vejda - Kuchařka cca 1450+

Komplexní poradenství v rekonstrukci historických a fiktivních postav.
vejda

vejda - Kuchařka cca 1450+

Příspěvek od vejda »

Dobrý den, jsem tady zcela nová. Vlastně úplná začátečnice :oops: . Nechci tady psát sáhodlouhé články,ale zároveň vše vysvětlit,aby nedošlo k nedorozumění. Jmenuji se Veronika (Vejda) a má kamarádka Pavla (Pajuna) a je nám +- kolem 20ti let. Vlastně si to neumíme pořádně oddůvodnit,ale vždycky jsme rády jezdily jako diváci na různé bitvy a šarvátky. Moc se nám to vždycky líbilo a měly jsme pocit,že by nás to mohlo bavit. Letos přišly dva zlomy. Ten první byl zlom byl v srpnu na Zbirohu (což byla náhoda) a potom na hrádku Malešov (a to vlastně byla náhoda taky). Povídali jsme si tam s pár fajn lidima a tak jsme se nějak k tomu odvážily. Našla jsem pár odkazů a jsem tady :) . Nemáme nijak velké ambice. Prostě chceme poradit s oblečením a doplňky pro stanování,abychom zapadly mezi vás. Z toho co jsem já nebo Pajuna našly,už máme trochu představu. Protože jsme obě vyučené kuchařky,tak bychom u toho zůstaly. Prostě jak tady psala už jedna paní - táborové ženy. Samozřejmě,že namítnete,abychom se přidaly k někomu kdo to už dělá. Ale má to dva háčky. Obě bydlíme na vesnicích u Moravských Budějovic a tady nikdo takový není. A potom druhý,že jakožto kuchařky děláme i (někdy) o víkendech.
Když to celé shrnu,tak potřebujeme poradit jaké šaty,boty máme mít. Střihy si najdeme nebo přizpůsobíme. Stan pro dva-tři lidi se dá dnes koupit,taky do 5000,- a zbytek je už o nádobí a věcech kolem.
Jinak se omlouvám,že jsem taková hrrr,ale jsme úplně na začátku a potřebujeme pomoci s prvním krokem dopředu a né stranou.

Závěrem bych jenom dodala,že už trochu v obraze jsme. Dříve než jsem se sem zaregistrovala,tak dva dny na těchto stránkách jsem četla příspěvky,takže už zhruba víme jaké látky a prodejce. Děkujeme!
Mahy
Místo/Bydliště: Třebíč

Re: Žena táborová

Příspěvek od Mahy »

Děvčico- okolo Mor. Budějovic to nikdo nedělá? Co nedělá? Historický šerm? Nebo LH? Co se týče historického šermu tak z Budějovic pochází několik schopných lidí co dělají gotiku a dokonce se angažují v projektu- Moravský podhorácký pěší pluk což je třicítková akce(např. Bojda Strnad, Jurand, Wolf...)A kupodivu jsme teď nedávno řešili problém s kuchyní. Takže pokud by jste měli zájem zajet si občas i třicítku tak vás rádi uvítáme.Lh neděláme snažíme se ale alespoň o koukatelné minimum a jezdíme i na ranější akce-Wothanburg, Svatobor...
Quod licet Jovi, non licet bovi
Rychlokvaška ve všech směrech
http://polnimyslivci.webnode.cz/
vejda

Příspěvek od vejda »

Radim Vaňousek napsal:Taková pochvala je pro mě pohlazením. Jsem rád, že fórum funguje.
To těší nás - je to vaše zásluha,že víme o těchto stránkách. Ještě jste nám to psal,tedy jestli jste to vy? Hubený,dlouhouvlasý a bez vousů ;).
alistaire
SHŠ: Regiment Mortaigne

Příspěvek od alistaire »

vejda napsal:...Napsal: 25 pro 2008, 22:48...
hned mě napadlo - příchozí vejda (od Wericha) :D no nic, teď vážně.

Osobně jsem 100%tně přesvědčen, že místopisná blízkost není tak určující, jako blízkost jaksi "lidská" a názorová. Nicméně vím třeba o lidech z Třebíče, kteří dělají PS táboření na slušné úrovni. Ale co je to slušná úroveň, že... to je těžká definice.

Ono i to "co my tady děláme" má vícero kvalitativně/výkonnostních úrovní něž jen Kecky/KM/LH, akorát si to někteří nechtějí uvědomit. Vybalancovat, co je pro dotyčného hledajícího to pravé je otázka... když to nedokážou specifikovat častokrát ani lidé v "branži" se pohybující několik let?

Ono vlastně každý má nějakou svoji pravdu, a představu "co je dobře". Já osobně bych nepoužil kostým z modrákoviny, s kalhotama na gumu, a naopak znám lidi, kteří tvrdí, že cokoli navíc, než je poznatelné pohledem z pěti metrů je zbytečné vyhazování peněz. A kostým z modrákoviny s kalhotama na gumu bratru za pět set celkem toto splňuje a možná i přeplňuje, protože to koukatelné minimum (pro ně) je...

