl letos podruhé střílet, jeden takový šíp se mi zlomil po nárazu do zmrzlé země. Z jasanu mám také jeden livery se šikmými léty už kolik let a stále létá perfektně. Ale to je hodně husté dřevo.
A ještě jeden dotaz na Davida: ty jasanové tyčky ti vyšly spinově jak? Nemyslím je měřit spinovačkou, myslím jestli se po výstřelu všechny chovají víceméně stejně. Já totiž s paralelními tyčkami z jasanu nemám dobré zkušenosti - mají na můj vkus příliš velký spinový rozptyl. Bylo to dřevo z jednoho stromu, velice silného, husté, bez větších kazů a šípy stejně stály za pendrek. Ubírané (tapered nebo bob-tailed) tyčky jsou z něj ale perfektní (viz. livery se šikmými léty).
S tými bielymi som ešte nestrieľal tak neviem. Tie hnedé vystrelené z 95lbs28" ipe lietajú všetky rovnako, ale na športovú strieľbu zle. Ide totiž o to, že jaseň je pružné drevo ktoré sa horšie zrovnáva za letu, preto tie šípy preletia 30m kým sa ustália. Tuhosťou to nie je. Preto robím jaseňové tyčky tuhšie ako je treba. Na moje účely stredovekej vojnovej lukostreľby je to postačujúce. Nezlomia sa tak ľahko a je to autentické. Šípy do terča mám footod zo smrekovca (modřinu) a ipe. Je to riadny rozdiel.
Taperované tyčky ti môžu lietať lepšie kvôli ťažšiemu predku, ktorý lepšie drží smer.
Taperované tyčky ti môžu lietať lepšie kvôli ťažšiemu predku, ktorý lepšie drží smer.
Myslím si to tiež, avšak preto lebo pri dopade šípu do niečoho tvrdého sa to skôr zlomí u hrotu. Lak a omotavká tomu zvýšia pevnosť minimálne.Kaša napsal: já myslím že když máš nějaké vlny nebo vystupující léta tak je nejlepší je umístit
pod brka,
Mark Twain
Mark Twain
- lasky
som stravil uzitocne 3 hodky s programom scren shot a malovani... 
- Přílohy
-
- 483507_468248449909708_224425168_n.jpg (148.45 KiB) Zobrazeno 5715 x
-
- Screenshot_14.jpg (139.24 KiB) Zobrazeno 5715 x
- lasky
http://laskyy.rajce.idnes.cz/zubaty_lovecky
originalny kus je z ceskoslovenska a je v sukromnej zbierke, nahodou som sa dostal k fotke, zubky su pravdepodobne len panske huncutstvo, zdobenie, ziaden suvis s lovom zvery si neviem predstavit, je to akurat praca naviac na hrote.
originalny kus je z ceskoslovenska a je v sukromnej zbierke, nahodou som sa dostal k fotke, zubky su pravdepodobne len panske huncutstvo, zdobenie, ziaden suvis s lovom zvery si neviem predstavit, je to akurat praca naviac na hrote.
- Přílohy
-
- 32619_468628813205005_1642651644_n.jpg (160.08 KiB) Zobrazeno 5666 x
- lasky
lovecke hroty len sekane, tulajky 9-10,5mm vahy su 13-17 gramov,
- Přílohy
-
- 388037_473219076079312_510182758_n.jpg (138.77 KiB) Zobrazeno 5479 x
V souvislosti s rozměrovými nedostatky mých šípů při kontrolním měření na jarním střílení jsem začal s výrobou nových livery a 1/4 pound šípů a narazil jsem na nepříjemný detail. Při použití ořezávátka 1/2" Veritas jsem se dostal na max. 12,8 mm. Možná to bude stačit, ale ty tyčky jsou trošku chlupatější a mám strach, že při šmirglování se dostanu pod požadovaných 12,7 mm. Větší průměr by asi šel, ale až po převrtání toho ořezávátka na 13mm. Převrtání není problém, jde o to, jestli to ještě vezme ten nůž, protože už na těch 12,8 zbývá nahoru jenom jeden dílek stupnice.
Chtěl bych se zeptat, jestli už jste někdo něco takového zkoušel a nebo je těch 12,8 maximum a dostatečných?
Chtěl bych se zeptat, jestli už jste někdo něco takového zkoušel a nebo je těch 12,8 maximum a dostatečných?