Schwarzschaller

Kubák
Místo/Bydliště: praha

Re: Originály zbraní a zbroje

Příspěvek od Kubák »

Ta vlhkost se dostane i skrz kůži a bude to tam reznout i tak, protože to nevětrá... vnitřní potah bych ale jako možnost nezavrhoval. Ale zas - proč by bylo potaženo celé hledí zevnitř i s "pantíky"?
I will kill you so hard you will die to death.
Václav
Místo/Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav »

Hmm, tak to je možné. :) Také mě napadá, že ty dírky mohly sloužit k upevnění koženého lemování, protože okraje nemají ovalení. Ovšem nenapadá mě, k čemu by to bylo dobré. :? Nevím, jsou to jen domněnky...
Siegfried
Chaos
Chaos

Příspěvek od Siegfried »

Tohle už berte jen jako brainstorming... co třeba maskovací potah :) Nebo tepelná izolace :)

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Pappi
Hlad
Hlad
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Václav napsal:Hmm, tak to je možné. :) Také mě napadá, že ty dírky mohly sloužit k upevnění koženého lemování, protože okraje nemají ovalení. Ovšem nenapadá mě, k čemu by to bylo dobré. :? Nevím, jsou to jen domněnky...
Hmmm to lemování kůží je jistě také možnost, ale dává mi smysl pouze u toho hledí. To je opatřeno dírami skoro u všech shodně. Ovšem proč ty dírky např. někde uprostřed zvonu pod nýty jenž evidentně slouží k uchycení vycpávky přilby? Jde snad o nějakou další vnitřní vycpávku která mohla např. sloužit jako potící vrstva? Vezměme si co s přilbou uvnitř udělá notně propocená vnitřní výstelka, ale to všechno jsou opravdu jen a jen doměnky. Snad se někomu podaří přijít věci na kloub. :?:

Možná to tam bylo jen tak pro parádu. Jeden to tak udělal a ostatní se opičili. :badgrin:
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

A co když to sloužilo pro to aby přilba "dýchala".Aby větrala a nerezavěla když se propotí :?:
Drak
Pappi
Hlad
Hlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Drakobijec napsal:A co když to sloužilo pro to aby přilba "dýchala".Aby větrala a nerezavěla když se propotí :?:
No to myslím, že asi né, protože ty dírky jsou na to dost malé a navíc pro ten účel naprosto nevhodně umístěné. Pro účel větrání bych je viděl v horní části přilby.
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek »

Pokud vím, tak právě kyslík způsobuje oxidaci, že?
Na většinu dírek se přišíval kožený lem (ostatně je to vidět i v publikacích Osprey). A zlaté lemování, či nýty se taky musely nějak přidělat, pochybuju, že dřív znali Loctite. :lol:

BTW, řekl bych, že mu to lemování někdo ukradl, chudákoj
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Ale no tak Radime ...??! Přileb označovaných jako "černý šalíř" znám alespoň 10ks a všechny mají tyhle dvojice malých dírek, většina má taky dochované malování. Ve spodní části zvonu, jsou ty zdvojené dírky v několika řadách nad sebou, dále po obvodu hledí a někdy i kolem průzorů. Sloužily pro upevnění tkaniček, které držely právě to, co nevíme.
A kožený lem z Ospreye, tak to bych docela rád viděl, co máš na mysli?
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Uff. Dobrý. Asi máš recht. Zrovna jsem dočetl tu diskuzi na Myarmoury...

Koženej lem se objevuje pouze na bascinetech, šišácích, normankách atp.
Pappi
Hlad
Hlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Zrovna jsem dočetl tu diskuzi na Myarmoury...

Dobrý a co tam povídaj? Já si jí zase asi před minutou doprohlídnul a taky dobrý. Pěkný pavézy jsem tam našel.
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

huh, fakt že nemám náladu to překládat. Jsem grogy. Broďan z článku vytáhnul to podstatné.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Já to vidím tak, že to slouží výhradně k přidělání vnitřního polstru. Dostali jste někdo v zavřeném šalíři pořádnou pecku ze předu? Když to sklopené hledí narazí do ksichtu, děsně to bolí.... A i když máte dobře udělanou "vnitřní čepici" dostanete prostě holým plechem po tlamě.
Obal na přepravu je blbost. Kdo by se s tím šněroval??? Myslím, že i límec přilby by měl být z vnitřní strany polstrovaný, alespoň tence.... Je to jenom můj náhled a z části osobní zkušenost, fakt to bolí.... :cry:
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

I to mě napadlo. Když jsem si pujčil párkrát bratroj helmu, dostal jsem přes čuni od visóru. :evil:
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Pája1111 napsal:Já to vidím tak, že to slouží výhradně k přidělání vnitřního polstru.
To mi teda Pájo potom vysvětli, proč to nemají i jiné typy šalířů? Černé šalíře měly dle tebe vnitřní polstrování, aby nerozbily čumec při nárazu a přitom je většina z nich z relativně tenkého plechu. Všimni si, že např. tento šalíř váží pouhých 1580g:
http://www.hermann-historica.de/auktion ... at51_p.txt
V takhle tenký přilbě by asi stěží někdo riskoval život při nárazu kopím.
Silné šalíře s hmotností 3-4kg tyhle dírky nemají. Tak to teda babo raď.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Martine, už právě pro to, že ten matroš je tak tenký, bych se přikláněl k tomu polstru. A úderem do masky jsem nemyslel náraz kopí, i když i k němu by mohlo dojít.... Stačí pecka nějakou tyčovkou, klidně i mečem.... Nedokážu si představit, že by se do těch dírek "něco" vázalo často. Třeba ten "přepravní kryt". Zkus se zamyslet, jak by to těmi dírečkami přivazovali???? :idea:
Podle mě se to přes ty titěrné dírky přišívalo.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Odpovědět

Vrátit se na “Zbroj, ochranné pomůcky a výstroj”