Odlož, zobral bych si ho.lasky napsal:.. z mojho talianskeho tisu , mozem poskynut vzorku, ak treba.
Keď niečo nameriaš, čo tam podľa teba nemá byť, hľadáš dôvody, prečo to tam je... Je bežná prax nezanedbávať to, čomu nerozumieš...Honza F. napsal:Proč bych měl vysvětlovat anomálii na grafu, o kterém si myslím, že není v pořádku? A nemyslím si to na základě osobní úvahy, myslím si to na základě toho, co MR Trust uvedl v textu, který ty z nějakého důvodu přehlížíš.
To stále hovoríš o tom zosychaní? Veď ja to neprehliadam! Len pozdĺžne zosychanie je zanedbateľné (0,1-0,2%), vidˇnapr. tu: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... _id=108161 . Takže sa tie šípy asi nezoschli o 2"
Za prvé, to si myslíš zase iba ty. Za druhé, aké šípy by sa v tej tvojej zbrojnici mali vyskytovať? Povedal bych že "livere". Prečo by to do toho inventáru potom písali? (prosím odpoveď)Honza F. napsal:To znamená, že nejspíš vybrakovali kdejakou zbrojnici, jenom aby sehnali dost šípů.
Ano, presne tak, iba tebe... Ako vieš aké mali požiadavky naň? Nejaký zdroj, dôkaz,... nič... Stredoveká tolerancia bola asi trocha iná ako dnes. A keď to robilo mnoho výrobcov...Honza F. napsal:To podle mne ani zdaleka nepřipomíná jednotné armádní střelivo.
Načo sa tu potom vyjadruješ ty? Však som pôvodne začal diskutovať s Kašom a Pájom...Honza F. napsal:Co se týká mých tvrzení, ty se k nim přece vůbec nemusíš vyjadřovat, pokud se ti nelíbí
Pravda, a čo to znamená? Nič... Tak aby bolo jasno, strieľam viac než 10 rokov, drevené luky, kuše, šípy,... robím cez 9 rokov, rôzne konštrukcie, materiály, typy,... nie som zaujatý iba anglickými lukmi, čo mi vnáša značný nadhľad...Občas robím kov, občas kameň, občas točím na sústruhu,... Mark sa nemôže zrovnávať s mojími lukmi a pod. vzhľadom ku tomu, že také nikdy pravdepodobne neurobil (napr. šlachové luky?)... Fyziku študujem dlhšie a na podstatne inej úrovni ako Mark...Honza F. napsal: Mark střílí 25 let, zatím co ty nejspíš nejsi ani tak dlouho na světě.
Tvrdenie, že Markove testy nie sú na vedeckej úrovni si môžem dovoliť, lebo som nejaké články už videl a niečo som si už nameral a vyhodnotil (asi 40 experimentov...). Takže to viem posúdiť. Že sa ti to nepáči je spôsobené tým, že si narozdiel odo mňa, nikdy žiaden seriózny článok nevidel... Naviac, tvrdím iba toľko, že výsledok jedného jeho experimentu je zle interpretovaný. Uvedom si, že o ostatných som nenapísal nič (ak áno, cituj ma!).Honza F. napsal:Protože Mark udělal řadu testů, které ty zpochybňuješ bez doložení důkazu nebo testu s jinými výsledky
Na čo sa mám spoliehať? Na tvoj osobný dojem, že to bolo vtedy tak ako si myslíš na základe myšlienky jedného človeka, ktorého ani nepoznáš? Nebuď smiešny... To sa tu môžme baviť o tom, či bola panenka Mária panna alebo nie (dovolil som si požičať frázu od Laskyho)...Honza F. napsal:Protože ty se podle mne hodně upínáš jenom na to, co se dá změřit nebo spočítat.
Ja nemôžem zato, že neakceptuješ 400 rokov budovania modernej fyziky...Honza F. napsal:... které ty zpochybňuješ bez doložení důkazu...
