vejda napsal:...Napsal: 25 pro 2008, 22:48...
hned mě napadlo - příchozí vejda (od Wericha)

no nic, teď vážně.
Osobně jsem 100%tně přesvědčen, že místopisná blízkost není tak určující, jako blízkost jaksi "lidská" a názorová. Nicméně vím třeba o lidech z Třebíče, kteří dělají PS táboření na slušné úrovni. Ale co je to slušná úroveň, že... to je těžká definice.
Ono i to "co my tady děláme" má vícero kvalitativně/výkonnostních úrovní něž jen Kecky/KM/LH, akorát si to někteří nechtějí uvědomit. Vybalancovat, co je pro dotyčného hledajícího to pravé je otázka... když to nedokážou specifikovat častokrát ani lidé v "branži" se pohybující několik let?
Ono vlastně každý má nějakou svoji pravdu, a představu "co je dobře". Já osobně bych nepoužil kostým z modrákoviny, s kalhotama na gumu, a naopak znám lidi, kteří tvrdí, že cokoli navíc, než je poznatelné pohledem z pěti metrů je zbytečné vyhazování peněz. A kostým z modrákoviny s kalhotama na gumu bratru za pět set celkem toto splňuje a možná i přeplňuje, protože to koukatelné minimum (pro ně) je...
Takže těžko se radí, těžko se vybírá... Nicméně já sám (a několik desítek lidí kolem mne) mám dlouhodobě ozkoušeno, že zvolit si o něco náročnější cestu/podmínky, než právě teď považuji za "akorát" je z hlediska středně a dlouhodobého jednoznačně produktivnější, a hlavně levnější (ačkoli startovní náklady jsou dražší).
Pokud tedy chcete dělat přímo feldfrau-kuchařky, opírající se o historickou realitu, pak bych doporučoval jít rovnou na úroveň skupin, které sice nemusí tvrdit, že "dělají LH" (protože takto pojatá definice je blbost

), ale jdou touhle cestou. Věci a vybavení vás výjdou na řádově stejné peníze/stejnou práci, a vydrží vám morálně (a často i fyzicky) mnohem déle.
Je celkem jedno, jestli jsou pět, nebo padesát kiláků od vás, protože to dneska (s internetovou komunikací už vůbec) není žádná dálka. A doma na dvorku si obvykle lidi netáboří

, ale jedou na nějakou akci. Samozřejmě nemá cenu jít hledat třeba do Liberce nebo Aše, že...
Kdybyste se chtěly připojit k už fungujícímu týmu feldfrau-kuchařek v 30tileté válce, tak bych pro Vás měl řešení přímo u nás, ale to jak píšeš nechcete, takže můžu víc posloužit t.č. jen radou, nebo informací...