Takže těžko se radí, těžko se vybírá... Nicméně já sám (a několik desítek lidí kolem mne) mám dlouhodobě ozkoušeno, že zvolit si o něco náročnější cestu/podmínky, než právě teď považuji za "akorát" je z hlediska středně a dlouhodobého jednoznačně produktivnější, a hlavně levnější (ačkoli startovní náklady jsou dražší).

Pokud tedy chcete dělat přímo feldfrau-kuchařky, opírající se o historickou realitu, pak bych doporučoval jít rovnou na úroveň skupin, které sice nemusí tvrdit, že "dělají LH" (protože takto pojatá definice je blbost :) ), ale jdou touhle cestou. Věci a vybavení vás výjdou na řádově stejné peníze/stejnou práci, a vydrží vám morálně (a často i fyzicky) mnohem déle.
Je celkem jedno, jestli jsou pět, nebo padesát kiláků od vás, protože to dneska (s internetovou komunikací už vůbec) není žádná dálka. A doma na dvorku si obvykle lidi netáboří :) , ale jedou na nějakou akci. Samozřejmě nemá cenu jít hledat třeba do Liberce nebo Aše, že...

Kdybyste se chtěly připojit k už fungujícímu týmu feldfrau-kuchařek v 30tileté válce, tak bych pro Vás měl řešení přímo u nás, ale to jak píšeš nechcete, takže můžu víc posloužit t.č. jen radou, nebo informací... :doubt:
Co řeknu, to sedí...
Nerad bych seděl za to, co řeknu.

http://www.mortaigne.com Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org Diskusní fórum pro zájemce o třicetiletou válku
vejda

Příspěvek od vejda »

No,protože jsou ty vánoce a máme trochu času,tak jsme z nějakých zbytku od našich maminek narychlo strojově ušily "kostým" :D . Tašvici,opasek,nožík a botky máme koupené na jedné z těch vašich akcí v létě. Potřebovala bych sem dát,ale ty fotky a to právě neumím - takže kdybych to někomu poslala,aby to sem za mě dal. Na té fotce jsem já. Pajuna nechtěla,protože má "kila navíc". Je to vlastně zkušební kostým,aby jste nám mohli poradit co je blbě,jak dál,jestli nějaké vyšívání atd.. Upozorňuji,že jsme to šily bez jakýchkoliv znalostí a to co internet dal.
Indy: děkuji ...... beru to jako kompliment ;) .
Alistaire: mohl by být kontakt na ty lidičky z Třebíče? Jinak děkuji za nabídku do té 30ti leté války,ale to vážně nechceme. Spíš ta ranná nebo pozdní gotika.
Jarwiks
Místo/Bydliště: Brno/Uherské Hradiště-Jarošov/Modrá
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarwiks »

vejda napsal: Alistaire: mohl by být kontakt na ty lidičky z Třebíče? Jinak děkuji za nabídku do té 30ti leté války,ale to vážně nechceme. Spíš ta ranná nebo pozdní gotika.
No fotky jsou jednoduché, pokud je máte už nahrané někde na netu. Ale jinak je potřeba nejdřív právě nahrát někde na net (např. ftp). Klidně vám je zde vyvěsím, stačí napsat na můj mail:

Kód: Vybrat vše

r.mikulec@seznam.cz
Ad raná gotika, zde bych doporučoval a myslím že ostatní také. Především projekt hradeckého dvora, kterého se účastní skupiny z celé ČR. K Třebíči nejblíž Brňáci. http://www.hradeckydvur.net/

Ten se snaží postavit a oživit dvůr Alžbety Richenzi období poč. 14.st.
Celý projekt má více akcí v roce a samozřejmě se v něm uplatnují lidi rekonstrující (či spíše konstruující) jak osoby nízkého společenského postavení, tak vysoké šlechty etc.
Naposledy upravil(a) Jarwiks dne 26 Pro 2008, 21:37, celkem upraveno 1 x.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: vejda

Příspěvek od Radim Vaňousek »

Omlouvám se za případné úlety v upravovaných fotkách. Jinak doporučuju focení na namodralém, či šedém pozadí.
verca1.jpg
verca1.jpg (634.47 KiB) Zobrazeno 11068 x
verca2.jpg
verca2.jpg (554.19 KiB) Zobrazeno 11068 x
Jarwiks
Místo/Bydliště: Brno/Uherské Hradiště-Jarošov/Modrá
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarwiks »

Nyní jestli se nepletu bude docela určující zda chceš dělat období rané gotiky u nás cca. 2.pol. 13. st. až tak 30tá léta 14.st. Jde tedy o období v kterém funguje právě i projekt Hradeckého dvora, nebo zda budeš chtít dělat období pozdní gotiky. Čili nějakou dobu z 15. st., popř. poč. 16.st. ?
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Indy
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Vejda

Botky nejsou vidět, tudíž je nekomentuji. Vlastně rozhodně nejsem znalec dámské pozdně gotické mody, to se musí vyjádřit jiný. Ale vypadá to v pohodě KM. Snad jen něco na hlavu, rozhodně tam něco patří...zavití či čepec. Alespoň co mé chabé vědomosti napoví.