Keď som dokázal, že to nie je podľa tvojej predstavy už je zle. Už treba spochybniť všetko okrem Markovho tvrdenia... Kto to ešte tvrdí? (prosím odpoveď) Aj názor ďalších výskumníkov MR Trust, autorov serióznych publikácií o lukostreľbe s iným názorom než ty, fyzikálne a štatisticky založené argumenty atď, atď...
Môj záujem o históriu lukostreľby je tam viac než patrný, aj tých "zopár" kníh, ktoré som si prečítal a zhodnotil na danú tému. To že anglický kráľ (neviemaký) mal za manželku (neviemkoho) a mal popri tom (neviemkoľko) mileniek s ktorými mal (neviemkoľko) detí je úplne irelevantné... Politika, mravy, a pod. ma nezaujíma.lasky napsal:David a do rovnice ktoru chces spocitat, nevkladas zaujem o historiu
Staviam sa ku tomu realisticky a nezaujato (ano, teraz mi všetci oponujte hoci som podložil každé svoje tvrdenie a väčšinu tvrdení oponentov vyvrátil...)
Lasky, rovnica je spočítaná už od začiatku, iba sa mi stále niekto snažil dokázať, že je chybná a tá jeho je správna.
Lebo ho nepoznám a nemám naňho kontakt. To je celé. Jeho názor mi určite nechýba. Zástancov tu má dosť (hoci pochybujem, že parafrázujú jeho slová správne). Ak niečo napíše, určite si to prečítam a zhodnotím.lasky napsal: premenna ktora ti tam chyba je nazor Marka, ktoremu nerozumiem preco nechces napisat.
lasky napsal:ale su aj iny ludia ktory maju nejake informacie , koho si oslovil do verejnej diskusie...
Tak pokiaľ si si náhodou nevšimol, dosť sa odvolávam na knihy od Hardyho, ktorý má asi najväčšie info ohľadom MR, keďže tam robil, ďalej od Soara, Loadsa a teraz od MR Trust. Výskumy ohľadom sily robili napr. dr. Kooi, Pratt, Levy, King, Stanley, Boyton, Barlett, Jackson a mnoho ďalších z rôznych oborov pôsobnosti, ktorých názory sú reprezentované v daných publikáciach. Priam impozantné je ignorovanie ich výskumov a názorov a zastávanie sa neopodstatnenej myšlienky 32" náťahu 25 rokov strieľajúceho anglického kováča... Takže koho som sa mal ešte pýtať? EWBS? Tam nie sú väčší odborníci než tu (napr. taký Steve Stratton ako som tu už písal rozširoval na PaleoPlanet, že priemerná hrubka MR lukov je 37mm, čo je zjavne len preto, aby mu vyšli odhady na silu). Warbow wales mi príde rozumnejšie. A ich názory sú na ich stránkach, kde si ich môže prečítať hocikto. A zhodujú sa s tým, čo tu zhruba tvrdím. Nemusím sa s nimi osobne baviť...
A čo z toho plynie? Kvantifukuj to číslom! Maximálne môžeš povedať, že to ťahali ku uchu. Keď skúsim potiahnúť ja luk tak ako na ilumináciách, vychádza mi náťah 29-30". Žiadných 32"... To som tu už písal.lasky napsal:...ohladom natahov som pozeral na iluminacie a tahaju k uchu.. priemerna vyska cloveka bola 175? na 14 storocie?
Mám asi 178cm na výšku, rozpätie rúk asi 183cm.
Ja viem, ale diskusia s nezaujatými ľuďmi vie byť prínosná. No takú diskusiu na tomto fóre asi tiež nenájdem... (zopár ľudí už stratilo svoje tvrdohlavé presvedčenie ako som si všimol?) Pár rozumných argumentov a informácií, no väčšina subjektívne založených predpokladov, aby vyšiel záver... Potom ešte pár "mudrlantov" argumentujúcich pocitom "neviem si predstaviť ako by to urobili" alebo je to určite správne lebo si to myslím ja a ani neviem prečo. A potom, že nemám byť neviemaký a všetkých urážam...lasky napsal: na tomto fore odpoved na tvoje otazky nenajdes..