lasky napsal:60 librovy luk zabije jelena, myslim ze 110 na presivak a v tom clovek je zbytocne silne,a prilis carovat s hrotom sa neda, lebo aj najlepsie platorezy a 180librovy luk nedaju viac ako 1,5mm plech, testoval to Mark pred 20 rokmi, je z toho video. aj my sami sme to uz skusali.
No presivanicu by som nepodcenoval az tak. Ono sa to zda ale ta je tuha jak cip. Mike Loades a EWBS to testovali. Zavesili z prasata alebo z coho to bolo nejaku kytu a nato dali kozu a presivanicu. Hosi s EWBS strielali priemerne tak z 110 librovych lukov ale mali zle bodkiny a neprerazili to. Urobili nejaku dierku a to bolo vsetko.

takze presivanica sa zda, ze nic nevydrzi ale vydrzi toho hodne. Ale urcite zavisi aka je to presivanica, kolko ma vrsten lanu ci ma clovek pod nou este kozu alebo cuir bouilli atd.
Jo to video som videl aj to z medlanok ale ten plech je na inej urovni ako tomu bolo na zaciatku 100 lete valky. Vyznamny pokrok v zbrojach zacal az od 1/4 14. storocia kedy uz bola valka par rokov. Uplne autenticky test sa neda spravit uz vobec pretoze nemame k dispozicii presnu repliku plechu ani kvalitu materialu. Tak isto zavisi ci je tvrdost hrotu vyssia ako tvrdost pouzitej zbroje, typ hrotu atd. Hrot s "cutting blades" ma vyssie penetracne vlastnosti na zbroj ako obycajny bodkin napriklad.
Mas pravdu inak v tom co si napisal. V knihe o stoletej valky som cital viacmenej podobny udaj ako si napisal, ze tie zbroje mali 1-1.5mm na dolezitych castiach tela ako je napriklad hrudnik ale po okrajoch menej (tak 0.5-1.0 mm).
Napriklad tu:
https://www.youtube.com/watch?v=KR0pvYkZy7A
Simon Stanley to prerazil ten plech uplne "hladko" a ten plech mal podla obrazku viac ako 1.5 mm. Ale nejdem sa hadat len vychadzam z toho co som cital a videl. Vsetko zavisi na vela premennych:
- sila, kvalita zbroje
- tvrdost zbroje vs tvrdost hrotu
- typ zbroje vs typ hrotu
- vzdialenost a uhol
- nahoda
- vysledok ktory odporuje teorii
Ale nechcem aby to vyznelo tak, ze to co pisem je pravda. To je len moj nazor a urcite moze byt chybny. Nemam to vedecky dolozene.