V pohodě...na zástupy fanynek jsem si zvykl, nejsem jak jeden nejmenovaný admin, zvaný "hormonální štvanec!"
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Random
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Random »

Z bot opravdu moc vidět není - nějaká špička ohnutá nahoru? Vnější šev a mechovka na podrážce? Praktičtější jsou nízké nebo kotíčkové střevíce a pro táborovou ženu není nutná ani ta módní špička - ostatně, Dášnka to v"ženě táborové" vysvětlila myslím, velice pěkně. Docela dobré jsou nazouvací dřeváky.

Něco na hlavu určitě ano, jednoduché zavití (no, jednoduché - když se to má poskládat, jak se patří, zase tak jednoduchjé to není) chápu jako lehké plátěné. Nejjednodušší je vzít obdélník, zarolovat hrany a ty pak zavázat jako turban. Asi takhle:
http://img3.rajce.idnes.cz/d3/1/1035/10 ... 010649.JPG
"Ad ultimum!"
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Příspěvek od Romikov »

Nechci do toho moc mluvit ale kuchařka či žena táborová by měla zvolit jinou obuv (bez špičky) - boty se špičkou jsou spíše záležitostí vyšších vrstev a jsou nepraktické jinak není nutno nosit dřeváky dá se sehnat pár hezkých kožených s kulatou ehm (špičkou). Jinak na hlavu určitě něco musí přijít, prostovlasé bez ničeho (síťky a pod.) chodily pouze nevěstky, pokud mne paměť neklame - ale proti tomuto povolání nemám žádných předsudků či námitek ba naopak. :D

Random - a co tohle zavinutí ? Vypadá jednodušeji. :lol:

Jo tady jeden link na boty http://www.mercatores.cz/boty.php
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Vejda: Předpokládám, že budeš chtít jezdit na akce 2. poloviny 15 století... vzhledem k tomu, žes projevila zájem o Malešov.
---------------------------------------------
Na hlavu šátek/čepec -nebudou ti padat vlasy do jídla, nenačichnou a navíc si na tebe nebudeme ukazovat jako na poběhlici. A kápi

Kabátek asi nosit nebudeš, pro ženu pracující v kuchyni je nepraktický. Osobně bych volil kožešinovou vestu, když je kaltna (ale tu nemám nijak doloženou. Navíc se pro tehdejší slečnu z města nehodí). Když si sedneš a budeš koukat do ohně, určitě nepohrdneš vlněným pláštěm.

Co se týče šatů, chtělo by to jedny na léto a jedny do chladného počasí. To znamená lněné a vlněné.
Rozparky na bocích se mi moc nelíbí, spíš bych ti doporučil jeden s obdobným stahováním (kovové dírky samozřejmě vidět nechceme) Je to víc sexy... no prostě mi to trochu připomíná korzet, když si s tím člověk pohraje a když nemáš Micheliny na břiše.
Rukávy u vlněných šatů by měly být sundavací a zastamdací. Důvod -vlna má narozdíl od lnu tendenci po rukách sjíždět, když si je vyhrneš. Ušpinit si je samozřejmě nechceš...
Šaty se dělají z tzv. panelů -jako kuchařce doporučuji 4 základní kusy a k tomu nějaké rozšiřující klíny. Použití např. 8mi panelů je komplikované, především pak pokud budeš chtít víc zvýraznit prsa.

Spodnička je jasná. V podstatě by měla být vidět jen u krku a v podpaží. (Šněrování šatů na prsou a břiše je uděláno a podšito tak, aby ti nečouhala).

A zase: do zimních období se neboj obléknout krátké nohavice (kratší typ těch, které se používaly od cca r. 900-1200)

Obuv: švy vnitřní, špička neznatelná. Jelikož budeš často nohy dávat k ohni, tak volit typ bez přezek a šňůrek, tedy klasické "nazouváky." (pozn.: kožené boty si nechávej dělat většinou na zakázku. Nesmí tě nikde dřít, ani tlačit ...např. v mé přítomnosti se tanci jentak nevyhneš) A taky bych doporučil dřeváky.

Zástěra

Píšu jak když kanec chčije... chjo
Nějaké další obrázky snad najdu, tak na ně pak odkážu.
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Alas, je tu další věc, kterou budeš muset řešit. A tou je piercing. Snad nikde jinde než na uších dříve nebyl, takže ho vidět nechceme. Já mám z něj doslova husičí :protest:

Se mi přímo nabízí možnost nosit v tašvici neodymové magnety, co se mi válej doma :badgrin:
Václav
Místo/Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Tady je další inspirace na odění (tedy až na ty rukávy z brokátu):
Obrázek
Random
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Random »

Pokud jsme u francouzských pramenů, tak rozkres dámského kostýmu měštky (takže o něco méně honosné, než výše uvedené) je ve Švýcarské pěchotě - Studijní podklady. Dám sem link, ale asi bude třeba nejdřív dostat povolení ke vstupu: viewtopic.php?f=81&t=386
"Ad ultimum!"
Odpovědět

Vrátit se na “Salón krásy”